Istoricul și evoluția I.J.J-Giurgiu, la ceas aniversar, plus un sincer ”La mulți ani!,, , din partea redacției noastre

Istoricul și evoluția I.J.J-Giurgiu, la ceas aniversar, plus un sincer ”La mulți ani!,, , din partea redacției noastre

Cu ocazia aniversării a 174 de ani de existență, înspectorul șej al Jandarmeriei Giurgiu, col. Diaconescu Andrei-Mihai a organizat o conferință de presă în care a fost prezentată pe scurt istoricul instituției pe care o conduce. Au fost astfel reamintite momente importante pentru jandarmeria giurgiuveană. Un exemplu ar fi că până în anul 1990, în județul Giurgiu, Municipiul Giurgiu, a funcționat o subunitate de jandarmi, subordonată inițial Comandamentul Trupelor de Jandarmi București. După Revoluția din 1989, are loc ,,Renașterea Jandarmeriei Române”, astfel că prin Hotărârea de Guvern nr. 0749 din 05 iulie 1990 Comandamentul Trupelor de Pază și Ordine înființată imediat după decembrie 1989 s-a transformat în Comandamentul Trupelor de Jandarmi. Pentru curioșii care doresc să afle mai multe asemenea amănunte, iată mai jos Istoricul și evoluția I.J.J., la ceas aniversar, plus un sincer ”La mulți ani!,, , din partea redacției noastre.

Momentul care marchează consacrarea Jandarmeriei Române și izvorul noilor și numeroaselor reglementări din perioada următoare a avut loc la data 3 aprilie 1850, când, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, a publicat printr-un ”Ofis Domnesc”, actul de constituire a unei noi instituții moderne a acelor vremuri, cu atribuții în ceea ce privește organizarea ordinii interne, respectiv ”Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”.

În zona județului Vlașca (astăzi Giurgiu) arma Jandarmeriei a apărut sub denumirea de dorobanți pe timpul domniei lui Barbu Știrbei (1849 – 1853), fiind reorganizată în 1865 de către A.I. Cuza care a introdus serviciile călăreților și straja de garnizoană. Totodată în acea perioadă a fost elaborată o nouă lege cunoscută sub denumirea de „ Regulamentul pentru serviciul jandarmilor în oraș”.

La data de 1 septembrie 1893 a fost promovată „ Legea asupra Gendarmeriei Rurale”, lege care a dat Armei noastre o personalitate distinctă în stat. Conform acestei legi, zona județului Vlașca se afla în circumscripția București, în județul nostru existând posturi de jandarmi care își exercitau autoritatea asupra mai multor comune.

Din documentele păstrate la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale, reiese că pe raza județului existau opt sectoare de jandarmi: Arsache, Comana, Drăgănești-Vlașca, Frătești, Ghimpați, Putineiu, Videle și Adunații Copăceni și 33 de posturi de jandarmi, iar în orașul Giurgiu ( din 1935) era o companie mobilă cu un efectiv de 200 jandarmi pentru a putea interveni cu operativitate pe întreaga rază a județului.

Până în anul 1990, în județul Giurgiu, Municipiul Giurgiu, a funcționat o subunitate de jandarmi, subordonată inițial Comandamentul Trupelor de Jandarmi București.

După Revoluția din 1989, are loc ,,Renașterea Jandarmeriei Române”, astfel că prin Hotărârea de Guvern nr. 0749 din 05 iulie 1990 Comandamentul Trupelor de Pază și Ordine înființată imediat după decembrie 1989 s-a transformat în Comandamentul Trupelor de Jandarmi.

În vara anului 1990 la Giurgiu s-a înființat un detașament de jandarmi cu zona de responsabilitate în județul Giurgiu, în subordinea Brigăzii 17 Jandarmi București, astfel încât să se asigure un climat de normalitate la nivelul comunității.

Un moment important în construcția edificiului României democratice îl reprezintă intrarea în vigoare a Legii nr. 116/1998 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, când în luna septembrie 1998, Detașamentul de Jandarmi Giurgiu, s-a transformat în Comandamentul de Jandarmi Județean Giurgiu, inițial în subordinea Comandamentului de Jandarmi Teritorial Ploiești ( între anii 1998-2004).

În baza Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, începând cu data de 08.04.2005, conform Ordinului ministrului de Interne I/0534, s-a constituit, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu, fiindu-i atribuită denumirea onorifică ,,General de divizie Ştefan Ştefănescu”, conform ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 678 din 06.06.2005. Prin Decretul Președintelui României nr. 277 din 18.02.2015 i-a fost acordat Drapelul de Luptă al unității, iar prin Decretul Președintelui României nr. 380 din 31.03.2023 i-a fost conferit Ordinul ,,Virtutea Militară” în grad de ,,Cavaler”, cu însemn de pace pentru militari.

Istoria de peste 17 decenii recomandă Jandarmeria ca o structură de elită în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cu puternice tradiţii militare, care şi-a dovedit utilitatea, de-a lungul timpului fiind prezentă alături de poporul român în asigurarea ordinii interne a statului.

Indiferent de misiunea pe care o executăm pentru siguranţa cetăţenilor și a instituțiilor statului, profesionalismul, echidistanţa, competenţa şi corectitudinea sunt reperele valorice ale activităţii noastre.

La ceas aniversar, continuitatea serviciului în slujba legii şi a cetăţenilor îndreptăţesc fiecare jandarm să rostească, cu onoare și mândrie: Servesc Patria!

Profit de această ocazie, să rostesc: La mulți ani, Jandarmeriei Române! La mulți ani, jandarmilor giurgiuveni!”

Cu ocazia aniversării a 174 de ani de existență, înspectorul șej al Jandarmeriei Giurgiu, col. Diaconescu Andrei-Mihai a organizat o conferință de presă în care a fost prezentată pe scurt…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/istoricul-si-evolutia-i-j-j-giurgiu-la-ceas-aniversar-plus-un-sincer-la-multi-ani-din-partea-redactiei-noastre/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 3 aprilie 2024 21:29

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.