Gabriela Horga: „Suprataxarea va provoca un nou impuls inflaționist”

Gabriela Horga: „Suprataxarea va provoca un nou impuls inflaționist”

Horga

Din cele aproximativ 380 de companii pe care PSD vrea să le suprataxeze, peste 200 au un acționar român. În schimb, propunerea are mari șanse să nu se aplice unor firme străine mari, deși PSD tocmai pe acestea pretinde că le vizează.
Aștept ca ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, să explice clar și asumat dacă supraxarea companiilor de 1% pe cifra de afaceri, propusă de PSD, se va aplica și OMV Petrom.
Întrebarea este legitimă, ținând cont că avem deja un precedent: ordonanța privind taxa de solidaritate, elaborată de Ministerul Finanțelor, a permis OMV Petrom să nu plătească taxa UE.
Anticipez că OMV Petrom va fi, din nou, ocolită. Pe ce mă bazez? PSD a anunțat, printr-un comunicat oficial, că este de acord ”cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri.”
OMV Petrom plătește deja 16% impozit pe profit iar valoarea este de aproximativ două miliarde de lei. Un impozit de 1% pe cifra de afaceri ar însemna 0,6 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, nu i se va aplica această taxă. Liderii PSD procedează la fel ca în cazul regulamentului UE: pretind că taxează anumite companii și, de fapt, exact în acele domenii nu se aplică.
PSD vrea, de fapt, să taxeze firmele care lucrează cu o marjă a profitului mică, specifică industriei lor. Cu cât o companie are un profit mai mare, va plăti, evident, tot impozitul pe profit, iar dacă are un profit mai mic, va plăti impozitul pe cifra de afaceri, conform logicii PSD.
Le spun direct liderilor PSD: economia are regulile sale și ignorarea lor din dorința de a marca puncte electorale va avea efecte nefaste. Dacă veți introduce această taxă, veți da din nou din umeri în fața oamenilor, când va trebui să explicați de ce nu se va aplica nici băncilor, nici companiilor din energie. Acestea au profituri record și plătesc impozit pe profit mai mult de 1% din cifra de afaceri.
În schimb, suprataxarea va fi aplicată companiilor care produc bunuri de larg consum și atunci acest impozit va fi suportat de noi toți, pentru că va duce la creșterea prețurilor.
Impozitul lovește în companii cu rate relativ mici de profit (Dacia, Ford, sectoare integrate/manufacturi) și, în mod special, în companiile românești (Altex, Dedeman, EMag) sau cele din industria alimentară (precum Albalact), nu în cele străine, așa cum pretinde PSD.
Suprataxarea va provoca un nou impuls inflaționist, într-o perioadă în care creșterea prețurilor ar trebui să fie stabilizată și redusă. Ministrul PSD al Finanțelor nu a prezentat nici până acum un plan de reducere a inflației, așa cum a solicitat PNL.
Gabriela Horga – Deputat PNL de Giurgiu

Din cele aproximativ 380 de companii pe care PSD vrea să le suprataxeze, peste 200 au un acționar român. În schimb, propunerea are mari șanse să nu se aplice unor firme străine mari, deși PSD tocmai pe acestea pretinde că le vizează. Aștept ca ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, să explice clar și asumat […]


Autorul articolului Editor
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: http://giurgiupesurse.ro/gabriela-horga-suprataxarea-va-provoca-un-nou-impuls-inflationist/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiupesurse.ro/feed/
Titlu original Giurgiu Pe Surse – actualitate giurgiu, administratie giurgiu, stiri politice, social economic, editoriale giurgiu, dezvaluiri, soc, cancan, stiri locale
Data originala articol 13 februarie 2023 21:06

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.