Război Ucraina. Primarul din Melitopol, eliberat de ruşi după ce fusese înlocuit. Alţi doi primari, răpiţi

Rusia trece la alt nivel în războiul din Ucraina. Forțele de ocupație l-au răpit pe primarul orașului din Melitopol, iar imaginile arată cum a fost scos dintr-o clădire cu un sac pe cap. Președintele Volodimir Zelenski a reacționat și i-a comparat pe invadatorii ruși cu organizația teroristă Stat Islamic. „Este o lume democratică aici”, a spus liderul de la Kiev.

Primarul orașului Melitopol a fost eliberat, după ce fusese răpit de ruși

Update miercuri, 16 martie, ora 21:20. Andriy Yermak, Șeful Biroului Președinției ucrainene, a anunțat că primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat. Edilul fusese răpit de către forțele armatei ruse în urmă cu câteva zile.

„Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitatea rusă”, a scris Yermak pe Telegram miercuri seară.

De asemenea, revenirea edilului a fost marcată de o întrevedere cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful biroului președintelui, conform declarațiilor făcute de șeful adjunct al biroului președintelui Kirilo Timoșenko. Totodată, acesta a menționat că primarul din Melitopol este în siguranță și urmează să revină în fotoliul de edil.

Primarul ar fi cerut însă o zi sau două pentru a se recupera, urmând să revină la atribuțiile sale ulterior.

„Nu promitem două zile, Ivan, ești tânăr, te vei recupera într-o zi. Suntem foarte fericiți că ai revenit printre noi. Aș vrea să spun un lucru: nu renunțăm niciodată la oamenii noștri!”, a spus Zelenski.

Primarul Fedorov a fost răpit de către soldații ruși pe data de 11 martie și a fost dus în Lugansk, regiune ocupată de forța invadatoare, unde a fost acuzat de „terorism”.

Alți doi edili, pe mâna invadatorilor

Pe lângă primarul Melitopolului, care a fost răpit și ulterior eliberat, militarii ruși i-au răpit pe primarul Oleksandr Yakovlev și viceprimarul Yuri Palyukh din orașul portuar ucrainean Skadovsk, aflat la Marea Neagră, în regiunea Herson.

„Invadatorii ruși continuă să răpească lideri locali aleși de ucraineni. Primarul Skadovsk Oleksandr Yakovlyev și viceprimarul Yurii Palyukh au fost răpiți astăzi. Comunitatea internațională trebuie să ceară Rusiei eliberarea imediată a tuturor oficialilor ucraineni care au fost răpiți”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

Oleksandr Yakovlev este cel de-al treilea edil răpit de forțele ruse în ultimele zile. De asemenea, printre primarii răpiți se numără și edilul din Dniprorudne, din regiunea Zaporojie, Evhen Matveyev.

„Este o crimă împotriva democrației. Vă pot asigura că 100% din oamenii din toate democrațiile știu asta. Aceste acțiuni ale invadatorilor ruși vor fi echivalate cu cele ale teroriștilor din Statul Islamic”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după răpirea celui de-al doilea primar.

Primarul din orașul Melitopol a fost răpit

Update duminică, 13 martie 2022, ora 13:30. Militarii ruşi l-au răpit pe primarul orașului Dniprorudne, Evhen Matveyev, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Localitatea se află în sudul Ucrainei.

“Obținând un sprijin local zero, invadatorii apelează la teroare. Fac apel la toate statele și organizațiile internaționale să oprească teroarea rusă împotriva Ucrainei și a democrației”, a spus ministrul.

Update duminică, 13 martie 2022, ora 10.00. La doar două zile după ce soldații ruși l-au arestat pe primarul din Melitopol și l-au acuzat de terorism, forțele militare au instalat o nouă persoană în scaunul edilului.

Noul primar din Melitopol este Galina Danilcenko, fostă membră în Consiliul municipal. Ea a apărut la televiziunea locală, unde a declarat că principala sa sarcină este construirea „mecanismelor de bază în cadrul noii realități”, adăugând că urmează să înființeze un „comitet de aleși ai poporului” pentru a conduce orașul. În timpul mesajului televizat, ea i-a îndemnat pe locuitori să nu ia parte la „acțiuni extremiste”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vineri seară, primarul orașului Melitopol din sudul Ucrainei a fos arestat de forțele ruse. „Un grup de zece ocupanți l-au răpit pe primarul din Melitopol Ivan Fedorov. Acesta refuza să coopereze cu dușmanul”, scria pe contul de Twitter al Parlamentul ucrainean. La scurt timp, procurorul de la Lugansk, teritoriu susținut de Rusia, a spus că primarul a comis infracțiuni de terorism și că va fi cercetat.

Acesta a fost scos cu forța din centrul de criză al orașului, aflat la circa 120 km sud de Zaporojie, unde se ocupa de chestiuni de aprovizionare, potrivit sursei citate. O înregistrare video postată de adjunctul administrației prezidențiale ucrainene, Kirillo Timoșenko, arată un bărbat îmbrăcat în negru, cu un sac pe cap.

The mayor of #Melitopol Ivan Fedorov was kidnapped, said Anton Gerashchenko

According to him, Fyodorov refused to cooperate with the Russian military occupying the city. He was detained at the city crisis center, where he was in charge of the city’s life support. pic.twitter.com/mCzfCzDWzQ

— NEXTA (@nexta_tv) March 11, 2022

Reacția lui Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat și a spus că arestarea primarului orașului Melitopol este o „crimă împotriva democrației, nu numai împotriva unei anumite persoane, nu numai împotriva unei anumite comunități și nu numai împotriva Ucrainei”, într-un videoclip postat pe Facebook și preluat de CNN.

Nu au găsit niciun sprijin pe pământul nostru, deși au contat pe el. Pentru că de ani de zile s-au mințit singuri că oamenii din Ucraina se presupune că așteptau să vină Rusia. Aceasta este Ucraina aici. Este Europa aici. Este o lume democratică aici”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean i-a comparat pe invadatori cu organizația teroristă Stat Islamic, în timp ce Ministerul de Externe de la Kiev a numit arestarea lui Fedorov o „crimă de război”, precizând că potivit Convenției de la Geneva este interzisă luarea ostaticilor civili.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.