Pe unde ar putea intra cel mai uşor ruşii în România, în cazul unui război. Acesta este punctul vulnerabil al ţării noastre

Încă de la izbucnirea războiului din Ucraina, mulți s-au gândit la situația în care un scenariu asemănător s-ar putea desfășura în țara noastră. Deși autoritățile i-au asigurat pe români că nu există pericolul unui război în România și că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu are nicio legătură cu noi, mulți s-au întrebat care ar fi locul pe care rușii l-ar ataca prima dată.

Pe unde ar putea intra cel mai uşor ruşii în România

Războiul din Ucraina naște tot felul de scenarii ipotetice în ceea ce privește țara noastră. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, autoritățile au ținut să îi liniștească pe români și să îi asigure că țara noastră, care este membră NATO, nu este în niciun pericol, în ciuda proximității spațiale.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a răspuns totuși la una dintre întrebările care se află pe buzele multora în aceste zile: care ar fi cel mai vulnerabil loc din țara noastră, pe unde armata străină ar putea pătrunde, în cazul unui război? „Întotdeauna rămâne deschiderea la Marea Neagră, Dobrogea”, a spus Virgil Bălănescu, la Digi24. Cât despre pregătirea armatei române pentru a face față unui conflict ipotetic, acesta a spus că:

Încă trebuie înzestrată, ca să poată face față. Pregătită este. Este pregătită, pentru că deși s-au desfășurat operațiuni de tip expedițional, deși Afganistanul este cu totul altceva decât teritoriul patriei noastre, totuși experiența batalioanelor dislocate în Afganistan, în sistem rotațional, a creat coeziune de luptă și a creat situația unui antrenament nedorit – am avut și pierderi umane -, ceea ce nu îți poate crea poligonul.”

Marea Neagră ar fi punctul sensibil al țării noastre

MApN, clarificări despre mobilizarea civililor

Proiectul de modificare a legii privind securitatea națională a dat naștere mai multor speculații în rândul românilor. S-a vorbit despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu și despre mobilizarea bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, în caz de război.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat asigurări că aceste lucruri nu se vor întâmpla. În primul rând, spune ministrul, reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar avea costuri prea mari și nu ar fi rentabil. În al doilea rând, nu pot fi mobilizate persoane care nu au pregătire militară.

Mobilizarea tuturor bărbaţilor între 18 şi 60 de ani nu se poate. Cineva care n-a făcut stagiul militar, indiferent de vârsta lui, nu poate fi mobilizat pe front. Vorbim despre situaţii ipotetice. În momentul ăsta nu există nicio dovadă, niciun argument că România şi NATO ar intra în vreun conflict cu Federaţia Rusă”, a declarat Vasile Dîncu.

În cazul în care ar fi vorba despre un conflict, așadar, autoritățile ar apela la armată pentru apărarea țării.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.