Escrocii încep să profite de dorința românilor de a avea titluri nobiliare. Numele Muzeului Național de istorie apare în înșelăciune

Escrocii încep să profite de dorința românilor de a avea titluri nobiliare. Numele Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) apare în această nouă metodă de înșelăciune. Reprezentanții acestuia au transmis un avertisment pe internet în acest sens.

Cum încep escrocii să profite de dorința românilor de a avea titluri nobiliare

Fără să fie o glumă, un escroc s-a gândit că ar putea face bani frumoși printr-o metodă simplă. Mai exact, acesta au început să trimită scrisori în numele Muzeului Național de Istorie a României prin care le promit destinatarilor un document ce să ateste apartenența la o familie nobiliară și, astfel, să le ofere dreptul de a revendica o moștenire. În schimbul unor sume de bani, bineînțeles.

În aceste scrisori, escrocul se recomandă ca fiind angajat la o instituție aflată în subordinea MNIR, Arhivele Naționale ale Nobilimii Românești. Reprezentanții muzeului au atras atenția că această instituție nici nu există în subordinea sa.

Escrocii incep sa profite de dorinta romanilor de a avea titluri nobiliare. Numele Muzeului National de Istorie apare in inselaciune
Mesajul publicat de MNIR

Mesajul transmis de Muzeul Național de Istorie a României

Reprezentanții MNIR au transmis avertismentul pe internet chiar de Mărțișor. Aceștia au precizat că le-a fost semnalată existența scrisorii ca tentativă de înșelătorie făcută în numele instituției și că nu au nicio legătură cu persoana aflată în spatele întregii povești.

”Menționăm ferm faptul că Muzeul Național de Istorie a României nu are nicio legătură cu această persoană, nu are în componență sau în subordine o asemenea entitate și nu încurajează astfel de practici. Dimpotrivă, rugăm cetățenii să nu dea curs acestei scrisori prin care se solicită bani în numele muzeului și să se adreseze urgent autorităților abilitate prin lege să soluționeze un astfel de caz”, a transmis MNIR.

Cum a reușit un tânăr să păcălească oameni

În luna decembrie, un tânăr escroc în vârstă de 24 de ani și-a făcut de cap în Satu Mare. Trei persoane i-au căzut în plasă și nici n-au realizat imediat ce li s-a întâmplat. Șarlatanul și-a făcut un plan fabulos ca să pună mâna pe niște bunuri. Mai exact, s-a gândit că ar putea să cumpere produse publicate pe o platformă de vânzări online fără să le plătească, de fapt. În loc de bani, el a dat bancnote ce păreau a fi de 50 de euro, profitând de întâlnirile stabilite la lăsarea serii.

Astfel, persoanele care i-au ”vândut” bunuri au plecat acasă mulțumite de afacere. Însă, la o verificare ceva mai atentă a bancnotelor, au observat realitatea cruntă. Acestea erau false și aveau inscripționate mesajele ”movie money” (bani folosiți pe platouri de filmare, n.r.) și ”this is not legal” (nu este legal, n.r.).

O altă metodă de înșelăciune, inspirată de pandemie

De asemenea, pandemia de coronavirus n-a apărut în România fără să devină sursă de inspirație pentru înșelătorie. Mai multe femei în vârstă au fost păcălite prin ”metoda Covid” de un bărbat din Iași. Acesta a reușit să strângă o sumă mare de bani. Mai multe detalii, AICI!

”Din cercetări a rezultat faptul că în perioada 9 septembrie – 5 decembrie, s-ar fi deplasat la domiciliile a cinci femei cu vârste cuprinse între 74 şi 86 ani, din mediul rural şi urban, după ce în prealabil acestora li s-ar fi transmis prin telefon că rude apropiate (fiu, fiică, soţ) sunt grav bolnave şi au nevoie de tratament medical de urgenţă sau de aparate de ventilaţie”, a transmis IPJ Iași, despre modul în care a acționat bărbatul.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.