PSD GiurgiuMarian MinaPERLE din PNRR – TRANSPORTURI(PARTEA I) Deși elaborat de specialiști, în Planul Naţional de Redresare şi…

PSD GiurgiuMarian Mina

PERLE din PNRR – TRANSPORTURI(PARTEA I)
Deși elaborat de specialiști, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă remarcăm multe expresii și concluzii mai puț…in tehnice și mai degrabă filologice:
1. DESPRE INVESTIȚII
În prezentarea PNRR, primul-ministru precizează: “De ce luăm şi împrumuturile – România are nevoie acută de investiţii. Aceste împrumuturi pe care le luăm prin PNRR se duc doar în investiţii şi aici nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune. Mai mult, noi oricum ne împrumutăm pentru a investi, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mica, 0 şi ceva”.

sursa: https://www.mediafax.ro/…/pnrr-a-fost-facut-public-alocarea…

În această precizare remarcăm lipsa unor cuvinte cheie, cum ar fi: România are nevoie de investiții bune și nu proaste! Lipsa acestei precizări arată în fapt o aruncare în abisul din spatele cuvintului VREM. VREM orice chiar și investiții proaste și să nu îndrăznească cineva să spună NU investiţiilor, chiar și celor proaste, dar pe care noi le vrem pur și simplu.

Toate acestea se întamplă în contextul în care CHIAR ÎN PNRR se precizează:
,,Atât recomandările specifice de țară din 2019 cât și cele din 2020 abordează problema sectorului transporturilor, menționând provocări legate de:
(…) Recomandările specifice de țară pentru domeniul transporturilor vizează:
(2019) Să axeze politica economică în materie de investiții pe sectorul transporturilor, vizând în special sustenabilitatea acestuia, ținând seama de disparitățile regionale.
(2019) Să îmbunătățească procesul de pregătire și stabilire a priorităților în ceea ce privește proiectele mari și să se accelereze punerea în aplicare a acestora.
(2020) Să direcționeze cu prioritate investițiile către tranziția ecologică și digitală, în special către transportul durabil.
(2019) Să consolideze guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.”

Așadar, vrem orice investiții bune sau proaste, chiar dacă ni se atrage atenția asupra faptului că este nevoie de un proces de pregatire, dar mai ales de o stabilire a priorităților!!!

Ca și concluzie a acestei PERLE:
Domnul prim-ministru ar fi trebui să spună: Prin PNRR se vor implementa investiții dovedite a fi bune și, mai mult decat atât, într-o prioritizare strictă care are în vedere Beneficiile prin implementare. Rămâne de văzut cum se va implementa OUG 109 privind guvernanța corporativă a companiilor de stat, printr-un sistem care nu stăpânește foarte bine sau deloc, aspecte tehnice de bază. Cum vor reuși să pară credibile.

Ca și un exemplu de investiții (în ceea ce privește o posibilă dezbatere) pentru care are sens sau nu are sens, să ne împrumutam și să afectăm viitorul copiilor nostri. Prezentăm cazul:
,,Pilonul IV. Coeziune socială și teritorială
Reforme principale:  Politica Urbană a României, cadru de politici pentru îmbunătățirea dezvoltării urbane
Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, cadru de politici pentru reducerea disparităților teritoriale”
…….
,,Alte rezultate așteptate:
• 3.000 km de piste pe trasee velo naționale, inclusiv traseele EuroVelo – Municipii, ADI-uri, parteneriate multi-nivel, iar legat de aceasta:
 Constituirea Centrului Naţional de Coordonare Velo;
 Studii specifice pentru traseele cicloturistice;
 Rețea națională de piste velo și trasee cicloturistice, inclusiv traseele EuroVelo
 Platforma Națională E-Velo

Chiar este nevoie astăzi să ne împrumutăm pentru o investiție prioritară cum este : ,,3.000 km de piste pe trasee velo naționale, inclusiv traseele EuroVelo – Municipii, ADI-uri, parteneriate multi-nivel” inclusiv cu ,,Constituirea Centrului Naţional de Coordonare Velo”?
Noi considerăm că NU.

2. PNRR – care este natura lui? Este un document tehnic sau amprentat de voințe subiective?

Cîţu: “PNRR nu este un plan politic”
Florin Cîţu a subliniat că Guvernul urmăreşte să facă reforme în România pentru că ele au fost amânate “30 de ani”, iar ţara noastră trebuie să treacă la “următorul capitol de dezvoltare”. Premierul a mai transmis că PNRR nu este un plan politic, însă este un plan care garantează că “vom avea o guvernare pe principii liberale cel puţin 8 ani de acum încolo”, pentru că românii vor aprecia investiţiile care se vor vedea în buzunarele lor.

sursa: https://adevarul.ro/…/citu-prezinta-pnrr-parlame…/index.html

Ce înțelegem din cele de mai sus? Păi înțelegem că PNRR, deși nu este supus unei voințe subiective, nu are ca scop atingerea unor indicatori de performanță, care să aibă legatură cu randamentul investițiilor propuse prin PNRR, ci ,,vom avea o guvernare pe principii liberale, cel puțin 8 ani de acum încolo”. Înțelegem prin aceasta că documentul este mai puțin tehnic decât ar fi de dorit.

1.4 Coerența Planului – ,, Construcția PNRR a plecat de la o abordare de jos în sus, printr-un amplu proces de întâlniri, consultări tehnice interministeriale și consultări publice extinse pentru identificarea nevoilor de investiții și a direcțiilor de reforme, agregate prin cele peste 1700 de fișe de reforme și investiții primite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), din care aproximativ 1470 rezultate în urma consultării publice. Astfel, au reieșit cele mai relevante domenii în care România necesită reforme și investiții de amploare, așa cum ele sunt percepute de actorii relevanți: transporturile, mediu, educația, sănătatea, mediul de afaceri.”, respectiv procesul de pregătire şi stabilire a priorităţilor este o chestiune ad-hoc, chestiune în care specialistii nu au fost consultaţi iar instituţiile implicate sunt în marea lor majoritate cu aleşi prin vot.

3. PNRR – Nu este corelat cu MPGT și cu informațiile transparentizate prin harta de proiecte de infrastructură – MPGT, așa cum se declară în textul documentului PNRR
VEZI HĂRŢILE DE MAI JOS!(1, 2 şi 3)

Astfel:
 Timișoara-Moravița devine din Drum Eurotrans, Autostradă, păstrând un paralelism neverosimil la finanțare pe fonduri europene neramburasabile, cu Autostrada Drobeta Tr. Severin – Lugoj.
Ce înseamna drum eurotrans?
Pe lângă autostrăzi și drumuri expres, MPGT-ul conține și o listă de drumuri ce urmează a fi modernizate și aduse la noi standarde: TransRegio și EuroTrans (spre graniță). Aceste drumuri vor fi la nivelul unor drumuri naționale și europene modernizate, cu elemente în plus pentru siguranţa şi fluenţa rutiere.

Paragraf 4.5.141MPGT : 4.5.141 Drumurile Eurotrans realizează conexiunea transfrontalieră a reţelei de Nivel 1 şi 2 din România cu reţelele rutiere din ţările vecine. Drumurile Transregio reprezintă un sector sau mai multe sectoare de drumuri naţionale, cu două sau patru benzi de circulaţie, care facilitează conectivitatea rutieră între reţeaua primară de transport( autostrăzi sau drumuri expres) şi reţele rutiere din ţările vecine.
Pentru implementarea drumurilor Eurotrans conform Master Planului General de Transport se recomandă îndeplinirea următorilor parametri şi standarde tehnice(vezi harta 4):

 Drumul Expres Lugoj – Drobeta Turnu Severin devine Autostradă;
 Cele două investiții de mai sus au fost studiate la momente diferite în timp și separat se pare, astfel încât în cele din urmă ele ajung să–și împartă un același volum de trafic, creând dificultăți în demonstrarea eligibilității la fonduri europene nerambursabile pentru ambele.

Va urma!

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.