Modelul de succes al unor legumicultori din Dâmboviţa: „Nu ne mai chinuim să vindem prin pieţe”

Desfacerea reprezintă o problemă binecunoscută nu doar în legumicultură, ci pentru toţi fermierii din ţara noastră, inclusiv pomicultori. 
În Băleni, 40 de legumicultori s-au asociat sub brandul „Nu oricum” şi au început să producă după standardele de livrare cerute de centrul de colectare din zonă. Mai exact, fermierul îşi lasă acolo marfa şi alţii se ocupă cu vânzarea către un mare lanţ de supermarketuri.
„Noi ne-am format un grup de producători, ne-am asociat cu un depozit din Băleni care ne-a oferit sămânţa, tot ce trebuie. Nu ne mai chinuim să vindem prin pieţe de vreo trei ani. Am renunţat la tarabă şi acum ne este foarte bine”, ne-a mărturisit George Matu, producător din Băleni.
Depozitul are o suprafaţă de 200 de metri şi este în continuă extindere.
„Din 2017 funcţionăm ca o asociaţie. Fiecare cultivă ce doreşte în solar, primăvară – salată, ridichi, ceapă, roşii, vara – morcovi, tomate şi toamna – tomate, ardei şi rădăcinoase. Oamenii îşi cumpără seminţele, şi le seamănă, îngrijesc cultura, iar în momentul recoltării îşi fac o estimare despre cât ar putea recolta. Noi, pe baza datelor primite contabilizăm şi facem săptămânal licitaţia la supermarket. Mai departe, supermarketul este cel care hotărăşte cât ia pentru următoarea săptămână”, spune Dumitru Hristea, proprietarul depozitului de legume.
Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook
Cei 40 de producători cultivă doar legume certificate din punctul de vedere al siguranţei alimentare, iar marfa aşteaptă în camere frigorifice până când ajunge în supermarket. 

Preţuri mai mici, dar venit sigur

Asocierea îi ajută pe agricultori să îşi vândă legumele şi, în acest fel, pierderile sunt mici. „E ceva extraordinar, este excelent. Oameni primesc sământa, primesc răsadurile, iar producţia se întoarce la depozit şi de acolo se vinde mai departe”, ne-a spus primarul comunei Băleni, Florea Muşat. 
Legume „Nu Oricum”. FOTO. Facebook
În Băleni mai există un depozit frigorific, ce dispune de 2.400 metri pătraţi de spaţiu de prelucrare şi 11 camere frigorifice. El face parte din portofoliul cooperativei „Ţara Mea”, împreună cu fermierii din zonă, adăugându-se celor cinci bazine legumicole unite sub brandul „Ţara Mea”.

Cooperativa Ţara Mea şi-a dublat numărul membrilor până la aproape 5.000 de fermieri şi va livra pe piaţă, în acest an, peste 80.000 tone de legume româneşti, cu 40% mai mult decât în 2021.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.