Lovitura primită de șoferii care conduc Dacia. Decizia luată de Parlamentul European îi afectează cel mai mult

Parlamentul European a adoptat o rezoluție pentru siguranța rutieră pe șosele, care vizează soferii din UE. Decizia îi afectează, în primul rând, pe posesorii de mașini Dacia. În fiecare an, 22.700 de persoane mor pe drumurile europene, iar 120.000 sunt grav rănite.

Ce spune rezoluția Parlamentului European

UE a ratat obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor în accidentele rutiere între 2010 și 2020, scăderea fiind de doar 36%.  Depășirea vitezei și consumul de alcool reprezintă principalele cauze ale accidentelor soldate cu decese. Potrivit statisticilor, media europeană a morților a scăzut la 42, la un milion de locuitori.

De aceea, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care implică o serie de măsuri, astfel încât în anul 2050 să se ajungă la zero decese pe șosele. O altă măsură se referă la introducerea de stimulente fiscale și de asigurări pentru mașinile cu un nivel ridicat al siguranței (Euro NCAP).

Rezoluția UE ar putea afecta mașinile Dacia.

Această măsură ar afecta direct marca Dacia, care a primit doar două stele pentru cele mai noi mașini ale sale. Astfel, posesorii de mașini Dacia pot pierde stimulentele fiscale și vor plăti mai mult pentru asigurări, cauza fiind scorurile mici de la testele EuroNCAP.

Pasagerii autoturismelor care au primit cinci stele la ultimele teste din Programul european pentru evaluarea vehiculelor noi (Euro NCAP) au avut un risc de rănire mortală cu 68 % mai mic și un risc de rănire gravă cu 23 % mai mic decât cel al pasagerilor din autovehiculele care au primit două stele”, se arată în rezoluția PE.

Mașinile Dacia, cele mai afectate de aceste măsuri

Eurodeputații cer statelor membre să ofere stimulente fiscale și solicită asigurătorilor privați să ofere sisteme atractive de asigurare auto pentru achiziționarea și utilizarea de vehicule cu cele mai înalte standarde de siguranță.

În aceast context, mașinile Dacia ar putea fi cele mai afectate pentru că nu au decât doua sau trei stele de rating la capitolul siguranță. Reprezentanții Dacia au precizat că mașinile pe care la produc nu vor avea nivelul maxim de siguranță, deoarece costurile pentru sistemele de asistență sunt foarte mari, iar cumpărătorii nu sunt dispuși să plătească.

Avem o mulțime de sisteme de asistență, dar nu pe toate. Le omitem intenționat pe cele care nu sunt neapărat necesare, precum cel de menținere pe banda de circulație. Ele vor fi montate atunci când legislația o va cere. Le avem pe toate la Renault”, a spus Denis le Vot, CEO Dacia, în cadrul unei vizite la București.

România ocupă ultimul loc în UE, având cel mai mare număr de decese înregistrate pe șosele, 85 la un milion de locuitori. În aceeași situație se mai află Letonia, Polonia și Bulgaria.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.