Poliția îi va putea identifica pe românii care dețin criptomonede. Softuri de 1,6 milioane de lei pentru monitorizarea tranzacțiilor

Poliția îi va putea identifica pe românii care dețin criptomonede. Inspectoratul General a lansat în platforma publica de achiziții publice SICAP un contract în valoare de 1,6 milioane de lei pentru cumpărarea unor softuri, în cadrul proiectului „Investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale” finanțat de Uniunea Europeană.

Ce va face poliția cu softurile de 1,6 milioane de lei

Mai exact, cu softurile pentru care va fi plătită suma de 1,6 milioane de lei, Poliția va putea să verifice legăturile dintre tranzacțiile cu criptomonede și va putea să urmărească și să verifice fluxurile monetare în cadrul blockchain-urilor.

De asemenea, polițiștii vor avea capacitatea de a identifica orice deținător de portofel electronic pe baza adresei tranzacției cu criptomonede și vor putea scana automat peste 1.000 forumuri, aplicații media și site-uri darknet.

Oamenii legii vor beneficia de o interfață intuitivă prin care vor putea vedea și crea rapoarte cu fluxurile de criptomonede; vor putea accesa informațiile contextuale open source (OSINT) de pe diverse site-uri și vor putea face un număr nelimitat de investigații.

Softuri de 1,6 milioane de lei pentru ca politistii sa poata identifica legaturile dintre tranzactiile cu criptomonede. Foto: unsplash.com

Cum a fost motivată necesitatea contractului de 1,6 milioane de lei

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis că această achiziție este necesară, în contextul în care din cauza criminalității informatice se pot produce prejudicii materiale și poate fi afectată imaginea țării.

„Din punctul de vedere al tendințelor, criminalitatea informatică produsă în România afectează, pe lângă instituțiile financiare, sistemele informatice și imaginea României pe plan extern. Astfel, este necesar a se realiza o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen la nivel național pentru a cunoaște factorii generatori de criminalitate informatică și a reduce impactul acestuia.

Achiziționarea produselor care fac obiectul prezentului caiet de sarcini a fost determinată de nevoia respectării activităților de implementare a proiectului”, a transmis Poliția.

Prin acest contract de 1,6 milioane de lei, autoritățile române vor putea crea infrastructura de care este nevoie pentru a crește capacitatea de combatere a criminalității organizate. IGPR a precizat că România a obținut deja rezultate importante în domeniul luptei împotriva criminalității informatice.

Softurile vor fi puse la dispoziția Poliției în termen de 45 de zile de la semnarea contractului cu furnizorul selectat. Ofertele se desfac la data de 22 martie, departajarea lor se face în funcție de preț și durata cât mai mare a licenței de operare pentru soft-uri, ce este de cel puțin 24 de luni.

Anunțul IGPR vine la mai puțin de o lună după ce Banca Centrală a Rusiei a cerut interzicerea emiterii, minării și circulației criptomonedelor în țară, astfel încât să fie atenuate pericolele cauzate de proliferarea acestora.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.