Motivul pentru care #LegeaSuveranității trebuia să fie respinsă de…

Motivul pentru care #LegeaSuveranității trebuia să fie respinsă de #CoalițiaTrădării?
PSD-PNL-UDMR-USR modifică legile Securității și dau puteri nelimitate securiștilor:

“ Securiștii devin zei…
Statul subteran a decis. Iese brusc la suprafață. Își oficializează statutul. Statutul de putere omniprezentă și omnipotentă. Lucrătorii instituțiilor de forță militarizate și în special cei ai Serviciului Român de Informații se transformă în zei. Nu că nu ar fi fost și până acum. Dar legea pe care sunt hotărâți să o promoveze îi instalează în această postură la vedere. De fapt, este vorba de un pachet legislativ. Legile Securității.
Firește, România are nevoie de un nou set de legi ale Securității, care oficial se cheamă legi ale siguranței naționale. Normele după care funcționează serviciile secrete militarizate și în special SRI, precum și cele care guvernează activitatea unor servicii aparținând altor instituții de forță, sunt cele mai multe făcute pe picior în urmă cu peste 30 de ani. Mult depășite de realitățile contemporane. La acest capitol, România are nevoie într-adevăr de reglementări noi. Moderne. De natură să pună în acord cu Constituția, cu Codul penal și cu Codul de procedură penală și cu alte legi organice practicile deja instaurate în activitatea acestor servicii, multe dintre ele fiind în prezent nelegale, dar dictate în oarecare măsură de nevoia de a funcționa. Și, în acest context, a căzut bomba.

Serviciile secrete, care constituțional nu sunt și nu pot fi inițiatoare de legi, au pregătit un pachet consistent de norme juridice, un pachet legislativ vizând siguranța națională. După care au pus acest proiect legislativ în mâna decidenților politici. În câteva zile, din câte s-a aflat, chiar săptămâna viitoare, Guvernul generalului cu patru stele Nicoale Ciucă ne va aplica o veritabilă lovitură de măciucă. Va discuta, va aproba și va promova în Parlament noul pachet legislativ.

Dar de ce încă de ieri, de când a explodat această informație în presă, mai mulți jurnaliști și analiști s-au precipitat să se exprime în termeni lipsiți de echivoc, în sensul că se pregătește o încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, un abuz fără precedent al instituțiilor de forță în frunte cu SRI, profitând de conjunctura internațională și de efectul de turmă al unei populații, care, trăind un acut sentiment de frică, simte nevoia să se alinieze în spatele celor care, conjunctural, au ajuns să fie conducători?

Textul întregului pachet legislativ nu este încă pus la dispoziția opiniei publice. Va fi probabil săptămâna viitoare, după ce iese de la Guvern. Dar pasaje din acest pachet legislativ au fost devoalate. Între altele, asistăm la câteva inovații extrem de periculoase în materie juridică. De pildă se preconizează ca, în viitor, arestarea unui lucrător SRI sau percheziția la domiciliul acestuia, indiferent de natura infracțiunilor despre care există indicii temeinice că le-ar fi săvârșit, să nu poate fi făcute conform procedurilor din Codul penal. Lucrătorii serviciilor secrete care, repet, sunt instituții militarizate, caz unic în Europa, indiferent cât de grave sunt infracțiunile descoperite de procurori și cât de urgentă ar trebui să fie intervenția acestora, nu vor mai putea fi percheziționați sau arestați nici măcar în condiții de flagrant, fără înștiințarea prealabilă a directorului Serviciului Român de Informații. Sau a omologilor, în cazul altor servicii. Mai mult, va fi necesară o aprobare scrisă, produsă tocmai de Înalta Curte de Casație și Justiție. Adică de acei magistrați, în legătură cu care am produs deja probe că au fost instruiți pe bani europeni, destinați familiei, deci prin deturnare de fonduri, de către lucrători ai SRI, chiar în ograda instituției. Se preconizează în fine, tot conform acestui proiect de lege, ca toate cauzele de acest fel să fie anchetate doar de un grup restrâns, dinainte desemnat de procurori.

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.