Legea Anastasia împlinește, astăzi, șase luni de viață

Legea Anastasia împlinește, astăzi, șase luni de viață

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT CAZANCIUC

Legea Anastasia împlinește, astăzi, șase luni de viață. Poate nu întâmplătoare, dar sigur tristă exprimarea, pentru că, în esența ei, se referă la moarte, pedepsindu-i pe cei care iau viața semenilor într-un gest de teribilism și fără nici cea mai mică urmă de conștiință sau responsabilitate, urcați la volanul mașinii băuți, drogați sau fără permis.

Am monitorizat în această jumătate de an evenimentele rutiere petrecute și există un fel de veşti bune, dar şi câteva triste. Dezbaterile publice intense pe marginea acestei legi din perioada în care se afla în Parlament, de după promulgare, dar mai ales după tragicul accident de la 2 Mai au făcut să scadă numărul infracţiunilor de conducere a autovehiculelor sub influenţa alcoolului, dar să crească numărul contravenţiilor. Cu alte cuvinte, oamenii se urcă în continuare băuţi la volan, dar au redus cantitatea de alcool consumată pentru a nu atinge limita de 0,80 la mie pentru că fapta să constitutuie infracțiune şi să ajungă direct la închisoare în cazul unui accident mortal. Am ajuns, din nefericire, la o cifră alarmantă – 16 accidente mortale produse de șoferi băuți, drogați sau fără permis. Alarmantă mai ales pentru că, văzând o statistică de anul trecut, a reieșit o ușoară creștere a numărului de tragedii. Trist și revoltător!

Mi-e greu să găsesc o explicație pertinentă a cauzelor acestei regretabile realități. Poate că și fenomenul drogurilor a luat o prea mare și prea îngrijorătoare amploare în ultimul an, dar cert este că gradul de inconștiență și iresponsabilitate este și el unul foarte ridicat. Și nu doar față de viața semenilor, cât și pentru ignorarea efectelor legii, care de șase luni pedepsește cu închisoarea cu executare uciderea oamenilor nevinovații pe străzi de indivizi urcați la volan sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

Am iniţiat legi pentru a înăspri traficul de droguri şi a interzice dreptul de a conduce până la 10 ani al celor care se urcă băuţi sau drogaţi la volan, Am întreprins acțiuni de conștientizare, am lansat o campanie națională, cu sprijinul presei, al mediului de afaceri sau al prim-ministrului, cărora le mulțumesc din nou pentru implicarea responsabilă în salvarea de vieți, cu o menţiune specială pentru Poliţia Rutieră care a iniţiat o campanie de promovare a legii şi a crescut numărul de controale Îmi doresc ca mesajul „Fii curat la volan” alături de noile prevederi ale legii să fi ajuns la urechile și în conștiința cât mai multor români, inclusiv a familiilor sau apropiaților celor care intenționează să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis. Poate doar așa am fi ajuns la cifre mai mici în statisticile negre.

Poate că doar puterea exemplului a mai rămas soluția eficientă, fiind nevoie, din păcate, de condamnări în urma tragediilor produse în ultimele șase luni, care să le arate teribiliștilor că nu mai au scăpare, ci fac închisoare cu executare.

Și chiar ieri am aflat, citind presa, că, având sau nu legătură cu LegeaAnastasia, Tribunalul Neamț l-a condamnat pe un tânăr la 13 ani de închisoare pentru uciderea, în 2019, a doi oameni, conducând beat. În plus, timp de patru ani, după executarea pedespei nu mai are dreptul la permis auto.

Cu certitudine, așa se va întâmpla și cu autorii celor 16 accidente mortale din ultimele șase luni, dar și cu cei care vor ucide pe drumurile publice, la volan, băuți, drogați sau fără permis.

Este rolul statului de a-și proteja cetățenii, dar și dreptul constituțional la viață, astfel că nu mai contează nimic când un șofer băut sau drogat ți-a omorât copilul, mama, tatăl, bunicii… De aceea, fac în continuare un apel la presă, la marile companii, dar și la alte entități economice sau sociale, să sprijine în continuare acest proiect de conștientizare a efectelor Legii Anastasia, lansat cu sprijinul prim-ministrului, astfel încât, în iulie, când se împlinește un an de la promulgarea legii, să constatăm o reducere semnificativă a numărului de accidente mortale. Și, implicit, detronarea României de pe locul 1 la numărul de morți pe șosele, pe care îl ocupă de peste șase ani.

romaniainbunastare

SENATOR PSD DE GIURGIU – ROBERT CAZANCIUC Legea Anastasia împlinește, astăzi, șase luni de viață….


Autorul articolului Mihaita Grigore
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://saptamanagiurgiuveana.ro/wp/2024/01/13/legea-anastasia-implineste-astazi-sase-luni-de-viata/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://saptamanagiurgiuveana.ro/wp/feed/
Titlu original SĂPTĂMÂNA GIURGIUVEANĂ
Data originala articol 13 ianuarie 2024 14:15

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.