Fost militar, despre furtul de armament de la Constanţa: „Dacă santinela se trezeşte cu atacatorul alături îl împuşcă pe loc“

Sâmbătă, 19 martie, puţin după ora 20.00, un militar care era în serviciul de pază al unei unităţi militare de comunicaţii a fost „atacat prin surprindere“ de o persoană încă neidentificată, care purta o cagulă pe cap şi care era înarmată cu o armă albă, potrivit Ministerului Apărării Naţionale. Militarul a „opus rezistenţă în confruntarea corp la corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare şi de un încărcător cu 30 de cartuşe“, după care a sărit gardul unităţii militare şi a dispărut. De urgenţă, a fost anunţat comandantul unităţii, comandor inginer Valentin – Cătălin Vlad, care a dat alarma. În pofida instituirii de filtre în tot judeţul Constanţa, atacatorul nu a fost prins.

Unitate militară printre vile, livezi şi locuri de joacă 

Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică, de unde s-au furat pistolul mitralieră şi 30 de cartuşe, deserveşte, din punct de vedere al necesarului de servicii de comunicaţii, Statul Major al Forţelor Navale, Comandamentul Flotei, Flotila Fluvială şi Componenta Operaţională Navală. Unitatea militară, situată în zona Mamaia Sat, pe drumul Constanţa-Năvodari, la mică distanţă de Hanul Piraţilor, se întinde pe mai multe hectare, iar locul unde s-a produs incidentul, fostele depozite ale bateriile de coastă, este la o distanţă de aproximativ un kilometru de clădirea administrativă a centrului. De sâmbătă seara, accesul străinilor este interzis la locul incidentului, zona fiind păzită de Poliţia Militară. 
Drumul până la unitatea militară este pavat cu piatră, iar la o aruncătură de băţ de unitatea militară s-a construit haotic, în zonă fiind vile de vacanţă, iar chiar pe un stâlp din colţul unităţii militare sunt indicatoare spre diferite locuri de cazare. Singurul teren viran a fost împrejmuit şi s-a amenajat o mică livadă. Chiar lipit de gardul militar, de unde a dispărut de-a lungul timpului şi sârma ghimpată, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii. Este surprinzător faptul că fotografiatul este interzis în perimetrul deţinut de Armată, însă orice localnic care se urcă pe acoperiş are o imagine exactă a ceea se ce întâmplă în curtea unităţii.

IMAGINI CU UNITATEA MILITARĂ DIN MAMAIA SAT

Militarii de la unitatea de transmisiuni nu erau orientaţi spre instrucţie 

Colonelul Remus Macovei, de la Asociaţia Naţională Cultul eroilor „Regina Maria“, filiala Constanţa, spune că s-a ajuns aici din cauza slabei pregătiri a militarilor care sunt puşi să păzească unităţile din teritoriu ale Armatei Române. „Din anul 1970 şi până acum, nu am auzit ca în Armata Română să fie dezarmată o santinelă“, spune el. Colonelul îşi aminteşte că au mai fost cazuri când militarii au plecat cu arma acasă şi şi-au ucis soacrele sau alţi membri ai familiei, însă niciodată nu a auzit ca un străin să intre în curtea unei unităţi militare şi să fure arma din dotarea soldatului.
Remus Macovei crede că s-a ajuns în această situaţie din cauza slabei pregătiri a militarilor. „Cândva, paza militară era o activitate căreia i se acorda o importanţă majoră, fiind atribuţia Şefului de Stat Major. Erau aleşi cei mai buni militari pentru pază. În fiecare unitate erau mai multe sectoare de pază, fiecare cu câte un post, pentru ca toate laturile exterioare ale unităţii militare să fie supravegheate, iar santinelele să se vadă între ele. Este adevărat, este un serviciu care consumă mulţi militari. Apoi, s-au introdus sistemele de supraveghere video“, dezvăluie colonelul în rezervă.
Acum, spune el, serviciul de pază a ajuns o corvoadă pentru militari, iar ceea ce s-a întâmplat la unitatea din Mamaia Sat ţine de specificul ei. „Ghinionul că este o unitate de transmisiune, care are specialişti ce nu sunt orientaţi spre instrucţie, spre exercitarea serviciului de pază. În mod normal, militarii trebuie să fie controlaţi la un interval de câteva ore“, crede el.
Din punctul său de vedere, nu este posibil ca un „ninja“ să fure o armă dintr-o unitate militară. „Se pot lua în calcul două variante. Fie santinela era total nepregătită sau şi-a încălcat consemnul, dormind în post, fie atacatorul era de-al «casei» şi cunoştea zona şi modul necorespunzător în care militarii executau serviciul de pază“, completează preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul eroilor „Regina Maria“, filiala Constanţa.
Foştii militari, acum în rezervă, aduc în discuţie subfinanţarea Armatei Române şi lipsa unei strategii militare. „De când serviciul militar nu a mai fost obligatoriu, s-a apelat la soluţii de avarie. Civilii sunt pregătiţi câteva luni şi apoi li se dă o armă în mână să păzească o unitate militară, un serviciu care implică foarte multă responsabilitate. O altă problemă este numărul mic de militari care păzesc aceste unităţi. Pentru că salariile sunt mici, nimeni nu mai vrea să servească ţara nici pe timp de război, dar nici pe timp de pace, astfel că serviciile se fac la nivel de avarie. Toate unităţile sunt slab apărate. Nenorocirea a fost că aici s-a întâmplat, dar acest fapt putea avea loc în oricare altă parte“, spune un rezervist al Armatei Române.

„Atacatorul trebuia împuşcat“

Alţi militari spun că „dacă militarul s-ar fi luptat eroic cu hoţul, ar fi fost grav rănit“. Cu toţii sunt însă de acord într-o privinţă: atacatorul trebuia să fie împuşcat. Conform regulilor de pază ale unităţilor militare, în cazul în care un străin pătrunde în incinta unei unităţi este somat, se trage un foc de avertisment în aer, iar dacă acesta continuă să înainteze este împuşcat. În cazul în care santinela se trezeşte cu atacatorul lângă el şi nu mai este timp de avertismente, îl împuşcă pe loc.  

Parchetul Militar Constanţa şi poliţiştii au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.