Frații Micula, înfrângere definitivă în instanţă. Oamenii de afaceri ceruseră statului despăgubiri de 2 miliarde de euro

Frații Ioan și Viorel Micula au pierdut definitiv procesul împotriva statului român, în care cereau despăgubiri de 2 miliarde de euro. Decizia a fost luată pe 4 ianuarie 2022, după un proces care a durat 7 ani. Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a fost cel care a dat sentința definitivă.

Frații Micula au pierdut procesul cu statul român

Instanța a decis să respingă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020. Prin aceasta, un tribunal arbitral internațional luase decizia de a respinge pretențiile celor doi afaceriști, care cereau despăgubiri de peste 9 miliarde de lei (echivalentul a două miliarde de euro) din partea statului român. Anunțul a fost făcut de către firma de avocatură care a reprezentat statul român în proces.

Oamenii de afaceri au dat în judecată statul român în anul 2014, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Ioan și Viorel Micula au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale prezentate în Tratat, că nu a aplicat în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și că nu a adoptat un nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Frații Micula, înfrângere definitivă în instanţă. Oamenii de afaceri ceruseră statului despăgubiri de 2 miliarde de euro

„România s-a angajat în eforturi pentru a-și aplica legile”

Tribunalul arbitral a decis respingerea cererii Reclamanților și a concluzionat că statul român nu a încălcat acordul și că a aplicat legea impozitării în mod corespunzător.

România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul (…) România a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.

Prin decizia din 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc a decis că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile de procedură. După 7 ani de procese, statul român a câștigat definitiv. O firmă de avocatură românească și una suedeză au reprezentat România în procesul intentat de cei doi frați.

Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții. De asemenea, suntem foarte bucuroși că aceasta este cea de a cincea victorie a echipelor Lalive (n.r. firma suedeză de avocatură) și LDDP (firma românească) în apărarea României în arbitraje investiționale. a declarat Crenguța Leaua, avocat în cadrul LDDP.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.