Facebook, Twitter și YouTube, interzise în Rusia. Cum au motivat autoritățile decizia

Accesul la Facebook a fost blocat vineri pe teritoriul Rusiei. Agenția pentru supravegherea comunicațiilor, Roskomnadzor, a luat vineri decizia de a interzice accesul la rețeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg, invocând motive ce țin de „discriminare”. Ce a anunțat autoritatea, prin intermediul Telegram, și cum a motivat decizia.

Facebook, Twitter și YouTube, interzise în Rusia

Update, vineri, 4 martie, ora 23:00. După ce accesul la Facebook a fost interzis pe teritoriul Rusiei, nici platformele Twitter și YouTube nu mai funcționează acolo.

Știrea inițială:

Platforma Facebook nu mai poate fi accesată pe teritoriul Rusiei, începând de vineri. Agenția Roskomnadzor a anunțat că: „A fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook”, potrivit AFP și Reuters. Jurnaliștii de la AFP prezenți pe teritoriul Rusiei au confirmat că rețeaua socială nu mai funcționează fără o rețea virtuală privată (VPN).

Motivul invocat de autoritățile din Rusia a fost „discriminarea” mass-media ruse pe Facebook, iar agenția Ria Novosti a scris încă din octombrie 2020 că ar fi existat 26 de cazuri de discriminare a presei din Rusia de către Facebook.

Acum, Roskomnadzor a acuzat Meta că a restricționat accesul la paginile instituțiilor de știri susținute de stat în ultimele zile. Este vorba, printre altele, de RT, Sputnik, agenția de presă Ria, Zvezda TV, pagina Ministerului Apărării și site-urile gazeta.ru și lenta.ru. Rușii au acuzat că au fost încălcate principiile libertății de informare și accesul nemijlocit al utilizatorilor la mass-media ruse.

Facebook nu mai este disponibil în Rusia, începând de astăzi

Conținutul mass-media ruse controlate de stat, eliminat de pe Facebook și Instagram

Acuzațiile de „discriminare” se referă la decizia luată marți, 1 martie, de către compania Meta, sub umbrela căreia activează Facebook și Instagram. Șeful afacerilor globale al Meta a declarat că cele două platforme de socializare vor elimina tot conținutul instituțiilor de presă din Rusia controlate de stat. Sunt vizate și link-urile care dau trimitere către acestea.

Reprezentanții Meta au purtat discuții cu autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor. Mai mult, șeful Meta a catalogat drept „disproporțională” legea care impune companiilor străine de internet să deschidă puncte de lucru pe teritoriul Rusiei. Compania fondată de Mark Zuckerberg ar fi primit solicitări de la guverne din afara Uniunii Europene de a bloca mass-media de stat ruse.

Microsoft și-a încetat activitatea în Rusia

La rândul său, compania Microsoft a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că și-a oprit afacerile în Rusia, „în conformitate cu deciziile privind sancțiunile guvernamentale”. Reprezentanții companiei au spus că țin legătura cu angajați care au fost nevoiți să plece din Ucraina, din calea războiului, și că vor colabora cu SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.