Precizările Casei Regale de Liechtenstein despre cazul uciderii ursului Arthur

Reprezentanţii Casei de Liechtenstein transmit că prinţul Josef-Emanuel von Liechtenstein şi tatăl său, prinţul Nikolaus von Liechtenstein, nu au nicio legatură cu evenimentul menţionat anterior.

Totodată, reprezentanţii Casei Regale precizează că prinţul Nikolaus von Liechetenstein nu este tatăl lui Emanuel von und zu de Liechtenstein, cel care ar fi participat la partida de vânătoare din România.

Anterior, Prinţul Emanuel de Liechtenstein ar fi făcut declaraţii pe acest subiect pentru presa austriacă. El a declarat că nu l-a împuşcat pe ursul Arthur şi ar avea şi probe în acest sens.

Într-o scrisoare publicată de Kronen Zeitung, prinţul Emanuel a reacţionat personal pentru prima dată: “După ce un urs a atacat mai multe aşezări, autorităţile române l-au declarat periculos şi au permis împuşcarea sa. Mi-am procurat o autorizaţie legală de la forurile competente”.

“Am ucis animalul problemă la 250 de metri de casele dintr-un sat”, se mai arată în scrisoarea prinţului, care spune că nu era vorba despre ursul Arthur şi că are imagini care să probeze acest lucru.

El a mai spus că va coopera cu autorităţile de anchetă şi şi-a cerut scuze pentru că “s-a creat o impresie falsă care a rănit sentimentele multor persoane”.

Cazul mediatizat în ultima perioadă despre un urs din România, bănuit a fi ursul Arhur arăta că acesta ar fi fost împuşcat de un membru al monarhiei din Liechtenstein.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) condamnau  la începutul lunii uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee şi indicau că ar fi vorba de Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care ar fi venit în România în luna martie pentru a-l împuşca, se arată într-un comunicat al celor de la Agent Green. 

Organizaţia preciza că Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. 

„Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, aratau cei de la Agent Green.

Pe de altă parte autorităţile române s-au sezizat şi anchetează cazul care între timp a ajuns şi la Comisia Europeană
Comisia Europeană este preocupată de modul în care a murit ursul Arthur. Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat că analizează acuzaţiile venite din partea unor ONG-uri potrivit cărăra prinţul din Austria ar fi omorât cel mai mare urs din România.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.