Există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge? Experţii au dat verdictul

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au dat verdictul. Există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge? Experții vorbesc despre „efecte foarte rare” ale serului.

Există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge?

Apar tot mai multe asemănări între vaccinul AstraZeneca și cel produs de Johnson & Johnson, a cărei utilizare a fost oprită temporar, în Statele Unite ale Americii, la recomandarea Agenției Americane a Medicamentului (FDA). Măsura a fost luată după descoperirea a șase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat o anchetă ce trebuia să stabilească dacă există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge. Concluzii au fost anunțate marți, 20 aprilie.

La fel ca în cazul serului produs de AstraZeneca, experții EMA au afirmat că vaccinul Janssen, o filială a Johnson & Johnson, este sigur şi eficient, scrie Reuters, precizând că beneficiile sunt mai importante decât riscurile. Comisia a stabilit că formarea cheagurilor de sânge trebuie adăugată pe lista efectelor secundare rare ale vaccinului. EMA a precizat că a analizat toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.

„Comitetul de Securitate al EMA (PRAC) a conchis că o avertizare cu privire la cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel scăzut al trombocitelor este necesar să fie adăugate informaţiilor despre vaccinul (împotriva) covid-19 Janssen”, a anunţat EMA într-un comunicat, adăugând că aceste evenimente „este necesar să fie înregistrate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului”.

Există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge?
Există sau nu o legătură între vaccinarea cu Johnson & Johnson și apariția cheagurilor de sânge? Inquam Photos / Melinda Nagy

„Avantajele globale ale vaccinului (…) sunt mai importante decât riscul efectelor secundare”

Raportul Agenției Europeane a Medicamentului trage un semnal de alarmă cadrelor medicale și persoanelor care au primit vaccinul Johnson & Johnson cărora le recomandă vigilența, precizând că „este necesar să fie conştiente de posibilitatea foarte rară a unor cheaguri de sânge”, avertizează Agenţia, care subliniază însă că acestea sunt „foarte rare”.

„Avantajele globale ale vaccinului (…) sunt mai importante decât riscul efectelor secundare”, apreciază EMA.

Statele Unite ale Americii ar putea relua vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, dar cu unele restricții, cel mai probabil. O decizie oficială va fi anunțată până la finalul săptămânii, a precizat consilierul medical al Casei Albe, Anthony Fauci: „Cred că (n.r. – vaccinarea) poate că va fi reluată cu restricţii. Nu sunt sigur despre ce va fi vorba, dacă (aceste restricţii) vor fi legate de vârstă sau sex sau dacă va fi vorba despre un simplu avertiement”.

„Vom începe cât de curând vaccinarea cu Johnson & Johnson. (…) Cred că deja vorbim despre variantele de vaccin de tip ARN versus variantele care țin de metoda clasică – AstraZeneca, Johnson & Johnson. Vorbim despre evenimente foarte rare care să fie notabile. Aceste cheaguri de sânge, într-adevăr, se pot localiza nu numai la nivel pulmonar, pot fi și la nivel cerebral, abdominal și așa mai departe.

Se discuta la ce să fim atenți când ne vaccinăm. În primul rând, nu există un profil pentru o persoană care va avea sau nu risc mai mare de a dezvolta aceste tromboze. În momentul în care facem vaccinul va fi o perioadă de monitorizare. Se întâmplă extrem de rar. Apropo de partea clinică, de durerile abdominale, de respirație mai grea, de faptul că la un moment dat e o durere de cap importantă, că se umflă picioarele, trebuie să se intervină repede”, a decarat medicul Adrian Marinescu, la Aleph News.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.