Motivul pentru care fosta mare dragoste a lui Florin Piersic nu s-a întors încă în România. Gabriella Vlad Werner e forțată să mai rămână în Israel. „Îmi voi relua activitatea teatrală ca actriță”. EXCLUSIV

Anul trecut, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru impact.ro. Gabriella Vlad Werner, fosta mare dragoste a lui Florin Piersic din anii ’70-’80, stabilită de peste 36 de ani în Israel, anunța că se va întoarce, încă din toamna trecută, în România.

De ce marea iubire a lui Florin Piersic nu a revenit în România. De ce mai stă Gabriella Vlad Werner în Israel

A trecut o jumătate de an și Gabriella, care a avut prodigioasă carieră de profesoară de teatru și regie la Universitatea de Actorie din orașul israelian Ashdod, de peste 30 de ani, timp în care a format ca artiști ai scenei de teatru mii și mii de tineri, se află încă acolo.

Și ca să completăm puțin profilul de mare artistă al Gabriellei Vlad Werner, trebuie să menționăm faptul că a fost șefă de promoție, la absolvirea în  1978 a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie, după cum se numea atunci, terminând facultatea cu nota 10 pe linie.

De ce este fortat fosta iubita a lui Florin Piersic sa stea in Israel

Gabriella spune de ce nu s-a întors anul trecut în România

Autorul interviului trecut, semnatar și al acestui articol, a legat amânarea întoarcerii în țară de prelungirea stării de pandemie provocată de virusul SARS COV 2, și, recent, de izbucnirea războiului din Ucraina. Marea actriță și deosebit de apreciata profesoară de teatru, a lămurit, exclusiv pentru impact.ro, cum stau de fapt lucrurile cu ocazia acordării unui interviu telefonic.

„După ce ai stat, iată, 36 de ani într-o țară, nu poți să pleci fără să faci tabula rasa. Nu poți să las acolo deschise lucruri pe care nu le-am încheiat. Și care nu depind de mine, ci de statul Israel. Și nu e vorba de proprietăți sau de bunuri. Eu nu am nicio proprietate în Israel sau mari bunuri imobile. Este vorba de încheiat contracte, înțelegeri, este vorba de achitat, de făcut toate plățile și obligațiile pe care le am acum față de statul Israel, de încheiat conturile la bănci. Și asta ia foarte mult timp. Și aici este birocrație, ca în România”, ne-a spus aceasta.

Pensia cuvenită în Israel o voi încasa în România

Reporter: „Doar nu renunți la cetățenie”.

Gabriella Vlad Werner: „Nu. Cum să renunț la cetățenie! Dar trebuie să rezolv toate aceste lucruri pe care ți le-am spus, pentru că nu pot să stau, după ce mă întorc în țară, toată ziua-bună ziua pe avioane. Desigur, o să trebuiască, odată la șase luni, să merg în Israel, ca să nu pierd tot ce am strâns, tot ce am realizat cu statul aici atâția ani. Am o asigurare de sănătate, o asigurare de viață, pe care eu le plătesc în continuare și am nevoie de continuitate. Și,  îți dai seama, eu, dacă, Doamne ferește, aș avea nevoie de o operație, de o intervenție medicală, eu numai în Israel le voi face. Sistemul medical de aici este perfect, iar spitalele sunt printre cele mai bine dotate din lume. Plus că între România și Israel există o înțelegere, un protocol la nivel de state, prin care vechimea în muncă din Israel se poate cumula cu cea din România. Ceea ce este foarte bine pentru pensia mea pe care o voi avea în țară. Desigur, pentru mine porțile cu Israelul sunt și vor rămâne tot timpul deschise. Dar viața mea, munca mea, profesia mea vor aparține întotdeauna, vor fi mereu în țara mea. În România. Dar eu trebuie să mă asigur că pensia cuvenită după toți anii de muncă din Israel va veni în România. Sigur, eu îmi voi relua activitatea teatrală ca actriță, am vorbit și am fost acceptată de UNITER, mă așteaptă să mă reintegrez în lumea teatrală din țară, după ce mă voi întoarce. Dar, cum îți spuneam, eu trebuie să am o siguranță. Și pensia pe care o voi primi din Israel îmi va da această siguranță”

„În Israel nu am jucat pe scenă”

În Israel, Gabriella a fost doar profesoară de actorie și regie, nejucând niciodată într-o piesă, într-un spectacol cu public. Și explică de ce.

„Nu am jucat niciodată în Israel. Și nu pentru că nu aș fi avut voie! Dar, ca să înțeleagă toată lumea, Israelul fiind o țară mică, cu populație de doar câteva milioane de locuitori, evident că an de an universitățile și facultățile de teatru dau sute și sute de noi actori tineri. Foarte talentați. Și, drept urmare, nu aveau nevoie să vină alți actori, chiar și consacrați în țările lor de origine, să vină să joace pe scenele teatrului israelian. Numai rușii au reușit să-și facă un teatru al lor. Pentru că ei sunt aici o jumătate de milion. Și acum câțiva ani au făcut Teatrul rusesc, Teatrul Podul la Tel Aviv, condus de marele regizor …, care a murit recent. Dar s-au bătut mult cu autoritățile până să-și poată deschide teatrul. Și la început jucau numai în rusă. și făceau teatru repertorial, cu piese din repertoriul internațional. Numai piese de valoare, piese grele. În Israel nu se face teatru repertorial. Și, mai apoi, au început să joace la ei și actori tineri israelieni”.

”Și, cu războiul ăsta din Ucraina, vreau să-ți zic că vin foarte mulți actori din Rusia, care se refugiază, și care vin să trăiască aici în Israel. Și îi primesc absolut pe toți. Nu numai evrei sau care au vreu membru evreu în familie. Și pe cei care nu sunt evrei. De altfel, statul Israel se așteaptă să vină undeva între 500 de mii chiar până la un milion de migranți din Rusia. Și nu vin numai ruși. Vin și ucraineni. Bine, mulți vin și sunt primiți doar pentru câteva luni. Îi primesc ca să îi salveze. Dar de aici foarte mulți aleg să plece în alte țări. Vin aici cei care au deja rude sau care au prieteni deja, stabiliți aici”.

„Mă întorc pentru că sufletul meu este în România”

Reporterul impact.ro: „Gabriella, așadar nu ți-ai amânat întoarcerea în România, din cauza sau în vreo legătură cu pandemia?”

Gabriella Vlad Werner: „Nu! În niciun caz! Păi dacă era vorba de pandemie, nu mai plecam din Israel. Pentru că aici siguranța este maximă! Și lumea, oamenii ascultă sută la sută de autorități. Pentru că aici, oficialii explică tot timpul, comunică exact toți pașii care trebuie făcuți. Îți explic în fiecare zi, fiecare noutate, fiecare decizie pe care o iau ca să țină populația în siguranță. Comunicarea în Israel este zi de zi. Și îi face pe oameni să fie deștepți, să caute, să se documenteze. Nimeni nu este presat, forțat. Așa că nu aș avea niciun motiv să plec din cauza asta. Mă întorc pentru că sufletul meu este în România. În țara mea. În România, în București, o am pe mama, care e în vârstă de 85 de eni acum. Pe ea o mai am. Pe mama, care e sfântă pentru mine, și pe soțul ei. Pe altcineva nu mai am. Pe mămica mea cu care vorbesc în fiecare zi, cu care mă sfătuiesc, care mă pupă, care mă dojenește cu drag. care îmi spune . Iar eu îi spun !. Și ea zice ! și râdem amândouă”.

De ce refuză să mai vorbească despre Florin Piersic

Gabriella, în dialog cu semnatarul acestui articol, este deschisă la orice subiect despre viața ei. Dar nu vrea să mai vorbească deloc despre Florin Piersic.

„De ce să-l mai pomenesc? Iar să se spună că vorbesc de el și că amintesc de ce a fost acum multă, multă vreme? Ce a fost, a fost. pentru mine subiectul Florin Piersic este îngropat definitiv!”, ne spune aceasta.

Revenind cu discuția despre pandemie, reporterul se interesează de cele două fete ale Gabriellei, Anna și Adela, stabilite de ani buni în Australia.

„Fetele mele sunt cetățeni australieni, s-au stabilit acolo și au făcut foarte bine că au plecat de aici. Anna, cu fetița ei și nepoțica mea de doar un an și două luni, Alegra, m-au vizitat recent aici, în Israel. Acum o lună. Ce bucurie am avut! Ce scumpete de nepoțică am! Și acum urmează să vină și Adela, căci nu am mai văzut-o de ceva vreme. Și mama mă ruga, îmi spunea să-i promit că de Paști voi veni în țară. Nu definitiv, doar în vizită. I-am spus că nu am cum să-i trimit, că Adela și-a aranjat deja să vină în Israel”, completează cu dragoste și bucurie Gabriella.

”Nu îmi este frică de război”

Când se ajunge la subiectul războiului din Ucraina, Gabriella Vlad Werner este foarte sigură pe ea.

„Nu mă înspăimîntă războiul absolut deloc. Și să-ți spun de ce. În primul rând am încredere în diplomația israeliană. Diplomația israeliană este foarte puternică. Premierul israelian Naftali Bennett a fost deja de două ori la Moscova să vorbească cu Putin. Problema este că Israel se află la mijloc. Între SUA și Rusia. Și Rusia, la granița cu Siria, care era graniță cu Israel, la Nord, are armată. Are armată, are interese cu Siria. Între Rusia și Israel există un contract, o înțelegere, pentru că prin Siria, Iran trimite armament și ajutor financiar palestinienilor. Și Israel nu acceptă aceste transporturi, deoarece palestinienii nu au voie să primească armament, muniții și altfel de ajutoare cu care să atace Israelul. Astfel că Israelul bombardează toate aceste transporturi. Și Rusia a promis, s-a angajat față de Israel, că nu se bagă în această chestiune. Pe ei nu-i interesează ce se întâmplă între Siria și Palestina. Înțelegerea dintre Rusia și Israel, așa, sintetizat, este că niciuna dintre ele nu se bagă în treaba celeilalte.

Israel a construit în Ucraina un spital complet utilat

Legat de războiul desfășurat pe teritoriul ucrainean, Gabriella a pomenit de faptul să Israel a construit, într-o localitate nu de parte de Kiev, spre granița cu Polonia, un spital complet utilat, asigurând și personalul, din care fac parte aproximativ 80 de medici.

„În Israel nimeni nu vrea război. Israel nu a avut război decât atunci când a fost atacat. Și întotdeauna a avut grijă ca populația să fie în siguranță. Să nu intre nimeni inamic pe teritoriul țării. Și să-ți mai zi ceva. Uite. Zelenski l-a rugat pe premierul Israel Bennett să le trimite armament. Iar Naftali Bennett i-a zis foarte clar. Noi vă ajutăm cu tot ce înseamnă umanitar, dar nu cu armament și muniție, cu rachete, cu nimic care să omoare Asta apropo de faptul că cei care conduc România  acceptă ca teritoriul țării să fie tranzitat de convoaie de vehicule militare, de tancuri și transporturi cu arme. Și de faptul că, de exemplu, Ungaria nu acceptat asta! Și Zelenski ar fi declarat, după ce a fost refuzat de Benett, că se aștepta ca acesta să fie mai competitiv. Iar premierul israelian a spus-o clar. Vă ajutăm cu mâncare, cu provizii umanitare, cu medicamente și asistență medicală, dar nu cu arme”.

Gabriella Vlad Werner i-a făcut profilul lui Zelenski

Ca om de teatru, ca profesoară care a cultivat mii de tineri actori, Gabriella Vlad Werner are capacitatea de a caracteriza, din punctul de vedere al aparițiilor și discursurilor publice pe politicieni, protagoniști ai conflictului din Ucraina, dar și din alte țări. În cazul Ucrainei, iată, având ca „material de studiu” chiar un actor, pe Zelenski, care este nu doar președinte de stat, ci și președinte aflat chiar într-o situație de război.

„Din punctul meu de vedere, faptul că este actor, îl pune pe Zelenski pe o poziție deasupra lui Putin, pentru că el știe să vorbească”.

”Dar nu ți se pare că e cabotin?”, întreabă reporterul. „Nu. Zelenski nu este cabotin.

„Nu înseamnă că dacă ești actor ești automat cabotin. Uite, Și Ronald Reagan a fost actor. Și Arnold Schwarzenegger a fost actor. Și Reagan a fost un foarte bun președinte. Nu înseamnă că dacă ești actor nu poți face și altceva. Poți. Poți fi chiar președinte de țară. Dar nu mai ești actor. Nu mai joci, nu mai urci pe scenă dacă ești actor și continui să joci, nu trebuie să intri în politică sub nicio formă. Revenind la Zelenski, el este bun pentru că are vorbele la el, are tonalitățile la el. Are știința de a exprima clar ceea ce spune, de a convinge oamenii de ceea ce spune. Asta spre deosebire de Klaus Iohannis”, nu poate să nu vorbească și despre el Gabriella, „care comunică foarte greu. Vorbește foarte rar de frică să nu greșească. De fapt este clar, căci doar am ochi, citește de pe prompter și, când vorbește, se uită pe deasupra oamenilor. Nu reușește să convingă. Nu este credibil”.

Ce meserie are în Israel

Gabriella Vlad Werner și-a încheiat aproape brusc declarațiile, căci se grăbea să plece la repetiții. Are clase pe care le pregătește în continuare și își duce angajamentele cu Universitatea de Teatru din Ashdod până la capăt.

„Nu știu exact când, în ce lună mă întorc cu totul în țară. În ceea ce privește reluarea activității de actriță, pe scenă, pot doar să spun că sunt în discuții avansate cu directorul Teatrului de Comedie din București pentru o colaborare”.

Până atunci, însă, își va petrece Paștele în Israel alături de Adela, fiica sa cea mică, care va veni din Australia însoțită de soțul ei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.