La Giurgiu, Campusul profesional ne-ar putea face să îl uităm pe celebrul ”DOREL”!

La Giurgiu, Campusul profesional ne-ar putea face să îl uităm pe celebrul ”DOREL”!

Presa locală, alături de toată suflarea politică a fost preocupată  în ultimele două săptămâni de aprobarea Campusului profesional, un proiect ce promite să-l desființeze din folclorul românesc pe celebrul personaj ”Dorel”  înlocuindu-l cu  o  nouă și nobilă noțiune, cea de ”meseriaș”!

Faptul că atelierele din școlile tehnologice  sunt astăzi niște mici muzee o demonstrează  reportajul difuzat în data de 1 martie de către colegii de la DIGI 24, despre  Colegiul Tehnic „Ioan Bălănescu”, din Giurgiu.

Practic ni se demonstrează că atelierele  vechi din școli înseamnă o slabă calificare. Iar o slabă calificare duce implicit la pierderea unei slujbe…Se mai dovedește și că nu există  o concordanță între ceea ce  învăță elevii în aceste ateliere, cu ceea ce, industria, tehnologia, economia , dar mai ales agenții economici  au nevoie astăzi.

România pregătește specialiști în meseriile viitorului cu material didactic din vremea bunicilor noștri –  așa cum relatau reporterii de la DIGI 24.

De exemplu, un motor nefuncțional de Dacie 1100, fabricat în tinerețea trupei ABBA, este obiect de studiu pentru viitorii mecanici auto pregătiți la Giurgiu. Nici alte specializări n-au prea fost onorate de investițiile statului în ultimii 30 de ani.

La un banc cu roți dințate, băieții de la Auto, viitori electricieni și mecanici, învață cum fucționează mecanismul unei cutii de viteze. Lângă ei zac  trei mașini vechi din care o Dacie Supernova din 2002  este mândria atelierului, alături de un Matiz primit cadou de la partenerul industrial al școlii. Cei din liceu au improvizat pe el un simulator auto care-i inițiază pe băieți în tainele șofatului.

Dar asta nu e tot. La școala profesională din Giurgiu mai sunt și clase pentru viitorii electricieni, mecanici agricoli, electroniști, tâmplari etc. Există chiar și o clasă cu specializarea… operator mașini cu comandă numerică! Însă dotările în acest sens nu există – constatau jurnaliștii de la Digi 24.

Ana Maria Fierăstrău, directorul Colegiului Tehnic „Ioan Bălănescu”, Giurgiu declară, în același reportaj: ” Elevii sunt nevoiți să meargă și în cursul săptămânii la operatorul economic pentru a realiza orele de laborator.

Reporter: Dacă nu ar avea posibilitatea să meargă la operatorul economic?

Ana Maria Fierăstrău: Nu am avea nicio posibilitate nici noi să-i învățăm ce înseamnă o mașină cu comandă numerică. Sau cum se programează o asemenea mașină pentru a realiza o anumită operație…

Credem că cele de mai sus explică limpede pentru toată lumea situația în care fostele licee tehnologice se află la acest moment.  Reportajul celor de la Digi 24  este, nimic altceva, decât  o radiografie  a  unui sistem cangrenat, care are nevoie de implementarea sistemului dual,  asemănător celui profesional, având aceeași durată și același grup țintă, doar că el include un contract de parteneriat între școală, agenți economici  și unitatea administrativ-teritorială.

Astfel, în plus,  elevii vor beneficia de o bursă din partea operatorilor economici, având șansa unei mai bune instruiri practice și a unei șanse reale, dar mai ales dotări corespunzătoare ale atelierelor.

În urma implementării acestui nou sistem de învățământ – așa cum precizam la începutul  materialului – avem speranța că în sfârșit l-am putea uita definitiv, la Giurgiu pe ”Dorel”, campionul gafelor, înlocuindu-l cu niște adevărați meseriași!

(Jurnal)

Presa locală, alături de toată suflarea politică a fost preocupată  în ultimele două săptămâni de aprobarea Campusului profesional, un proiect ce promite să-l desființeze din folclorul românesc pe celebrul personaj ”Dorel”  înlocuindu-l cu  o  nouă și nobilă noțiune, cea de ”meseriaș”! Faptul că atelierele din școlile tehnologice  sunt astăzi niște mici muzee o demonstrează  reportajul […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/la-giurgiu-campusul-profesional-ne-ar-putea-face-sa-il-uitam-pe-celebrul-dorel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=la-giurgiu-campusul-profesional-ne-ar-putea-face-sa-il-uitam-pe-celebrul-dorel
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 3 martie 2023 12:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.