Proteste la Giurgiu și Ruse împotriva construirii unui incinerator la Giurgiu

Proteste la Giurgiu și Ruse împotriva construirii unui incinerator la Giurgiu

Zeci de giurgiuveni şi locuitori ai oraşului bulgar Ruse au organizat, vineri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Giurgiu, faţă de amplasarea unui incinerator de deşeuri biologice în municipiul Giurgiu, în timpul căruia au scandat şi au prezentat bannere şi afişe pentru stoparea acestui proiect care ar putea aduce poluare în zonă.

„Avem experienţa Combinatului Chimic de la Giurgiu care a creat foarte multe probleme de sănătate publică câteva zeci ani de zile nu numai pentru noi, cât şi pentru vecinii noştri bulgari (…) În cazul construirii incineratorului de deşeuri biologice de la Giurgiu există problema distanţei până la zonele locuite, pentru că într-o formă a legii a fost de cinci sute de metri, dar aici apare o problemă care miroase puţin a influenţă nefastă, pentru că, după ce investitorul a făcut studiul de impact, acea prevedere a dispărut din lege şi nu mai există prevăzută o distanţă, ci doar obligativitatea realizării unui studiu de impact”, a declarat iniţiatorul protestului, Ciprian Alexandru.

Pentru a contracara această scăpare a legii, CLM Giurgiu a aprobat în şedinţa de joi, 31 august, o distanţă de protecţie sanitară de o mie de metri pentru orice obiectiv de investiţii care pune societatea civilă la riscuri în ceea ce priveşte sănătatea.

„Nu văd nici oportunitatea unei astfel de investiţii la Giurgiu, pentru că aici ar fi trebuit să fie dezvoltate proiecte de turism, în schimb aducem un posibil poluator şi vom ajunge la situaţia ca nicio motonavă cu turişti să nu mai oprească în Portul Giurgiu”, a completat Ciprian Alexandru.

El spune că la Crevedia a fost vorba de o cisternă de zece tone, iar aici vor fi amplasate patru butelii a câte cinci mii de litri de GPL.

„Protestez astăzi pentru că aş vrea ca nimic să nu polueze oraşul Giurgiu. Vrem să avem un aer curat atât noi cât şi copiii noştri’, a declarat, pentru AGERPRES, una dintre protestatare, Ioana Carla.

Şi alţi cetăţeni din municipiul Giurgiu care locuiesc chiar în zona unde ar urma să funcţioneze incineratorul şi-au exprimat dezamăgirea.

„Vrem să respirăm un aer curat că am suferit atâţia ani cu Combinatul Chimic, de-abia am scăpat, acum să vină altă poluare nu este uşor’, a declarat Gheorghe Velcea.

Alături de locuitorii din Giurgiu s-au aflat şi cetăţeni din Ruse, Bulgaria, care au protestat.

„Cetăţenii din Ruse au o sensibilitate istorică faţă de poluarea aerului care venea în timpul socialismului dinspre Giurgiu şi asta determină oamenii să protesteze. Istoria acestor obiective arată că apar incidente şi apare poluare şi dorinţa noastră este să fie construite în afară de locurile locuite’, a declarat un locuitor al oraşului Ruse, Mihail Mihov.

Pentru că protestul s-a desfăşurat în faţa clădirii în care funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean, în faţa protestatarilor a venit şi preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, care a spus, de asemenea, că problemele care vor apărea din cauza acestui incinerator sunt îngrijorătoare pentru toţi locuitorii municipiului Giurgiu.

„Nu ştiu cum s-a strecurat acest proiect printre toate furcile caudine ale instituţiilor care ar fi trebuit să găsească soluţii să blocheze acest proiect. Ştiu despre demersurile colegei mele, parlamentar de Giurgiu, Gabriela Horga, ştiu despre demersurile domnului primar al municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, şi am considerat că este oportun să îi susţin şi i-am încurajat să găsească soluţii pentru că nu are nimeni nevoie de un asemenea obiectiv de investiţii, cu atât mai mult cu cât beneficiile sunt insignifiante, dar problemele care vor apărea în timp sunt îngrijorătoare pentru toată suflarea giurgiuveană. Îmi doresc şi cred că se vor găsi soluţii ca să fie blocat definitiv acest proiect’, a declarat Dumitru Beianu.

Mitingul a continuat vineri seara, de la ora 17:00, în centrul oraşului Ruse, unde s-au deplasat  şi locuitori ai municipiului Giurgiu care au protestat alături de vecinii bulgari.

„Nu am aer!”, „Nu autorizaţi otrava!”, „Nu ne gazaţi!” scria pe multe dintre bannerele afişate de protestatari în faţa Prefecturii Giurgiu.  (Agerpres.ro)

Zeci de giurgiuveni şi locuitori ai oraşului bulgar Ruse au organizat, vineri, un miting de protest în faţa Instituţiei Prefectului


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/proteste-la-giurgiu-si-ruse-impotriva-construirii-unui-incinerator-la-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 2 septembrie 2023 14:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.