Mişcarea naturală a populaţiei în luna noiembrie 2023, în judeţul Giurgiu

Mişcarea naturală a populaţiei în luna noiembrie 2023, în judeţul Giurgiu

Conform datelor statistice furnizate de Direcția  Județeană de Statistică Giurgiu, în luna noiembrie 2023 numărul naşterilor a crescut față de luna octombrie 2023; iar numărul deceselor înregistrate a scăzut în noiembrie 2023, faţă de luna precedentă.

Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

În luna noiembrie 2023 numărul născuţilor-vii a fost de 158, în creștere cu 10 (+6,8%) faţă de luna precedentă şi în creștere cu 1 (+0,6%) faţă de luna noiembrie 2022.

Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2023 a fost de 292, în scădere cu 70 (-19,3%) faţă de luna precedentă şi in scădere cu 56 (-16,1%) fața de luna noiembrie 2022.

Sporul natural a fost negativ în luna noiembrie 2023 (- 134 persoane), ca urmare a numărului mai mare de decese faţă de naşteri.

În luna noiembrie 2023 s-a înregistrat un deces sub un an.

Nupţialitate şi divorţialitate

Numărul căsătoriilor înregistrate în luna noiembrie 2023, la oficiile de stare civilă a fost de 81, în scădere cu 57 (-41,3%) față de luna octombrie 2023 şi în creștere cu 20 (+32,8%) faţă de luna noiembrie 2022.

Numărul divorţurilor înregistrate în luna noiembrie 2023 a fost de 9, mai mic cu 2 (-18,2%) faţă de luna precedentă şi în scădere cu 7 (-43,8%) faţă de luna noiembrie 2022.

 

Precizări metodologice pentru comunicatul de presă „Mişcarea naturală a populaţiei”

  1. Datele privind fenomenele demografice s-au obţinut prin prelucrarea informaţiilor cuprinse în buletinele statistice de născuţi-vii, decese, căsătorii şi divorţuri întocmite de primăriile municipale, orăşeneşti şi comunale, odată cu înregistrarea fenomenelor în actele de stare civilă.

  2. Definiţii

Născut-viu este produsul concepţiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei, independent de durata sarcinii şi care, după această separare, prezintă un semn de viaţă (respiraţie, activitate cardiacă, pulsaţii ale cordonului ombilical sau contracţii musculare dependente de voinţă).

Decedată este persoana căreia i-au încetat definitiv funcţiile vitale după trecerea unui timp oarecare de la naştere.

Sporul natural reprezintă diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă.

Căsătoria reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie, încheiată în concordanţă cu legislaţia ţării, în scopul întemeierii unei familii şi din care rezultă drepturi şi obligaţii între cei doi soţi, precum şi ale acestora faţă de copii.

Divorţul reprezintă desfacerea unei căsătorii încheiate legal, printr-o hotărâre definitivă a instanţei judecătoreşti, a ofiţerului de stare civilă sau a unui notar public. Datele se referă la acţiunile de divorţ pentru care desfacerea căsătoriei a fost admisă.

Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului.

Reşedinţa obişnuită reprezintă locul în care o persoană îşi petrece în mod normal perioada zilnică de odihnă, fără a ţine seama de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate.

Compartimentul de sinteză, coordonare, diseminare şi relaţii cu publicul

e-mail : tele@giurgiu.insse.ro

tel :+40246212935  

Conform datelor statistice furnizate de Direcția  Județeană de Statistică Giurgiu, în luna noiembrie 2023 numărul naşterilor a crescut față de luna octombrie 2023; iar numărul deceselor înregistrate a scăzut în…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/miscarea-naturala-a-populatiei-in-luna-noiembrie-2023-in-judetul-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 30 ianuarie 2024 14:28

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.