Fost director la Pentagon, despre perioada post-război: „Rusia va fi mai săracă, dar mai periculoasă” EXCLUSIV

Generalul în rezervă Kevin Ryan este, din toamna lui 2009, profesor la Centrul Belfer pentru Ştiinţă şi Afaceri Internaţionale din cadrul Şcolii de Guvernare John F. Kennedy de la Universitatea Harvard. În perioada 1995-1996, generalul Kevin Ryan a fost şeful biroului din Moscova al Comisiei pentru Prizonierii de Război/Militarii Dispăruţi în Misiune, având drept scop căutarea americanilor dispăruţi în fostele state sovietice. Între 1998 şi 2000, Kevin Ryan a fost director regional pentru statele slave în cadrul Biroului Secretarului Apărării de la Pentagon, iar între 2001 şi 2003 a fost ataşat militar în Rusia. O altă funcţie importantă pe care a deţinut-o a fost cea de Şef de Stat Major la Comandamentul Aerian şi de Apărare Anti-Rachetă.

Generalul în rezervă Kevin Ryan este licenţiat în Ştiinţe la Academia Militară a Statelor Unite de la West Point, are un master în limba şi literatura rusă la Universitatea Syracuse şi un master în strategie naţională de securitate la Colegiul Naţional de Război.

 

„Posibil ca războiul să se termine în câteva săptămâni”

 

Cât de eficiente sunt, în opinia dumneavoastră, sancţiunile aplicate asupra regimului lui Vladimir Putin şi Rusiei?

Sancţiunile masive venite din Vest îi rănesc pe preşedintele Putin şi regimul său. Putin a numit sancţiunile „un act de război”. Aş spune că războiul din Ucraina nu ameninţă existenţa regimului din Rusia, însă sancţiunile impuse de când a început războiul o fac.

De ce a eşuat până acum armata rusă în războiul din Ucraina?

Responsabilii militari şi politici ai Rusiei au subestimat extrem de mult situaţia din Ucraina atunci când au planificat războiul început acum mai bine de o lună. Armata rusă a fost capabilă să pună mâna pe părţi destul de mari din Ucraina, însă a fost incapabilă să distrugă forţele militare ale Ucrainei şi să înlăture liderii săi. Vladimir Putin va trebui să oprească mai devreme sau mai târziu războiul declanşat în Ucraina. Este posibil şi ca războiul să se termine peste câteva săptămâni.

Unde a greşit Vladimir Putin în pregătirea războiului?

Putin nu a ascultat de experţii militari competenţi. Experţi militari competenţi precum generalul Leonid Ivashov şi colonelul Mikhail Khodarenok au scris articole în presa din Rusia explicând de ce un război cu Ucraina ar fi o greşeală. Şi presupun că cei doi generali au fost, prin ceea ce au scris, în asentiment cu mulţi alţi ofiţeri care au înţeles, de asemenea, situaţia reală. Numai că Putin nu i-a ascultat. Şi nu ştiu care va fi viitorul lui Vladimir Putin după încheierea războiului.

 

„Poporul rus îşi va pierde încrederea în actualul regim Putin/FSB”

 

Cât de mult se va schimba democraţia la nivel global după războiul din Ucraina?

Preşedintele Volodimir Zelenski şi naţiunea sa au arătat clar că democraţia şi libertatea sunt lucruri pentru care trebuie să te lupţi. Este extraordinar modul în care se apără poporul ucrainean. Şi alte ţări democratice s-au unit pentru a susţine Ucraina şi poporul său, ceea ce este absolut admirabil, este un exemplu de solidaritate la nivel internaţional. Democraţia va fi cu siguranţă mai puternică după acest război din Ucraina, nu una mai slabă.

Cum vedeţi Rusia şi regimul de la Kremlin după terminarea războiului din Ucraina?

Impactul războiului din Ucraina asupra Rusiei va fi unul teribil. Economia ţării se va reduce mult. Armata rusă va pierde mult din capacităţile sale. Iar poporul rus îşi va pierde încrederea în actualul regim Putin/FSB. După ce se va termina războiul, Rusia va fi o naţiune mai săracă, însă în acelaşi timp şi una mai periculoasă, deoarece liderii săi vor fi nesiguri legat de ceea ce au de făcut.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a pierdut Putin războiul informaţional cu privire la Ucraina. Fost oficial american de informaţii: În 2008, SUA nu ştiau unde se află armata rusă

LIVE TEXT Război în Ucraina. Rusia, acuzată că răpeşte civili. Negociator: Există condiţii pentru o întâlnire între Putin şi Zelenski

 

 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.