Lista activităților interzise în România începând de sâmbătă, 8 ianuarie 2022. Restricțiile care intră în vigoare

Restricțiile ce intră în vigoare începând de sâmbătă includ o listă cu activități interzise în România, atât pentru persoanele nevaccinate anti-Covid-19, cât și pentru cele imunizate, în contextul în care specialiștii se așteaptă ca cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus să-și facă simțită prezența, după apariția variantei Omicron a coronavirusului ce este mai contagioasă față de celelalte tulpini.

Restricțiile ce intră în vigoare sâmbătă. Ce se întâmplă cu magazinele

Regulile referitoare la magazinele alimentare și cele nealimentare sunt clare. În mall-uri, centre și parcuri comerciale pot intra, începând de sâmbătă, la fel ca până acum, doar persoanele vaccinat anti-Covid-19 cu schemă completă, pentru care au trecut 10 zile de la a doua sau unica doză; cele care au un test RT-PCR sau antigen negativ și cele care sunt în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Atenție! Această regulă nu li se aplică acelor oameni care se prezintă la centrele de vaccinare, însă aceștia nu se pot îndepărta de culoarele dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire.

În magazinele în care nu se vând alimente pot intra doar categoriile de persoane menționate mai sus: vaccinații cu schemă completă, testații negativ și cei care s-au vindecat recent. Excepție fac farmaciile aflate în afara mall-urilor sau a benzinăriilor.

Însă, în magazinele cu produse nealimentare cu suprafața mai mică sau egală de 200 de metri pătrați accesul este permis fără prezentarea unei dovezi a vaccinării, 0testării sau vindecării. Însă, în aceste spații trebuie să fie asigurate o distanță de 2 metri între persoane, o suprafață de cel puțin 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și să se afișeze la intrarea în spațiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă.

Masti de protectie

Activitățile interzise în România începând de sâmbătă

Pe de altă parte, unele activități sunt interzise în țară, începând de sâmbătă. Proprietarii de baruri, cluburi și discoteci trebuie să aibă lacătul pe ușă în perioada următoare, în contextul în care este așteptat cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus. Vezi și ce noi restricții sunt într-o țară cu sute de mii de români!

Accesul la competiţiile sportive, concerte, cinema, spectacole sau alte evenimente culturale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Capacitatea maximă permisă scade la 30% când rata de incidenţă este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Aceleași reguli sunt și pentru sălile de sport şi fitness.

Restaurantele și cafenelele pot funcționa în continuare, în interior și la terase, dar cu respectarea unor condiții, precum să nu se ocupe mai mult de 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În localitățile cu o rată mai mare de 3 la mia de locuitori, capacitatea maximă permisă scade la 30%. În plus, accesul poate fi permis doar pentru vaccinați cu schemă completă, tastați negativ sau vindecați recent. Lista restricțiilor din România continuă, în privința restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora, cu aceleași reguli.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.