Mihai Ghiță, de la viața de jurnalist de teren, la poveștile care l-au marcat în reportajele sale. „Sunt oameni cărora le-am botezat copiii”. EXCLUSIV

Pe Mihai Ghiță îl cunoaște lumea de la Kanal D, postul la care prezintă emisiunea „Asta-i România!”, dar și unde este managerul departamentului de Știri. Deși este pe micul ecran de mai bine de 16 ani, Mihai nu se consideră un personaj monden, ci vrea să fie perceptul ca un jurnalist, unul căruia nu îi este teamă să meargă pe teren, care vrea să cunoască oameni și problemele lor reale.

Mihai Ghiță, de la viața de jurnalist de teren, la poveștile care l-au marcat

A pășit în televiziune în anul 2006, ca reporter, iar timp de 4 ani a făcut relatări live de la evenimentele importante din țară sau din afara țării, îndeplinindu-și astfel visul pe care îl avea încă din copilărie.

Îmi doream să devin prezentator de știri când eram foarte mic. Aveam la bunica oglinda părinților mei de când s-au căsătorit, luam ziare și citeam știri în fața oglinzii. Culmea este că mi-am păstrat acest obicei și acum. Ca să păstrez dicția, stau în fața televizorului pe programe de știri, și în română, și în engleză, și „citesc” odată cu prezentatorii.

Făcând acest lucru și în copilărie m-a ajutat foarte mult mai târziu. Mi-am dorit să apar la televizor când eram mic, dar ironia sorții a făcut ca atunci când am devenit mare să nu îmi mai doresc cu așa ardoare”, a declarat Mihai Ghiță pentru Impact.

„Am fost la fel de speriați”

Ca mulți jurnaliști din România, Mihai Ghiță a fost marcat de tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani și a încercat să profite de poziția pe care o are, cel de coordonator al departamentului de Știri Kanal D, astfel încât cei de acasă să primească informațiile corecte.

În toată perioada pandemiei am făcut tot ce a ținut de noi pentru ca oamenii să fie informați din surse sigure. Am fost onești, transparenți și ne-am făcut profesia cu dedicare totală. Am încercat să ajutăm autoritățile, medicii, astfel încât mesajul lor să ajungă la oameni. Suntem și noi oameni, în pandemie, la fel ca toți cei de acasă, am fost la fel de speriați.

Dar am reușit să ne mobilizăm respectând normele sanitare și făcând tot ceea ce ține de noi, de fiecare om din echipă, am reușit să fim bine și să le oferim telespectatorilor acele informații responsabile, relevante de care aveau nevoie într-o perioadă în care fake-news-urile deveniseră o constantă”, a mai povestit Mihai Ghiță pentru Impact.

„Puterea oamenilor este mai mare decât puterea noastră”

În paralel cu Știrile, Mihai Ghiță realizează emisiunea „Asta-i România!”, emisiune care nu i-a adus doar succes, ci i-a oferit adevărate lecții de viață. Tocmai de aceea nu ar putea să ne spună dacă există vreo ediție care l-a marcat într-un mod deosebit, căci fiecare reportaj are povestea lui și fiecare om cu care a intrat în contact și-a pus amprenta asupra lui.

Îmi este greu să aleg. Ceea ce știu e că fiecare om care ne-a trecut pragul emisiunii, la „Asta-i România!” nu o să rămână cu problema nerezolvată. Nu există caz pe care să îl fi prezentat și căruia să nu i se fi rezolvat problema măcar într-o mică măsură. Este și o chestiune de fair play.

Întotdeauna scopul nostru a fost să ajutăm, nu să promovăm un caz pentru cifre. Știm să facem rating și altfel. În momentul în care arătăm cazuri sociale, ele rămân, este vorba despre oameni, problemele lor cu care te încarci, trăiești alături de ei dramele, te bântuie poate luni, poate ani aceste situații prin care ei trec. Încercăm din suflet să îi ajutăm. Sunt oameni care și-au construit o casă după ce le-am spus povestea, dar nu le-am dat noi bani, noi am fost liantul dintre oamenii de acasă și ei.

O să rămâneți surprinși de cât de mulți oameni simpli au construit case de la zero pentru semenii lor. Unii au pus o cărămidă, unul o ușă, unul o fereastră, au adus un frigider, un aragaz. Puterea oamenilor este mai mare decât puterea noastră”, ne-a mai spus realizatorul și prezentatorul emisiunii „Asta-i România!”.

Mihai Ghiță, de la viața de jurnalist de teren, la poveștile care l-au marcat în reportajele sale

„Este o datorie de a face bine”

Poate că atunci când se juca „de-a prezentatorul” în curtea bunicii nu conștientiza acest lucru, însă în timp a ajuns la concluzia că menirea lui este de a ajuta oamenii, de a se pune în slujba lor, fără a aștepta ceva la schimb.

Sunt cazuri care mi-au rămas puternic la suflet, și ca logistică, și ca impact, precum cele din campania de Paște, „Aprinde lumina. Aprinde speranța”. Noi, Kanal D, am cumpărat panouri solare unor oameni care erau izolați în munți, nu știau ce este un televizor, nu avuseseră niciodată lumină.

Momentul în care copiii mici, de-o șchioapă, au apăsat pentru prima dată întrerupătorul și în casa lor, în bezna în care au fost condamnați să trăiască, s-a făcut dintr-o dată lumină, mi-a oferit un sentiment pe care nu ți-l poate da nimeni altcineva decât omul simplu și emoția pe care noi suntem norocoși să o trăim. Mie nu mi se pare că lucrez, fac exact ceea ce simt că trebuie să fac. Este o datorie de a face bine”, ne-a mai spus Ghiță.

Totuși, meseria de jurnalist nu este una tocmai ușoară, așa că de-a lungul filmărilor pe teren s-a confruntat și cu situații nu tocmai agreabile.

Nu cred că și-ar permite cineva să încerce „să mă cumpere”. Acest lucru iese din discuție. Referitor la , mai sunt cazuri în care cineva încearcă să te bruscheze la o filmare sau în care te amenință cu un proces pentru că vor să intimideze, vor ca anumite informații să nu apară, dar asta este altceva. Personal, nu pot să spun că m-am simțit vreodată într-un pericol real sau că cineva mi-a amenințat viața”.

„Nu am judecat niciodată oamenii”

A învățat să nu judece oamenii, indiferent de modul în care se comportă cu ei și îl deranjează foarte tare când cineva cataloghează românii ca fiind persoane nu tocmai bune.

Nu am judecat niciodată oamenii. Mereu trebuie să te gândești la context, la ce a generat o anumită situație, la multe unghiuri din care un fapt poate fi privit. Imaginează-ți următoarea întâmplare: tu trebuie să traversezi strada și un șofer trece pe roșu și e cât pe ce să te lovească. Îl apostrofezi, deci îl judeci.

Acel om se dă jos din mașină și îți spune că are un copil în spate pe care îl duce la spital pentru că acesta are nevoie de o perfuzie urgent și el se grăbește să ajungă acolo. Sub imperiul tensiunii, al emoției, putea să producă un accident. Dar îl mai judeci? Eu nu judec, doar încerc să înțeleg cât mai bine orice situație. Mă opresc, aștept să treacă emoția și să accept oamenii așa cum sunt. Nu suntem răi, nu avem din ce să ne facem bine.

Nu suntem nici mai buni, nici mai răi decât alții. Nu suntem răi, poate că suntem mai săraci și sărăcia uneori ne mai înrăiește”, ne-a mai declarat Mihai Ghiță, completând că din fericire el se numără printre acei jurnaliști care a avut norocul de a întâlni oameni minunați, oameni cu care păstrează legăturile și are o relație apropiată.

Suntem imparțiali când e vorba de informațiile din cadrul Știrilor. Dar nu ai cum să nu simți emoție, să ai opinii și să fii uman. În ceea ce privește cazurile sociale, oamenii simpli, nu numai că te implici, dar porți cu tine poveștile lor cu anii, cel puțin mie așa mi se întâmplă. Sunt oameni pe care îi port în minte, în suflet, de 15-20 de ani.

Sunt oamenii mei, oameni care mă sună și acum, sunt oameni cărora le-am botezat copiii, pe care și acum îi ajut financiar. Ei m-au făcut pe mine, fiecare om a reprezentat o pagină din mine pe care nu o să o uit. Marea mea calitate, dacă pot să spun că am o calitate, este aceea că nu uit și nu vreau să uit. Asta este baza mea. Sunt ca o casă a cărei temelie e făcută din oameni. Am avut norocul ca ei să aibă încredere în mine, să îmi spună poveștile lor”.

În timpul liber îi place să privească oamenii pe stradă

Trăiește și respiră pentru profesia pe care și-a ales-o astfel că pentru el redacția de știri nu este doar un loc de muncă, ci acasă.

Kanal D este ca un fel de familie pentru mine. Este refugiul meu, locul în care m-am încărcat mereu, locul cu oameni buni, pe care i-am ales eu, sunt echipele mele. Aici sunt colegii mei, prietenii mei în care am încredere să ajung până la capătul Pământului. Este casa mea și nu m-am gândit să plec vreodată, pentru că aici am tot ce îmi trebuie.

Există aici bucurie, implicare, sentimentul că ne pasă de oameni. În momentul în care deschizi televizorul știi că este despre tine, cel de acasă”, a mai spus Mihai Ghiță, care și atunci când este în timpul liber preferă să fie încojurat de oameni, fie că sunt doar niște simplii trecători pe stradă, fie că sunt prietenii apropiați.

În timpul liber sunt foarte diferit. Îmi place foarte mult să ies, am aceiași prieteni de foarte mulți ani, cei mai mulți nu au nicio legătură cu televiziunea. Încerc să mă încarc de la fiecare. Îmi place să stau să privesc oamenii pe stradă în weekend, îmi place să îi văd, sunt oameni frumoși. Îmi place să citesc, să gătesc pentru alții, să am casa plină de oameni”.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.