EXCLUSIV România trimite al doilea astronaut în spaţiu? S-a dat startul înscrierilor. Ce spune Dumitru Prunariu: ”Vor conta studiile, sănătatea şi vârsta”

România ar putea avea, la finele acestui deceniu, un al doilea astronaut în spaţiul cosmic, după Dumitru Prunariu. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat un anunţ conform căruia redeschide procesul de selecţie a noi astronauţi, în perioada 31 martie – 28 mai 2021. România este membră a agenţiei din 2012, iar această calitate le va permite conaţionalilor interesaţi să se înscrie online la marea întrecere, pe site-ul esa.int. Dumitru Prunariu ne-a oferit un interviu, pe această temă importantă, dar și despre pregătirile prin care el a trecut pentru a putea vedea Pământul din spațiu.

Despre condițiile de înscriere: ”Vor conta totuşi studiile superioare, cunoaşterea unor limbi de circulaţie internaţională, starea de sănătate şi vârsta”

“Ca să vă faceţi o idee, în 2009, la precedenta selecţie, când România nu a putut participa, fiindcă nu era membră a ESA, s-au înscris 8.500 de persoane. Dintre aceştia s-a făcut o primă selecţie a celor mai buni 100, iar din rândul acestora a fost aleasă , adică 22 de persoane. În final, s-a ajuns la 6 astronauţi ce au atins perfecţiunea şi şi-au împlinit şi visul de a zbura în cosmos”, a declarat, pentru impact.ro, Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat până azi în Cosmos.

El spune că la noua selecţie se vor putea înscrie destui români, dar criteriile după care se va face selecţia nu sunt încă publice. “Foarte probabil se vor putea înscrie oameni cu meserii şi vârste diferite, de la piloţi la oameni de ştiinţă, de la ingineri la contabili. Nu vor fi împiedicaţi să facă acest lucru fie că e vorba despre bărbaţi sau femei, despre originea sau meseria pe care o practică în prezent. Chiar şi jurnalişti se vor putea înscrie. Desigur, vor conta totuşi studiile superioare, cunoaşterea unor limbi de circulaţie internaţională, starea de sănătate a fiecăruia şi într-un fel şi vârsta, fiindcă investiţia în pregătirea unui astronaut e una costisitoare şi pe termen lung. Cel mai bătrân om de pe această planetă care a părăsit pământul în favoarea cosmosului este americanul John Glenn, care a ieşit în spaţiu la 77 de ani”, a adăugat acelaşi Dumitru Prunariu.

Romania trimite al doilea astronaut in spatiu. S-a dat startul inscrierilor. Ce spune Dumitru Prunariu: ”Vor conta studiile, sanatatea si varsta”
Dumitru Prunariu ne-a aratat costumul special care i-a permis să călătorească în spaţiul cosmic, în urmă cu patru decenii

”Cine ajunge să zboare în cosmos nu o va face niciodată cu frică, ci cu dorinţa de a face lucruri interesante”

Pregătirea unui astronaut se face, în medie, într-un interval cuprins între trei şi şapte ani, dar poate dura şi mai mult. Prunariu spune că vârsta medie a unui candidat care se pregăteşte să devină astronaut a crescut în ultimele decenii, aceasta situându-se undeva la 40 de ani. El mai spune că a fi astronaut nu “e o meserie în care să munceşti 24 de ore din 24”.

“Sigur că e ceva special, în care te antrenezi şi faci cursuri opt ore pe zi, dar după aceea te întorci la familie, redevii, ca să spun aşa, un om normal. Trebuie să rămâi conectat la un anume program de viaţă, în care nu mai există loc pentru excese, poate chiar pe termen mai lung decât îţi propui iniţial, dar meseria asta nu e o sperietoare. Cine ajunge să zboare în Cosmos nu o va face niciodată cu frică, ci cu dorinţa de a face lucruri interesante, pentru el, dar şi pentru cei rămaşi acasă. Şi da, există acea magie a Cosmosului, de care te îndrăgosteşti de la prima vedere şi care mai apoi te va însoţi pentru tot restul vieţii tale, fiind gata să revii mereu la întâlnirea cu el!”, a mai precizat Dumitru Prunariu.

Romania trimite al doilea astronaut in spatiu. S-a dat startul inscrierilor. Ce spune Dumitru Prunariu: ”Vor conta studiile, sanatatea si varsta”
Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu a fost selectat pentru misiune la vârsta de 25 de ani şi a zburat în Cosmos 28 de ani

Pe 14 mai se vor împlini patru decenii de când Dumitru Prunariu (68 de ani) a devenit cel dintâi român astronaut. El a fost implicat în pregătirea misiunii spaţiale Soiuz 40, din cadrul programul spaţial propus de fosta Uniune Sovietică. Dumitru Prunariu a fost selectat pentru misiune la vârsta de 25 de ani şi a zburat în cosmos 28 de ani. De profesie inginer aeronautic, Dumitru Prunariu a petrecut în mai 1981, în spaţiul extraterestru, şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.