Gala Oscar 2022. Lista completă a câștigătorilor la cea de-a 94-a ediție

Gala Oscar își va desemna câștigătorii în câteva ore. Cea de-a 94-a ediție a premiilor Academiei are loc la Los Angeles, la celebrul Teatru Dolby. Gazdele celui mai prestigios eveniment din industria cinematografică vor fi Regina Hall, Wanda Skyes și Amy Schumer. Evenimentul va începe la ora 3:00 dimineața, ora României, și va fi difuzat de postul american ABC.

Gala Oscar 2022. Lista câștigătorilor

Update 28 martie, ora 06.26.

Cel mai bun regizor – Jane Campion

Realizatorul filmului The Power of the Dog a devenit prima femeie nominalizată de două ori pentru acest premiu. Filmul se bazează pe romanul cu același nume al lui Thomas Savage din 1967. Jane Campion i-a mulțumit regretatului autor, adăugând: „El a scris despre cruzime, dorind contrariul: bunătate”.

Cea mai bună melodie originală – Billie Eilish și Finneas O’Connell

Billie Eilish și fratele ei, Finneas O’Connell, au părut vizibil șocați când și-au dat seama că au câștigat Oscarul pentru melodia Bond No Time to Die.

 „Oh, Doamne, băieți, este atât de incredibil”, a spus Eilish. Artista a continuat să mulțumească „familiei 007”, inclusiv Barbarei Broccoli, lui Daniel Craig și colaboratorului muzical Johnny Marr.

O’Connell a mulțumit părinților: „Ați fost întotdeauna inspirația și eroii noștri – și vă iubim”.

Cel mai bun documentar – Summer of Soul

Documentarul despre festivalul cultural de la Harlem din 1969, în mare parte pierdut din cauza istoriei, a primit Oscarul.

„Este vorba despre oamenii marginalizați din Harlem care trebuiau să se vindece de durere”, a spus regizorul Questlove, în timp ce stătea pe scenă cu Joseph Patel, Robert Fyvolent și David Dinerstein.

Filmul Dune a luat șase premii Oscar la categoriile: Cele mai bune efecte vizuale, Cea mai bună cinematografie, Cel mai bun montaj de film, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun sunet, Cel mai bun design de producție.

Cel mai bun scenariu adaptat – Sian Heder, Coda

Cel mai bun scenariu original – Sir Kenneth Branagh

Regizorul, care tocmai s-a vindecat de Covid, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original – Belfast. Sir Kenneth Branagh a spus audienței că a fost „un omagiu uimitor adus unui oraș fantastic”.

Filmul autobiografic, despre copilăria unui băiat în Belfast, în anii ’60, era despre „căutarea bucuriei și a speranței în fața violenței”, a adăugat scenaristul.

Cel mai bun design de costume – Jenny Beavan pentru Cruella

Jenny Beavan a luat Oscarul pentru Cruella, care a avut niște costume cu adevărat uimitoare. Designerul a spus că hainele ei îi „onorează vanitatea interioară”. Creatoarea de modă a spus că singurul motiv pentru care a simțit că a avut timp să facă acest film a fost datorită „celor mai fenomenali oameni creativi, inteligenți, generoși, uimitori, fără de care nu s-ar fi întâmplat”.

Scurtmetraj de acțiune live – The Long Goodbye

Filmul cu Riz Ahmed, despre o familie de imigranți din Marea Britanie care se pregătește pentru o nuntă, a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de acțiune live.

Cel mai bun lungmetraj internaţional – Drive My Car

Filmul japonez, regizat de Ryusuke Hamaguchi, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional, la cea de-a 94-a gală de decernare a premiilor Academiei de film americane.

Filmul este despre un renumit actor şi regizor de teatru care învaţă să depăşească o situaţie dificilă din viaţa lui, apărută în urma morţii neaşteptate a soţiei sale.

Scurtmetraj animat – The Windshield Wiper

Acest film explorează întrebarea simplă, dar complexă „ce este dragostea?”. Este realizat de regizorul Alberto Mielgo.

Cea mai bună actriță în rol secundar – Ariana DeBose, din West Side Story

Ariana DeBose a fost desemmnată cea mai bună actriță în rol secundar pentru prestația magistrală din filmul West Side Story.

Cel mai bun film de animație – Encanto

Animația a fost regizată de Byron Howard şi Jared Bush, lansată fiind în 2021.

Cel mai bun actor în rol secundar – Troy Kotsur, pentru filmul CODA

Tata știa să comunice extraordinar prin semne, dar a avut un accident și nu a mai putut să se miște. Tată, am învățat atât de multe de la tine, te voi iubi mereu. Tu ești eroul. Acest premiu este dedicat celor care nu aud și nu pot vorbi. Este momentul nostru, am reușit!, a declarat actotul după ce a primit trofeul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune – The Long Goodbye

Cel mai bun scenariu adaptat – CODA

O, Doamne, este extraordinar! (…). Mulțumesc echipei, celor care au crezut în mine că pot face acest film și pentru începutul acestei călătorii. Mi-a schimbat viața de artist și mulțumesc celor care m-au ajutat. Vreau să mulțumesc tuturor celor cu deficit de auz și copiilor din familiile cu deficit de auz”, a spus regizoarea Sian Heder la primirea trofeului.

Cel mai bun actor –  Will Smith, pentru rolul din King Richard

Celebrul Will Smith a primit trofeul pentru interpretarea din King Richard, în care joacă rolul tatălui şi antrenorului surorilor Venus şi Serena Williams.

Actorul a plâns pe scenă: În acest moment al vieții mele sunt copleșit, ceea ce îmi cere Dumnezeu să fac și să fiu pe lumea asta. Sunt chemat să-i iubesc pe oameni și să-i ocrotesc și să fiu important pentru ai mei. Vreau să mulțumesc întregii familii Williams pentru că mi-ați dăruit iubirea voastră.

Cea mai bună actriță – Jessica Chastain, pentru rolul din The Eyes of Tammy Faye

Cea mai bună imagine – CODA

Știrea inițială

După ce anul trecut Gala premiilor Oscar s-a desfășurat în condiții de pandemie, organizatorii revin în 2022 la formatul clasic, în speranța că evenimentul va atrage telespectatorii la fel cum o făcea în urmă cu câțiva ani. Cei mai buni actori, cele mai bune filme și cele mai bune echipe de producție vor fi recompensate cu statuete aurii.

Ediția din acest an a premiilor aduce o noutate absolută: pentru prima dată în istorie, bătălia pentru cel mai bun film se dă între două pelicule produse pentru platformele de streaming, nu pentru cinematograf: „CODA” (pentru Apple TV) și „The Power of the Dog” (pentru Netflix). Al doilea este considerat favorit în acest an, având nominalizări la nu mai puțin de 12 categorii. Este un western cu accente sumbre și elemente psihologice, produs pentru Netflix.

Imagine din filmul „The Power of the Dog”, considerat favorit la Oscaruri

Sean Penn îndeamnă la boicot

Actorul Sean Penn, care se afla în Ucraina la începutul războiului, a declarat cu o zi înainte de decernarea Oscarurilor că își va distruge cele două statuete dacă Academia Americană de Film nu îi va permite lui Volodimir Zelenski să țină un discurs la gala din această noapte. Într-o intervenție la CNN, actorul, care în prezent se află în Polonia, i-a îndemnat pe participanți să boicoteze evenimentul.

Nu există lucru mai important pe care-l poate face Academia americană de Film decât să-i ofere (lui Zelenski, n.red.) ocazia să ne vorbească nouă, tuturor (la ceremonia Oscarurilor, n.red.). Din ce înţeleg eu, s-a luat decizia să nu fie permis acest lucru. Dacă se va întâmpla asta, cred că va fi cel mai dezgustător moment din istoria Hollywood-ului şi sper să nu se întâmple aşa ceva.

Dacă se va ajunge la aşa ceva, eu îmi voi distruge trofeele în public. Aceste momente pot reprezenta sfârşitul visului pentru copiii noştri… Cu toate acestea, Ucraina va câştiga lupta! Din punctul meu de vedere, nu există nicio îndoială în această privinţă. Ucraina va câştiga lupta, iar întrebarea care se pune este unde vom fi noi în acel moment.”, a transmis actorul.

Lista nominalizărilor pentru gala Oscar 2022

Cel mai bun film: „Belfast”, „CODA”, „Don’t Look Up”, „Drive My Car”, „Dune”, „King Richard”, „Licorice Pizza”, „Nightmare Alley”, „The Power of the Dog”, „West Side Story”
Cel mai bun regizor: Kenneth Branagh, „Belfast”; Ryusuke Hamaguchi, „Drive My Car”; Paul Thomas Anderson, „Licorice Pizza”; Jane Campion, „The Power of the Dog”; Steven Spielberg, „West Side Story”
Cel mai bun actor în rol principal: Javier Bardem, „Being the Ricardos”; Benedict Cumberbatch, „The Power of the Dog”; Andrew Garfield, „Tick, Tick… Boom!”; Will Smith, „King Richard”; Denzel Washington, „The Tragedy of Macbeth”
Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain, „The Eyes of Tammy Faye”; Olivia Colman, „The Lost Daughter”; Penelope Cruz, „Parallel Mothers”; Nicole Kidman, „Being the Ricardos”; Kristen Stewart, „Spencer”
Cel mai bun actor în rol secundar: Ciaran Hinds, „Belfast”; Troy Kotsur, „CODA”; Jesse Plemons, „The Power of the Dog”; J.K. Simmons, „Being the Ricardos”; Kodi Smit-McPhee, „The Power of the Dog”
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Jessie Buckley, „The Lost Daughter”; Ariana DeBose, „West Side Story”; Judi Dench, „Belfast”; Kirsten Dunst, „The Power of the Dog”; Aunjanue Ellis, „King Richard”
Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Drive My Car”, „Flee”, „The Hand of God”, „Lunana: A Yak in the Classroom”, „The Worst Person in the World”
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Encanto”, „Flee”, „Luca”, „The Mitchells vs. The Machine”, „Raya and the Last Dragon”
Cel mai bun scenariu adaptat: „CODA”, „Drive My Car”, „Dune”, „The Lost Daughter”, „The Power of the Dog”
Cel mai bun scenariu original: „Belfast”, „Don’t Look Up”, „King Richard”, „Licorice Pizza”, „The Worst Person in the World”
Cea mai bună imagine: „Dune”, „Nightmare Alley”, „The Power of the Dog”, „The Tragedy of Macbeth”, „West Side Story”
Cea mai bună scenografie: „Dune”, „Nightmare Alley”, „The Power of the Dog”, „The Tragedy of Macbeth”, „West Side Story”
Cel mai bun montaj: „Don’t Look Up”, „Dune”, „King Richard”, „The Power of the Dog”, „Tick, Tick… Boom!”
Cea mai bună coloană sonoră: „Don’t Look Up”, „Dune”, „Encanto”, „Parallel Mothers”, „The Power of the Dog”
Cel mai bun cântec: „King Richard”, „Encanto”, „Belfast”, „No Time to Die”, „Four Good Days”
Cel mai bun sunet: „Belfast”, „Dune”, „No Time to Die”, „The Power of the Dog”, „Westside Story”
Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”, „Free Guy”, „No Time to Die”, „Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”, „Spider-Man: No Way Home”
Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură: “Coming 2 America”, “Cruella”, “Dune”, “The Eyes of Tammy Faye”, “House of Gucci”
Cele mai bune costume: “Cruella”, “Cyrano”, “Dune”, “Nightmare Alley”, “Westside Story”
Cel mai bun scurtmetraj animat: “Affairs of the Art”, “Bestia”, “Boxballet”, “Robin Robin”, “The Windshield Wiper”
Cel mai bun scurtmetraj live action: “Ala Kachuu – Take and Run”, “The Dress”, “The Long Goodbye”, “On My Mind”, “Please Hold”
Cel mai bun lungmetraj documentar: “Ascension”, “Attica”, “Flee”, “Summer of Soul”, “Riding with Fire”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Audible”, “Lead Me Home”, “The Queen of Basketball”, “Three Songs for Benazir”, “When We Were Bullies”.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.