Mutaţia japoneză E484K, a patra tulpină a SARS-CoV-2 care ameninţă întreaga lume, depistată în România

Conform Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie.
„La cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02). Deşi numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conţin şi mutaţia E484K de a prezenta o rezistenţă mai mare la anticorpii generaţi de vaccin, reducând astfel eficienţa vaccinurilor. În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenţia Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante şi în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvenţiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutaţie”, se precizează în comunicatul USV.
În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvenţieri pentru un număr de 91 probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Iaşi, Timiş şi Botoşani.

Mutaţia E484K, depistată prima dată în Japonia, ţara care ar urma să găzduiască Jocurile Olimpice în vară

Autorităţile sanitare nipone au confirmat prezenţa celei de-a patra mutaţii la 10 din 14 pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, ale căror probe biologice au fost supuse secvenţierilor genomice în luna martie, la un spital din Tokyo. Potrivit primelor informaţii vehiculate în presa din Japonia, noua mutaţie ar fi rezistentă la vaccinurile anti-COVID, însă este nevoie de studii suplimentare care să confirme sau să infirme acest aspect.
Potrivit portalului WorldOMeters.info – un site care centralizează datele legate de evoluţia pandemiei la nivel global pe baza datelor raportate de către autorităţile din fiecare stat –, Japonia se confruntă cu o creştere bruscă a numărului de noi infectări de la începutul lunii martie. 

Japonia: campioană la măsuri, codaşă la vaccinare

Autorităţile nipone au luat măsuri încă de la debutul pandemiei, astfel încât Japonia a întregistrat un bilanţ COVID de invidiat în comparaţie cu alte state. În valul 1, care s-a maneifestat în primăvara anului trecut, Japonia a avut un „vârf” al infectărilor de doar 743 de cazuri pe data de 11 aprilie. În cel mai înalt punct al valului 2, pe 3 august 2020, în Japonia s-au înregistrat 1.998 de cazuri, iar în valul 3 – 7.855 de cazuri, pe 9 ianuarie 2021. Statisticile arată că numărul cazurilor noi începe să crească din nou, astfel încât pe 4 aprilie erau 2.702 cazuri în Japonia. 
Pe de altă parte, Japonia stă foarte prost la capitolul vaccinare: de la începutul campaniei de imunizare (22 februarie 2021) până în prezent, doar 0,1% din populaţie a fost imunizată.

Noua mutaţie, „importată” de Japonia din Brazilia

Anchetele epidemiologice arată că varianta E484K a SARS-CoV-2 a fost găsită de către cercetătorii niponi, pe data de 2 ianuarie, la un bărbat care s-a întors în Japonia din Brazilia, unde călătorise cu familia lui, soţia şi cei doi copii, potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC). 
Pe fondul creşterii numărului de infectări, premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat că va lua măsuri drastice, inclusiv carantinarea metropolei Osaka, transmite Reuters.
„Toate posibilităţile sunt luate în calcul. Nu contează unde anume, vom acţiona fără ezitare dacă situaţia o impune”, a declarat premierul nipon citat de Reuters, în condiţiile în care în Osaka fuseseră raportate, pe 4 aprilie, 594 de noi infectări. 

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.