Noi cercetări despre subvarianta Omicron BA.2, după ce a devenit dominantă în mai multe țări. Poate provoca boli severe

Experimente de laborator efectuate în Japonia au arătat noi date despre BA.2, subvarianta Omicron. Acesta a fost detectată în 74 de țări și 47 de state din SUA și a devenit dominantă în cel puțin alte zece state. BA.2 a suferit mutații în comparație cu virusul inițial cauzator de Covid, care a apărut în Wuhan, China. Iată ce au mai descoperit cercetătorii.

Noi studii pentru subvarianta BA.2

Noile cercetări mai sugerează că virusul BA.2, o subvariantă Omicron, nu doar se răspândește mai repede decât varianta originală, ci poate provoca boli mai severe și pare capabil să zădărnicească unele dintre armele cheie pe care le avem împotriva Covid-19.

BA.2 poate avea caracteristici care pot provoace boli grave, la fel ca variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta, arată noi experimente de laborator efectuate în Japonia. Ca și în cazul varintei Omicron, acest virus pare să scape în mare măsură de imunitatea oferită de vaccinuri, dar doza de rapel – booster, crează imunitate, făcând îmbolnăvirea după infectare cu aproximativ 74% mai puțin probabilă.

Subvarianta BA.2 este, de asemenea, rezistentă la unele tratamente, inclusiv sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

BA.2 este mai contagioasă decât Omicron.

Ar putea fi un virus mai periculos decât BA.1 și s-ar putea să se transmită mai repede și să provoace boli mai grave”, spune dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio, cel care a revizuit studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2, cu 30% până la 50% mai contagioasă

BA.2 a suferit mutații în comparație cu virusul inițial cauzator de Covid care a apărut în Wuhan, China. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron, ceea ce o face diferită de cel mai recent virus pandemic, precum variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta.

Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a efectuat studiul, susține că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerată un tip de Omicron și ar trebui monitorizată mai îndeaproape.

După cum probabil știți, BA.2 se numește „stealth Omicron. Asta pentru că nu apare la testele PCR așa cum o face Omicron. Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas în plus și să secvențieze virusul pentru a descoperi această variantă. Stabilirea unei metode specifice pentru detectarea BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări ar trebui să-l facă”, a declarat Sato pentru CNN.

Subvarianta BA.2 este cu aproximativ 30% până la 50% mai contagioasă decât Omicron, fiind detectată în 74 de țări și 47 de state din SUA, dar a devenit dominantă în cel puțin alte 10 țări: Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine, potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății.

Descoperirile au fost publicate miercuri ca un studiu preliminar pe site-ul bioRxiv, înainte de a fi analizat de experți independenți, așa cum se întâmplă înainte ca un studiu să fie publicat în jurnalul medical.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.