Modernizarea bazei de la Kogălniceanu. Licitaţie din megaproiectul de 12 miliarde de lei, blocată de unul dintre participanţi

Mai exact este vorba de faza 1 a proiectului, cea de proiectare şi asistenţă, în valoare de 2,148 miliarde de lei fără TVA, la care s-au înscris opt companii şi asocieri de companii. Procedura a fost, însă, suspendată după ce joi compania CONCELEX SRL a depus o contestaţie în care susţine că a observat „aplicarea unui tratament diferit faţă de candidaturile depuse de operatorii economici participanţi la procedură, fiind favorizată Asocierea formată din STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL în pofida deficienţelor vădite prezente în documentaţia de calificare depuse de aceasta conform celor detaliate mai sus, şi existenţa unor erori chiar din partea Comisiei de avaluarea Autorităţii contractante care nu permit măsuri corective, ci care impun anularea procedurii de atribuire. (…) Mai mult, Autoritatea contractantă a acceptat modalitatea de depunere a documentelor depuse de Asociarea formată din STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL, fără a le solicita clarificări, deşi, în sens similar cu referire la oferta depusă de Subscrisa a declarat inacceptabilitatea acesteia, dovedind astfel inconsecvenţa în modul de evaluare a acestora”. Drept urmare, procedura de licitaţie pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu va fi analizată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. 
Reamintim că, MApN se pregăteşte să reinventeze Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu. Practic, unitatea militară va fi reconstruită după standardele NATO şi va avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat. Investiţia este una importantă şi are în vedere „realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive“, se arată într-un document guvernamental.

Dotările militare

Concret, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi construite şi hagare sau platforme care permit reparaţia avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Va fi mărită capacitatea de stocare a combustibililor şi vor fi ridicate construcţii care vor deservi exclusiv transporturile CARGO sau CARGO periculoase. Baza 57 va avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană.
Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi va fi pus în funcţiune şi un simulator de zbor.

Oraşul din bază

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, un bloc alimentar, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.
Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de un drum de centură. „Oraşul“ va fi alimentat cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

Dimensionată la nivel de brigadă

Învestiţiile masive pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) le va face în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu vor creşte de câteva ori capacitatea acesteia de a găzdui militari români şi aliaţi, fiind dimensionată la nivel de brigadă. „Cel mai probabil acolo vor fi adusi până la 8.000 de militari, cel mult 10.000 în unele momente de vârf. Oricum va fi cea mai importantă bază aliată la Marea Neagră şi este o reacţie a alianţei la mişcările Rusiei din Crimeea. Şi probabil aici va funcţiona o unitate de tipul  «multi-domain task forces», care va cuprinde militari din mai multe arme. Oricum nu vor lipsi puşcaşii marini care sunt prezenţi şi acum“, a declarat, cu ceva timp în urmă, generalul Alexandru Grumaz. 

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.