Plantele pe care trebuie să le ai în birou. Reduc poluarea cu 20 la sută, conform științei

Plantele cu care ne decorăm interiorul casei nu aduc doar beneficii vizuale, prin înfrumusețarea spațiului, ci și unele care țin de o viață sănătoasă, spun specialiștii. Un studiu recent a arătat că plantele reduc poluarea cu 20 la sută, anumite specii fiind recomandate pentru a fi utilizate chiar și în birou. Oamenii de știință au testat trei astfel de flori în ghiveci, regăsite în multe dintre apartamentele obișnuite.

Care sunt plantele ce reduc poluarea în birou. Ce spun studiile

Plantele de apartament sunt adesea percepute doar ca obiecte de decor, puțini luând în considerare că acestea pot ascunde o serie de alte beneficii. Dincolo de calitățile calmante și înfrumusețarea spațiului, plantele reduc inclusiv poluarea, fiind ideale în birou, în zonele aglomerate ale orașelor. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că 20 la sută din emisiile de dioxid de azot sunt eliminate dintr-un birou mic, aflat într-o zonă poluată.

Pentru a stabili aceste date, cercetătorii au studiat trei plante obișnuite de apartament. Conform studiului, condus de Universitatea din Birmingham în colaborare cu Royal Horticultural Society (RHS), toate cele trei plante au îndepărtat 50% din dioxid de azot (NO2) dintr-o cameră de testare. Raportul a arătat un echivalent a trei instalații care elimină 20% din azotul dintr-un birou mic într-o zonă poluată.

Plantele decorative ascund beneficii nebănuite

Ce plante au folosit cercetătorii

Deocamdată, cercetătorii nu au descoperit cu exactitate mecanismul, însă se crede că acesta este diferit de cel prin care plantele elimină dioxidul de carbon din aer. Cu toate acestea, oamenii de știință speră ca oamenii să își decoreze casele cu cât mai multe plante. Aceștia au folosit pentru testele lor plantele: crinul păcii (Spathiphyllum wallisii), planta de porumb (Dracaena fragrans) și arum de ferigă (Zamioculcas zamiifolia).

Mecanismul din spatele descoperirii, încă neclar

Fiecare dintre ele a fost plasată într-o cameră de testare, ce conținea un nivel de dioxid de azot similar cu cel al unui birou situat în apropierea unei aglomerații. Rezultatele au arătat că toate cele trei plante au fost capabile să elimine aproximativ jumătate din valorile inițiale ale azotului din cameră în decurs de o oră. Aceste date au fost colectate indiferent de condițiile de lumină sau umiditate.

„Plantele pe care le-am ales erau toate foarte diferite una de cealaltă, dar toate au arătat abilități uimitor de similare de a elimina NO2 din atmosferă. Acest lucru este foarte diferit de modul în care plantele de interior absorb CO2 în munca noastră anterioară, care depinde puternic de factorii de mediu, cum ar fi noaptea sau ziua, sau conținutul de apă din sol.”, a explicat Dr. Christian Pfrang, liderul cercetării, potrivit dailymail.com.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, într-un birou mic, slab ventilat, cu un nivel ridicat de poluare, cinci plante de apartament ar reduce nivelul de dioxid de azot cu 20 la sută. Într-un spațiu mai mare, însă, efectul celor trei plante ar fi doar de 3,5 la sută. Deocamdată, mecanismul prin care plantele reușesc să elimine poluarea este unui neclar.

„Nu credem că plantele folosesc același proces ca și pentru absorbția de CO2, în care gazul este absorbit prin stomatele – găuri mici – în frunze. Nu a existat nicio indicație, chiar și în timpul experimentelor mai lungi, că plantele noastre au eliberat NO2 înapoi în atmosferă, așa că este probabil să aibă loc un proces biologic care implică și solul în care crește planta – dar încă nu știm ce este acesta.”, a explicat dr. Pfrang.

Cu toate acestea, în ciuda elementelor încă necunoscute privind modul în care funcționează plantele, oamenii de știință recomandă utilizarea florilor verzi în ghiveci pentru a decora spațiul interior al casei.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.