Primul deces suspect de Omicron în România. E vorba despre o femeie din Iași

O femeie din Iași, care a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva, cu suspiciune ridicată de infectare cu varianta Omicron, ar putea reprezenta primul deces cauzat de tulpina africană în România. Anunțul a fost făcut marți seara de către managerul unității sanitare. Ce spune medicul care a tratat-o și în ce stare era femeia atunci când a ajuns la spital.

Primul deces suspect de Omicron în România

Femeia din județul Iași avea 75 de ani, nu era vaccinată și suferea de multiple comorbidități: diabet, obezitate, atac vascular cerebral, atrofie cerebrală. Medicii care au tratat-o vorbesc despre o suspiciune ridicată de infectare cu tulpina Omicron în cazul femeii. Pacienta se afla internată de mai multe zile, iar decesul a survenit luni, 17 ianuarie, însă anunțul a fost făcut marți de conducerea spitalului. Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Sfânta Parascheva, unde a fost tratată femeia, a declarat că:

Nu avem încă confirmarea prin secvențiere; în cadrul laboratorului nostru de biologie moleculaculară care este centru de screening pentru zona Moldova s-a ridicat suspiciunea înaltă de infecție cu tulpina Omicron prin identificarea mutațiilor specifice acesteia”, a precizat dr. Florin Roșu.

Bătrâna se afla internată în spital de 10 zile, iar la câteva zile de la internare fusese transferată la ATI. Potrivit managerului unității medicale, starea femeii, suspectată că ar fi fost infectată cu Omicron, s-a înrăutățit constant de la internare. Testele medicale urmează să confirme dacă a fost vorba despre tulpina africană sau nu în cazul pacientei.

Laboratorul de biologie moleculară de la noi este centru regional de screening, noi ridicăm suspiciunea de infectare cu o anumită tulpină și apoi trimitem probele pentru secvențiere la București. Nu s-a întâmplat niciodată până acum să ridicăm suspiciunea de infectare cu o anumită tulpină și să nu se confirme. În ultimele 24 de ore s-au lucrat peste 300 de probe, iar 95% dintre ele sunt cu suspiciune înaltă de Omicron”, a mai spus doctorul Florin Roșu.

O femeie de 75 de ani din Iași este suspectată că ar fi murit în urma infectării cu Omicron

Primele cazuri de infectare cu Omicron, confirmate pe 4 decembrie

La începutul lunii decembrie, la scurt timp după ce Africa anunțase Organizația Mondială a Sănătății cu privire la faptul că a descoperit o nouă tulpină de Coronavirus, au început să fie confirmate cazuri de infectare cu Omicron în mai multe țări din lume. În România, primele cazuri s-au confirmat pe 4 decembrie 2021, în urma secvențierii tulpinii în analizele prelevate de la pacienții suspecți.

Potrivit specialiștilor, noua tulpină are un grad mai mic de virulență decât Delta, însă este mai contagioasă. Medicul care a tratat-o pe bătrâna din Iași a mai explicat că:

Evoluția unor astfel de pacienți depinde de la un organism la altul și este în funcție de comorbiditățile fiecăruia. Nu există un tratament diferențiat în funcție de tulpina cu care sunt infectați pacienții, mai ales dacă vorbim de cazurile internate la Terapie Intensivă”.

Între timp, numărul total de cazuri de Covid continuă să crească în România. Marți, 18 ianuarie, au fost raportate 16.760 de cazuri, față de 8.118, câte fuseseră în ziua precedentă.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.