Guvernatorul BNR Mugur Isărescu ar putea scăpa de dosarul de colaborator al Securităţii. Cazul său, discutat astăzi la CCR

Curtea Constituțională judecă joi sesizarea lui Mugur Isărescu în procesul deschis de CNSAS pentru constatarea calității de colaborator al fostei Securități.

Mugur Isărescu a obţinut în aprilie de la Curtea de Apel Bucureşti sesizarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte două articole din legea care vizează deconspirarea foştilor colaboratori Securităţii.

Este vorba de excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii 161/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității în ansamblu, precum și a dispozițiilor art. 2 lit. b) teza întâi și art. 12 indice 1 din aceeași OUG.

Guvernatorul BNR susține că modificarea adusă în 2019 legii, care a permis reluarea verificărilor în cazul său, a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, fiind adoptată mai întâi la Camera Deputaților și apoi la Senat, deși traseul ar fi trebuit să fie invers.

Citeşte şi: BNR crește semnificativ prognoza de inflație. Mugur Isărescu: Creşterile din toamnă vor fi foarte mari

Murug Isărescu a fost chemat în judecată în iunie 2020 de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a cerut instanţei să constate că a avut calitatea de colaborator al Securităţii.

Din poziţia de Guvernator al BNR, Isărescu este pe lista persoanelor verificate automat de către CNSAS, şi potrivit consilierului său Adrian Vasilescu, are adeverinţe din trecut care arătau că nu ar fi fost colaborator. „Poziţia BNR este că Mugur Isărescu nu a colaborat cu Securitatea. Această poziţie este susţinută de trei documente ale CNSAS prin care confirmă că nu a colaborat cu Securitatea”, arăta Adrian Vasilescu, anul trecut, precizând că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut de la CNSAS, pe baza unei analize, o decizie de necolaborare.

În urmă cu trei ani, România Liberă a scris că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securităţii sub numele de cod „Manole”, scrie gandul.ro.

La acel moment, CNSAS nu avea posibilitatea să verifice calitatea de colaborator al Securităţii a guvernatorului BNR, însă Parlamentul a modificat legea, adăugând persoana care ocupă această funcţie între cele pentru care poate fi solicitată această verificare.

Citeşte şi: Ce salariu are Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR câştigă lunar chiar şi cinci ori mai mult decât Klaus Iohannis

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.