Expert polonez: Occidentul nu a reușit să evalueze cu mintea limpede discursul lui Putin de la München

Euforia gândirii unipolare nu a permis Occidentului să evalueze cu mintea limpede discursul rostit de Putin la München, în 2007, este de părere profesorul Institutului pentru Relații Internaționale al Universității din Varșovia, Stanisław Bieleń, scrie agenția RIA Novosti.

 Interlocutorul agenției a remarcat că discursul de la München al președintelui Putin a fost criticat de comentatorii occidentali, deși mulți dintre ei nici măcar nu-l citiseră sau nu i-au înțeles esența. ”Discursul președintelui Putin la cea de-a 43-a Conferință de securitate de la München, s-a întâmplat la 10 februarie 2007, a fost deseori prezentat într-o lumină negativă, dar puțini sunt cei care au parcurs conținutul lui real. Imprimându-i imediat o notă negativă, propaganda occidentală a făcut din acest discurs un fel de atac al Rusiei, un atac al lui Putin asupra valorilor pe care lumea occidentală le-a câștigat și le-a consolidat după încheierea Războiului Rece”, a explicat analistul pentru RIA Novosti, la 15 ani de la discursul lui Putin de la Conferința de securitate de la München. 

În același timp, el a remarcat că, la o atentă lectură a discursului lui Putin devine clar că președintele rus a caracterizat foarte exact situația din relațiile dintre țări. ”Cel care, atunci, a citit cu atenție discursul președintelui Putin, ba chiar și cel care, astăzi, l-a parcurs, după un moment de gândire și de reflecție va ajunge la concluzia evidentă că a fost unul dintre cele mai pătrunzătoare diagnostice date situației din relațiile internaționale formate de la sfârșitul Războiului Rece – la cumpăna dintre anii ’80-’90 ai secolului al XX-lea, când sistemul bipolar s-a destrămat”, a adăugat el. 

Potrivit profesorului, în acea perioadă, în relațiile internaționale ”pentru scurt timp a dominat entuziasmul că valorile occidentale au învins, că Occidentul a prins acel moment unipolar, cum au spus ei atunci, când el poate să domnească peste lume și să impună lumii hegemonia sa”. ”Dar această euforie, acest entuziasm, această încredere în propria victorie au blocat, pur și simplu, în 2007, posibilitatea de a percepe în mod rațional și limpede discursul președintelui Putin”, a spus el. 

”În acel discurs găsim un diagnostic al problemelor legate de securitatea reciprocă. Iar teza principală care, în opinia mea, reiese din acest diagnostic, valabil și în ziua de astăzi poate mai mult ca niciodată, se vede foarte clar acum, în contextul crizei din jurul Ucrainei. A fost teza privind indivizibilitatea securității și a păcii pe pământ”, a constatat interlocutorul agenției RIA Novosti. 

El a menționat că nu a fost vorba despre o teză nouă. ”Cu această teză ne-am confruntat deja în trecut. Dar în ultimii 15 ani nimeni nu a concentrat atât de clar, ca Putin, atenția asupra faptului că securitatea internațională și securitatea în sens global sunt inseparabile. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că fiecare are legătură cu ceee ce reprezintă sentimentul propriei securități”, a spus profesorul Stanisław Bieleń. 

”În opinia mea, Putin a abordat o teză bine cunoscută încă de pe vremea lui Gorbaciov. Poate în Rusia această comparație nu este, acum, foarte populară, dar la un moment dat, în cadrul noii gândiri despre lume din programul anunțat de el în cartea, tradusă în numeroase limbi, ”Perestroika și noua gândire pentru țara noastră și pentru lumea întreagă”, Gorbaciov a făcut o afirmație care este încă de actualitate: plutim cu toții în aceeași barcă, iar cine lovește acea barcă, se lovește pe sine însuși. Și aceasta este esența indivizibilității securității – securitatea fiecăruia este securitatea tuturor”, a explicat politologul. 

În opinia lui, în discursul lui Putin de la Munchen, ”s-au regăsit o mulțime de avertismente legate de ceea ce ar putea amenința lumea, dacă s-ar întâmpla ca lumea să fie cucerită de un singur imperiu – imperiul americanilor”. ”A fost un avertisment lansat înainte de hegemonizarea lumii, înainte de a se impune un sistem internațional al anumitor modele de structură, bazate în primul rând pe democrația americană, de a se impune o singură ideologie, un singur sistem de valori, ceea ce Putin a subliniat în mod deosebit în contextul pluralismului civilizat al planetei. Dar a fost, de asemenea, și un avertisment lansat înainte de a fi ignorate regulile joculului care s-au dezvoltat de-a lungul mai multor decenii, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în primul rând a normelor de drept internațional, care ar fi trebuit să fie universale și la fel de obligatorii pentru toți”, a spus interlocutorul agenției. 

”Vă întrebați dacă discursul lui Putin de la München își păstrează însemnătatea și valoare până în prezent. Eu cred că toate avertismentele lui, toate, pentru că acolo nu există nici o excepție, nu numai că s-au adeverit, dar au devenit de și mai mare actualitate decât atunci când Putin le-a rostit, pentru că au fost verificate de realitate”, a spus el. 

Discursul lui Putin de la München a intrat în istorie, când, în 2007, el a criticat dur politica externă a Statelor Unite și ideile unei ordini mondiale unipolare. Atunci, președintele Rusiei s-a pronunțat ferm împotriva planurilor de extindere a NATO și a amplasării în Europa de Est a unor elemente ale apărării antirachetă americane. 

Conferința de la Munchen a fost fondată în 1963 ca ”o ședință a reprezentanților ministerelor Apărării” din țările membre NATO. Acum, este un forum internațional de discuții pentru politicieni, diplomați, militari, oameni de afaceri, cercetători și personalități publice din zeci de țări. În mod tradițional, Conferința își desfășoară lucrările la hotelul Bayerischer Hof din centrul istoric al capitalei bavareze. 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.