Înainte de Paşte, carnea de miel s-a scumpit considerabil. Unde găseşti cele mai mari, dar şi cele mai mici preţuri din Bucureşti

Mai sunt doar câteva zile până la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, iar gospodinele sunt cu pregătirile în toi pentru masa de Paște. Piețele din Capitală au fost luate cu asalt de oameni, iar cel mai căutat produs în aceste zile este, evident, mielul. Prețul unui kilogram de carne a crescut simțitor în ultimele zile, ajungând să coste chiar și 49 de lei în funcție de piața din care cumperi. Iată care sunt cele mai avantajoase oferte la carnea de miel.

Prețul cărnii de miel a crescut simțitor. Ce spun cumpărătorii

Carnea de miel este, fără îndoială, ”vedeta” mesei de Paște. În funcție de preferințe, românii aleg să îl prepare la cuptor, în ciorbe, ca drob, sau chifetele, însă rețetele nu se opresc aici. Există o sumedenie de variante pentru a-l prepara pe gustul fiecăruia. Față de anii trecuți, oferta de carne de miel este ceva mai generoasă, însă și mai scumpă. Supermarketurile s-au aprovizionat din timp cu carne, însă contrar așteptărilor, oferta nu face deloc concurență producătorilor.

Spre exemplu, într-unul dintre marile lanțuri de magazine din Capitală, costul unui kilogram de carne variază între 30 de lei, în cazul pieptului de miel și 45 de lei în cazul cotletului. Astfel, nu e de mirare că oamenii ocolesc galantarele în timp ce privesc lung la prețul afișat.

Carnea de miel s-a scumpit considerabil
Carnea de miel s-a scumpit considerabil

Cea mai scumpă carne de miel, în Piața Floreasca

În funcție de piața agroalimentară din care îți faci cumpărăturile, diferența de preț la carnea de miel poate ajunge și la 15 lei. Dintre cele 4 piețe pe care le-am vizitat pentru a afla cea mai bună ofertă, cel mai scump preparat l-am găsit în Piața Floreasca din Sectorul 2 al Capitalei. Aici, un kilogram de carne, indiferent de că vorbim de cotlet, pulpă, sau antricot, costă 44.99 de lei. Probabil că vânzătorul își permite să ceară prețul acesta și pentru că este singurul comerciant de carne de miel din întreaga piață.

”Este cea mai bună carne de miel!”, îmi spune una dintre vânzătoarele de la o tarabă alăturată. ”Toată lumea din zona asta vine să cumpere de aici.”, a continuat persuasiv femeia. Nu-mi rămâne decât să o cred pe cuvânt.

La un calcul simplu, pentru un miel care cântărește în medie 10-12 kilograme, românul va scoate din buzunar peste 500 de lei.

Mă îndrept, ulterior, către cel mai important centru comercial din București – Piața Obor. Evident că aici aglomerația este la ea acasă. Oameni de toate vârstele trec de la o tarabă la alta în încercarea lor de a prinde cea mai bună ofertă. Doar la câțiva comercianți am găsit carne de miel, iar prețul nu depășește 34.99 de lei/ kilogram.

O doamnă îl roagă pe unul dintre măcelari să îi cântărească ”cea mai bună bucată de carne pentru ciorbă”. 

Clientă: ”Prețul este mai mare față de anii trecuți. S-au scumpit toate. Cumpărăm și noi, așa, câte puțin din fiecare ca să ne ajungă banii.”

Un alt client este și el de aceeași părere: costul produselor alimentare a crescut simțitor în ultima perioadă.

Client: ”Dacă a crescut euro și benzina, vă dați seama că se scumpesc toate. Nu știu unde vom ajunge. Am venit aici cu gândul să cumpăr un miel întreg, dar când am văzut cât costă am ales să iau doar jumătate.”

Carnea de miel s-a scumpit considerabil
Carnea de miel s-a scumpit considerabil

Cel mai mic preț la carnea de miel îl găsim la Piața Delfinului

Aici, românii vor scoate din buzunar 34 de lei pentru un kilogram de carne. Chiar și așa lumea nu se înghesuie. Vânzătorul îmi spune că în preț se reflectă cheltuielile mai mari de anul acesta și obligația fiecăruia de a sacrifica animalele numai în spații autorizate.

Și anul acesta, autoritățile sanitar-veterniare atrag atenția asupra riscului la care se expun oamenii atunci când cumpără carne de miel din spații neautorizate, mai ales în contextul pandemiei. De aceea nu este absolut deloc recomandat să cumpăram produsele alimentare din portbagajul mașinii, chiar dacă prețul poate fi tentant. De asemenea, chiar dacă mergem la magazin să o cumpărăm, autoritățile ne recomandă să verificăm atât aspectul cât și mirosul cărnii. Aceasta trebuie să aibă o culoare roz sau roșie, iar mirosul să fie proaspăt.

“Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor – la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor”, potrivit directorului general al ANSVSA, Paul Anghel.

Spre comparație, anul trecut un kilogram de carne de miel costa între 25 și 30 de lei.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.