Reciclarea ambalajelor, se transformă, de la o zi la alta, într-o bătaie de joc… națională!

Reciclarea ambalajelor, se transformă, de la o zi la alta, într-o bătaie de joc… națională!

Scriam deunăzi despre faptul că în România, ”Noul sport național este, de ceva timp, RECICLAREA sticlelor și dozelor…”, arătând că  la Giurgiu, în fiecare zi, se formează cozi permanente la aparatele de reciclat, ale supermarketurilor!

Da, România întreagă părea că a intrat în febră marii reciclări, odată cu apariția în cadrul supermarketurilor a aparatelor de reciclat PET-uri, sticle și doze de aluminiu.

Dar pentru că la români o minune ține doar 3 zile, la puțin după declanșarea acestei inițiative naționale, lucrurile au început să șchioapete.

Primul semnal a fost acela a apariției în fața acestor aparate de reciclat a hoardelor de „reciclabiști„  persoane  ce vin înarmate cu sute  de ambalaje din plastic, de  sticlă și metal, îndesate în saci…Astfel că timpii de așteptare pentru cei ce au în plase 7-8 sticle, se prelungesc la nivelul orelor.

 Asta pentru că restaurantele și unitățile ce vând zilnic, produsele, în  asemenea ambalaje, își trimit angajații  să le recicleze în centrele existente în municipiu. Și din acel moment totul se blochează!

Pentru că nu poți să obligi pe cineva să piardă din timpul său, 30 de minute sau o oră de stat la coada formată, dacă ai ghinionul să ai în fața ta doi angajați ai unor astfel de prestatori de servicii alimentare.

Pe lângă aceștia mai trebuie luați în seamă și cei care trăiesc din colectarea acestora, de peste tot: containere, tomberoane, coșuri de gunoi, din parcuri, de sub bănci…

Pentru că toți aceștia vin cu câte 4-5 saci mari, plini cu sticle, PET-uri, și  ambalaje, încât numai să le treci prin dispozitivul de înregistrare îți ia circa 45 până la 60 de minute de așteptare.

Deși cei mai mulți dintre giurgiuveni, strâng într-o pungă doar ce consumă într-o săptămână, aproximativ 8-10 ambalaje, ulterior ei sunt nevoiți să le plimbe prin tot orașul, până amețesc, pentru a le putea trece prin dispozitivele de stocare, cozile fiind  deseori demobilizatoare!

Aparatele de reciclat mai mult zac defecte,  decât funcționează…

A doua problemă, la fel de descurajatoare, este aceea a defecțiunilor apărute frecvent la aparatele de reciclare. Urmare firească  a faptului că  aparatul este nevoit să înghită doar de la un „reciclabist” de profesie, câteva sute de ambalaje…

Vineri 5 și sâmbătă 6 iunie, 80% dintre aparatele de reciclat din Municipiul Giurgiu nu funcționau! La unitatea LIDL de pe bulevardul „Mihai Viteazul”, o hârtie lipită pe ușa celor două aparate de reciclat anunța  că acestea nu funcționează.

Puțin mai încolo, la supermarketul „Mega Image”, cele două aparate din cadrul supermarketului nu mai funcționează de mai bine de o săptămână. La unitatea Lidl de pe șoseaua București, din două aparate funcționa doar unul singur, coada solicitanților întinzându-se până în afara marketului.

La noul „Kaufland” din complex „Aurora”, un grup de cetățeni așteptau sâmbătă la prânz în fața aparatelor, de circa un sfert de oră,  să vină cineva să reseteze sistemul de reciclat, aparatele zăcând nefuncționale…

Intrând în dialog cu unul dintre cetățenii aflați la rând, acesta ne spunea că parcă cineva ar avea interesul de a compromite  acest sistem de reciclare impus de către comunitatea Europeană, ce părea că  ne va determina să ne educăm spiritul ecologist, salvând țara asta, ce până mai ieri era sufocată de gunoaie…

                             Care ar fi rezolvarea?

Una dintre soluții ar fi conectarea colectorilor de ambalaje, on line, cu unitățile deținătoare ale unor astfel de aparate de reciclat,  convenind cu aceștia modul de sortare și numărare a conținutului sacilor, fără timpi inutili pentru luarea în primire la bucată.

Astfel  centrele de pe lângă magazinele alimentare să rămână la dispoziția consumatorilor casnici care nu vor mai pierde timp prețios așteptând să-și recicleze ambalajele.

În acest mod, comercianții, în loc să vină cu mașina în centrele de preluare publice, în acord cu reciclatorii, online, ar putea conveni infinitatea de modalități de livrare, sortare, decontare, astfel că scopul măsurii de reciclare să fie atins.

Ambalajele putând fi  introduse în circuitul economic, iar comercianții să primească contravaloarea lor.

O altă soluție ar fi instalarea unui grup de aparate doar pentru cetățenii ce doresc să recicleze un număr limitat de ambalaje.

 

(Jurnal)

 

Articolul Reciclarea ambalajelor, se transformă, de la o zi la alta, într-o bătaie de joc… națională! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Scriam deunăzi despre faptul că în România, ”Noul sport național este, de ceva timp, RECICLAREA sticlelor și dozelor…”, arătând că  la Giurgiu, în fiecare zi, se formează cozi permanente la aparatele de reciclat, ale supermarketurilor! Da, România întreagă părea că a intrat în febră marii reciclări, odată cu apariția în cadrul supermarketurilor a aparatelor de […]

Articolul Reciclarea ambalajelor, se transformă, de la o zi la alta, într-o bătaie de joc… națională! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jipa Carmen
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/reciclarea-ambalajelor-se-transforma-de-la-o-zi-la-alta-intr-o-bataie-de-joc-nationala/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 6 iulie 2024 17:15

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.