Mină de cărbune poloneză: Praga și Varșovia, argumente diferite în fața justiției europene

Praga și Varșovia au dat explicații diferite marți justiției europene din Luxemburg despre continuarea exploatării până în 2044 a unei mine poloneze, pe care Republica Cehă o vrea închisă imediat din cauza efectelor nocive ale acesteia asupra mediului, potrivit AFP.

Aceasta a fost prima audiere pe fond a acestui caz de când Curtea de Justiție a UE a dispus, printr-o hotărâre sumară (de urgență) luată în luna mai, încetarea „imediată” a activității uriașei mine din Turow, lângă granița cu Cehia. Această decizie a fost urmată în septembrie de condamnarea Varșoviei la o amendă de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei de lignit.

Autoritățile poloneze au indicat că au refuzat să plătească aceste penalități, considerând această „sancțiune ilegală”.

Un prim ordin de plată a fost trimis la Varșovia de către Comisia Europeană, a declarat marți un purtător de cuvânt. Dacă țara nu plătește, sumele se recuperează prin fondurile bugetare alocate acesteia.

Varșovia refuză închiderea minei care ar „periclita aprovizionarea cu energie” a țării. Polonia depinde de cărbune pentru aproximativ 80% din energia electrică și are aproximativ 80.000 de locuri de muncă în sectorul minier.

Potrivit Cehiei, exploatarea minei de suprafață are efecte negative asupra mediului în regiunile de graniță în care locuitorii se plâng de zgomot, praf și apă infestată.

Decizând în ianuarie 2020 să opereze mina până în 2044, Polonia „nu a respectat procedura de consultare publică” conform regulilor europene, a criticat reprezentantul Cehiei, Martin Smolek. El a subliniat, de asemenea, o lipsă de transparență din partea Varșoviei cu privire la studiul de impact asupra mediului al acestei mine aflată în funcțiune din 1904.

Comisia Europeană, care sprijină Praga, a criticat, prin reprezentantul său, Katharina Hermann, căile de atac insuficiente împotriva deciziei de prelungire.

„Argumentele Cehiei nu sunt deloc convingătoare”, a afirmat la rândul său reprezentantul polonez Damian Krawczyk, asigurând că ONG-urile au avut posibilitatea de a se opune deciziei în timpul procedurii.

Alături de acest proces, Praga și Varșovia discută pentru a ajunge la un acord „acceptabil reciproc și care să protejeze partea cehă de impactul mineritului asupra mediului și asupra sănătății umane”, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului Mediului din Cehia, citat luni de agenția de presă CTK.

Dacă se ajunge la un acord, Cehia își va retrage plângerea din fața justiției europene, a declarat Martin Smolek după audiere.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.