În județul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană! Care sunt măsurile sanitare de evitare a riscurilor extinderii Pestei…

În județul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană! Care sunt măsurile sanitare de evitare a riscurilor extinderii Pestei…

 SITUAȚIA ACTUALIZATĂ A PESTEI PORCINE AFRICANE LA                                 NIVELUL JUDEȚULUI GIURGIU

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu ne  informează că la data de 09.07.2024, în judeţul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană la suinele domestice, și un număr de 109 cazuri active de Pestă Porcină Africană depistate la mistreți împușcați, accidentați sau găsiți morți pe raza a 17 fonduri de vânătoare.

După cum ne spunea dir. adj. dr. Mădălina Stocheci FLORESCU (foto),  până la această dată,  cazurile nu au întrunit condițiile necesare pentru a fi stinse și pentru ridicarea restricțiilor, ultimul caz înregistrat fiind în luna septembrie  a anului 2023.

Pentru a preîntâmpina extinderea focarelor de Pestă Porcină Africană la suinele domestice din gospodăriile populației, ținem să vă atragem atenția asupra faptului că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii.

De asemenea, despăgubiri nu primesc nici proprietarii de animale care nu le au înregistrate în Registrul Agricol al Primăriei unde își au domiciliul și nu respectă minime condiții de biosecuritate.

Un alt factor ce poate duce la apariția Pestei Porcine Africane în gospodărie îl reprezintă introducerea furajelor recoltate de pe câmp și administrarea în hrana suinelor, înainte de perioada de așteptare recomandată; de asemenea, este interzisă administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare rezultate din gospodăria proprie sau procurate de la unitățile de alimentație publică.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc.

DSVSA Giurgiu vine în sprijinul cetățenilor prin instruirea lunară a medicilor veterinari concesionari, urmată de realizarea de către aceștia a consilierilor lunare a proprietarilor de suine pentru îmbunătățirea condițiilor de bunăstare a animalelor și prevenirea infectarii cu virusul Pestei Porcine Africane.

În acceași direcție, a prevenirii Pestei Porcine Africane, sunt organizate controale în echipe mixte cu alte instituții ale Statului,  abilitate în acest sens, pentru verificarea respectării interdicției de creștere a suinelor în sistem deschis sau îngrădite în cantoane silvice, în vecinătatea digurilor, stânelor, taberelor de vară, în cadrul societăților agricole vegetale, pe suprafața sau vecinătatea gropilor de gunoi, sau in locurile unde exista posibilitatea comercializării porcilor vii sau a produselor obținute de la aceștia.

 

Sursa: DSVSA Giurgiu

 

Articolul În județul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană! Care sunt măsurile sanitare de evitare a riscurilor extinderii Pestei… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

 SITUAȚIA ACTUALIZATĂ A PESTEI PORCINE AFRICANE LA                                 NIVELUL JUDEȚULUI GIURGIU Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu ne  informează că la data de 09.07.2024, în judeţul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană la suinele domestice, și […]

Articolul În județul Giurgiu există 5 focare active de Pestă Porcină Africană! Care sunt măsurile sanitare de evitare a riscurilor extinderii Pestei… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/in-judetul-giurgiu-exista-5-focare-active-de-pesta-porcina-africana-care-sunt-masurile-sanitare-de-evitare-a-riscurilor-extinderii-pestei/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 9 iulie 2024 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.