Guvernul Cioloş prinde contur, Goţiu şi Chichirău sunt nominalizaţi, Vlad Voiculescu nu. Comitetul Politic al USR se întruneşte duminică pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri

UPDATE

: Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan Barna posibil vicepremier şi nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Ioana Mihăilă la Sănătate, Stelian Ion la Justiţie, Claudiu Năsui la Economie, Cătălin Drulă la Transporturi şi Nicu Fălcoi la Ministerul Apărării Naţionale.

Lista ar putea fi completată de Cristina Prună la Ministerul Energiei, Mihai Goţiu la Ministerul Mediului, George Căţean la Ministerul Agriculturii, însă ar putea interveni modificări cu privire la persoanele care s-ar putea regăsi în viitorul Cabinet Cioloş, au adăugat sursele citate.

Lista posibililor miniştri din noul Guvern Cioloş
Ministerul Finanţelor – Dragoş Pîslaru (fost ministru al Muncii în primul Guvern Cioloş – 2016);

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica (fost prefect al Capitalei); 

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna (fost vicepremier, co-preşedinte al USR PLUS);

Ministerul Justiţiei – Stelian Ion (fost ministru al Justiţiei; ministrul demis de Florin Cîţu de la care a pornit criza politică);

Ministerul Apărării Naţional – Nicu Fălcoi (senator între 2016-2020, actual deputat);

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudi Năsui (fost ministru al Economiei);

Ministerul Energiei – Cristina Prună (deputat din anul 2016);

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă (fost ministru al Transporturilor);

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean (fermier şi membru al USR-PLUS);

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu (jurnalist, scriitor, fost senator);

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea (fost europarlamentar, fost ministru al Fondurilor Europene);

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu (deputat PLUS);

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu (deputat reales, purtător de cuvânt al USR PLUS);

Ministerul Sănătăţii – Ioana Mihăilă (fost ministru al Sănătăţii);

Ministerul Educaţiei – Corina Atanasiu (fost secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene);

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Cosette Chichirău (deputat de Iaşi);

Ministerul Culturii – Marius Manole (actor);

Ministerul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop (deputat USR PLUS).

În ceea ce priveşte priorităţile din Programul de Guvernare, acestea sunt desfiinţarea Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, eliminarea pensiilor speciale, 0 taxe pe salariul minim, alegerea primarului în două tururi de scrutin.

Premierul desemnat, preşedintele USR Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.

În opinia premierului desemnat Dacian Cioloş, printre membrii Executivului ar trebui să se regăsească fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă şi fostul vicepremier Dan Barna.

Dacian Cioloş a anunţat încă de vineri seară că primeşte deja propuneri de nume de miniştri de la membrii Biroului National al USR şi că va forma o listă scurtă pe fiecare minister.

Duminică dimineaţă, Biroul Naţional va decide forma finală a listei cu miniştri, care, alături de programul de guvernare discutat sâmbătă, va fi prezentată şi supusă aprobării Comitetului Politic al USR duminică, de la ora 18:00, într-o şedinţă care va avea loc online.

Dacian Cioloş a precizat că va menţine actuala structură a Guvernului, pentru a evita procedurile suplimentare pe care o eventuală modificare le-ar implica, ceea ce ar duce la prelungirea crizei politice.

Citeşte şi: Lista miniştrilor cu care Dacian Cioloş ar putea forma un guvern exclusiv USR. Vlad Voiculescu şi Stelian Ion sunt în cărţi

USR merge în Parlament cu lista de miniştri şi programul de guvernare

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă – finalizarea programului de guvernare; duminică – şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni – depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, anunţa USR.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu anunță planurile USR pentru guvernare: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu vor negocieri, mergem singuri în Parlament!

Într-un interviu pentru DC News, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a vorbit despre responsabilitatea USR de a guverna în această perioadă grea:

„Noi vrem ca țara să fie guvernată, să găsim o soluție în care să fie guvernată cu o susținere majoritară în Parlament. Altfel nu funcționează, sau va funcționa foarte greu, va funcționa de avarie. Noi ne asumăm și această funcționare de avarie, ținând cont că PNL și PSD nu au vrut să propună premieri. Ştiu că e o perioadă grea și ar prefera să nu se bage în asta.

Noi ne băgăm. Dacă dânșii zic hai să-i lăsăm pe useriști să-și rupă gâtul, noi le arătăm că nu ne rupem gâtul și vom guverna bine cât vom putea, până când, având voturile în Parlament, ne vor pica, la primăvară posibil, și vor zice hai că venim noi să rezolvăm. Există acest scenariu, dar țara trebuie guvernată cât mai repede și obiectivul nostru e să facem această guvernare“, a precizat, pentru DC News, deputatul Ionuț Moșteanu.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.