NYT: Spionajul american, tot mai convins că Putin pregăteşte o nouă agresiune împotriva Ucrainei

Oficialii americani din cadrul serviciilor secrete i-au avertizat pe aliaţii ţării lor că mai există puţin timp pentru a împiedica o nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, spun oficiali americani şi europeni pentru NYT, ei le solicită ţărilor europene să colaboreze cu SUA în elaborarea unui pachet de măsuri economice şi militare care să descurajeze Moscova.

Rusia încă nu a decis ce intenţionează să facă cu trupele şi echipamentele pe care le-a desfăşurat în acest an la graniţa cu Ucraina, afirmă oficiali americani, dar această mobilizare militară este luată în serios de SUA, care nu cred că este o cacealma.

Avril D. Haines, directoarea comunităţii de informaţii din SUA, s-a deplasat la Bruxelles în această săptămână pentru a le împărtăşi ambasadorilor NATO informaţiile de care dispune despre situaţia din Ucraina, care indică o posibilă agresiune din partea Rusiei. Conform unor surse apropriate dosarului, călătoria lui Haines la Bruxelles era planificată de mai mult timp şi a inclus şi alte chestiuni, dar îngrijorările tot mai mari legate de Rusia s-au numărat printre ameninţările pe termen scurt discutate

SUA au făcut un schimb de informaţii şi cu Ucraina. Vineri, generalul Mark Milley, şeful Statului Major al Armatei SUA, a vorbit cu generalul-locotenent Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, despre „activitatea îngrijorătoare a Rusiei în zonă”, după cum arată un comunicat.

Serviciile secrete americane şi cele britanice sunt tot mai convinse că Vladimir Putin ia în considerare o acţiune militară pentru a prelua controlul asupra unei porţiuni mai mari din Ucraina sau pentru a destabiliza ţara suficient de mult încât să poată instala un guvern prorus.

Putin nu vrea pace în Ucraina

SUA şi aliaţii lor au tras un prim semnal de alarmă în aprilie, când Moscova a început mobilizări masive de trupe la graniţa cu Ucraina. Dar comasarea de trupe şi echipamente din ultimele zile pare să fie mai importantă şi generează mai multe îngrijorări. Aceste activităţi ale Rusiei s-au intensificat după ce Ucraina a folosit drone turceşti împotriva unui obuzier al separatiştilor proruşi.

„Extinderea conflictului armat din Ucraina nu este inevitabilă”, avertizează generalul american Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA din Europa.

Oficiali americani din serviciile secrete le-au transmis aliaţilor că Putin este frustrat de procesul de pace pentru Ucraina iniţiat de Franţa şi Germania în 2014, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a orchestrat rebeliunea separatistă din estul ţării vecine.

Unii foşti oficiali spun că liderul de la Kremlin ar putea urmări acum să se asigure cu o legătură terestră între estul Ucrainei şi Crimeea. Analiştii americani mai cred că liderul de la Kremlin ar putea lansa atacul în următoarele luni.

Odată cu ieşirea cancelarului german Angela Merkel de pe scena politică, există mai puţină presiune asupra Ucrainei pentru a face concesii.

În plus, creşterea preţurilor la energie a făcut ca Europa să devină mai dependentă de livrările de gaz din Rusia. Ori iarna se apropie şi rezervele de gaz din Europa scad şi mai mult. Prin urmare, teama de a rămâne fără energie ar putea face Europa mai reticentă în a adopta sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.

Moscova a început deja să testeze terenul pe tărâmul gazelor, manipulând cu aprovizionările, spune un oficial de la Bruxelles pentru NYT. Atunci când preţurile la energie cresc, Putin simte că are mai multă libertate de acţiune, subiliniază acest oficial.

Cu preţuri mărite şi livrări limitate, Rusia are mai mulţi bani pentru a-şi finanţa operaţiunile militare, notează NYT, citând foşti şi actuali oficiali.

Un set comun de acţiuni pentru descurajarea Rusiei

Oficialii americani propun un „set comun” de acţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina. Acest set ar putea include şi sectoare ale economiei ruse care nu sunt vizate de sancţiunile aflate acum în vigoare.

La începutul lunii noiembrie, directorul CIA, William Burns, a mers la Moscova, la cererea preşedintelui Joe Biden, pentru a avertiza în privinţa vreunei ofensive militare împotriva Ucrainei. Washingtonul a transmis Moscovei că utilizarea forţei pentru a intimida Ucraina sau pentru a ocupa noi teritorii este inacceptabilă şi va provoca o reacţie puternică din partea Occidentului.

În pofida avertismentelor, unii oficiali cred că Rusia nu le ia în serios.

Serviciile secrete americane atenţionează totodată că nu este întâmplător faptul că această comasare de trupe survine pe fondul crizei migranţilor orchestrate de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Putin, împotriva UE.

Vineri, Avril D. Haines a mers şi la Varşovia, unde s-a întâlnit cu premierul Mateusz Morawiecki şi cu alţi oficiali polonezi pentru a discuta despre securitatea pe flancul estic al NATO. Întâlnirile au avut loc la cererea SUA.

Vladimir Putin este arhicunoscut pentru faptul că se foloseşte de situaţii dificile din ţările vecine pentru a-şi atinge propriile interese.

„Putin este foarte agil. Îi place să provoace diversiune. Aşa îşi face jocul. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra graniţei cu Belarus. Între timp, el pregăteşte tot ce ar fi necesar pentru a intra în Ucraina”, comentează Jim Townsend, fost oficial de rang înalt la Pentagon.

Orice răspuns la mobilizările de trupe ale Rusiei trebuie calibrat cu atenţie, pentru a evita escaladarea situaţiei şi punerea în pericol şi mai mult a Ucrainei, sunt de părere oficialii americani şi europeni.

„Trebuie să fim pregătiţi să fim duri. Nu trebuie să mergem să bombardăm ceva. Dar trebuie să fim inteligenţi în modul în care ne arătăm capacitatea militară”, subliniază Jim Townsend.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.