Motivul pentru care elevii trec în online la trei cazuri de Covid confirmate în clasă, în loc de unul. Explicațiile ministrului Educației

În contextul unui nou val de Covid-19, de această dată cu tulpina Omicron predominantă, autoritățile au stabilit noi reguli pentru funcționarea unităților de învățământ. Deși la celelalte valuri școlile treceau în online la primul caz de infectare din clasă, acum specialiștii au stabilit că elevii trec în online la trei cazuri confirmate de Covid. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a oferit explicații în acest sens.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre trecerea la școala online după trei cazuri de Covid confirmate într-o clasă

Ordinul de ministru stabilește ca o clasă să treacă în online după ce sunt confirmate trei cazuri de Covid-19 în decurs de șapte zile, în loc de un singur caz, așa cum era menționat anterior. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit recent explicații, motivând această alegere a autorităților. Oficialul susține că totul se rezumă la o definiție care ar fi valabilă de mulți ani în privința bolilor transmisibile, asemenea gripei.

Șeful din Educație a precizat că definiția focarului în România presupune existența a trei cazuri de Covid-19 pe parcursul a șapte zile calendaristice. Potrivit declarației ministrului Cîmpeanu, riscul de îmbolnăvire există în această situație, însă acesta ar putea fi minim dacă regulile sanitare impuse, precum purtarea măștii de protecție, ar fi respectate. Oficialul a oferit exemple din state precum Franța și Spania.

Autoritățile din Educație încurajează prezența în bănci a elevilor, în valul al patrulea al pandemie

„În România am considerat că o precauție în plus este necesară”

„Definiția focarului așa cum a fost prezentată de ministrul Sănătății este valabilă de mulți ani în România. Lucru pe care mai puțini îl cunosc. Este valabilă pentru gripă și pentru alte boli transmisibile: trei cazuri, trei cazuri înseamnă focar. Trei pentru că acesta a fost modul de lucru al școlilor din Franța de exemplu vreme de foarte multe luni.

Franța, deși a avut un număr de infectări mult mai mare, nu a închis școlile deloc, a suspendat clasă cu clasă atunci când au apărut trei cazuri. Începând de săptămâna trecută în Franța s-a renunțat la regula celor trei cazuri. Dacă sunt 6-7 cazuri de infectare într-o clasă, atunci cei 6 sau 7 elevi intră în izolare, restul merg la școală. Spania de exemplu nu are trei are cinci cazuri. În România am considerat că o precauție în plus este necesară și pe seama disponibilității deficitare a testelor și pe seama nivelului de respectare a regulilor sanitare și s-a stabilit trei, nu cinci, nu nelimitat”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Ce se întâmplă atunci când se confirmă un singur caz de Covid într-o clasă

Ministrul Cîmpeanu a fost pus în temă în privința unei situații frecvente în unitățile de învățământ. De multe ori, atunci când un caz de Covid-19 este confirmat, părinții aleg să nu își mai trimită copiii la școală. Oficialul din Educație susține că acești elevi ar trebui trecuți absenți în catalog. Doar câteva excepții permit scutirea de la prezența fizică a unui copil de la ore, iar acestea privesc o stare vulnerabilă de sănătate.

„Dacă respectă regulile și poartă masca așa cum trebuie, nu sunt contacți direcți potrivit metodologiei INSP. (…) Eu cred că da (trebuie să li se pună absențe celor care nu vin la apariția unui caz -n.r.). Școala se desfășoară cu prezență fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activității cu prezență fizică în acea clasă li se trec absențe”, a mai explicat ministrul.

Așadar, noile reguli stabilite în cel de-al patrulea val al pandemiei par să fie mai blânde decât în cazul primelor perioade de răspândire. În ciuda faptului că unii specialiști susțin că numărul internărilor în rândul copiilor infectați cu Omicron a crescut considerabil în România, în ultima perioadă.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.