Rectorii cer timp de organizare după ridicarea stării de alertă. Cum se pregătesc universitățile de reînceperea cursurilor fizice

Fiecare oraș care este centru universitar a simțit de-a lungul timpului trecerea de la perioada de vacanță la începutul anului universitar. De la aglomerația din stațiile mijloacelor de transport până la gradul de ocupare a locurilor de socializare: cinematografe, muzee, biblioteci sau parcuri. Ridicarea stării de alertă este o provocare imensă atât pentru administrațiile locale cât și pentru rectorii universităților.

“Noi în baza autonomiei vom lua măsurile interne”

Rectorul Universității din Iași spune că nu vor începe cursurile de mâine și cel mai probabil peste câteva săptămâni, miile de studenți care învață în Iași vor reveni la cursuri dar cu toate normele de distanțare păstrate. Acesta a precizat că și autonomia universitară este limitată în acest caz. Deciziile decidenților trebuie respectate.

Mâine, tocmai am vorbit cu președintele senatului acum, vom face o ședință și stabilim. Cred că în 2-3 săptămâni maxim vom stabili începerea cursurilor. Să vină înapoi, să facem orarul, să amenajăm sălile, toate pregătirile. Și între timp vine Paștele.

Așa au stabilit la nivel de Guvern, noi avem numita autonomie universitară, dar trebuie să respectăm cele hotărâte la nivel central. Sper să găsim posibilitățile, soluțiile, să nu ne supraaglomerăm, să evităm apariția de noi focare. Noi mai avem și acum stabilite circuitele de acces, de evacuare, distanțare.

Aici când se ia o decizie, indiferent de nivel are în ea oportunitate, aprecierea care este a decidentului, pe de altă parte oportunitate, eu nu sunt un decident, și am de gând să respect ce se decide la nivel de Minister, de Guvern, iar noi în baza autonomiei vom lua măsurile interne. Și autonomia asta nu îți permite să faci ce vrei, autonomia în sine, înseamnă să respecți legea dar să îți adaptezi profilul educațional specificului comunității academice, zonei geografice. Să luăm în considerare că suntem în martie, vine aprilie, vine Paștele și în mai intrăm în sesiune.” a declarat Tudorel Toader, rectorul UAIC, pentru impact.ro.

În Capitală la SNSPA s-a decis pentru începerea cursurilor data de 4 aprilie.

De asemenea, SNSPA nu va accepta ca procesul didactic să fie bulversat, printr-o trecere rapidă, de la o zi la alta, din mediul online la mediul fizic. În acest sens, conducerea SNSPA a decis ca, în următoarea săptămână, studenții și profesorii SNSPA să fie consultați cu privire la reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității”, se arată în comunicatul transmis de instituție.

Ce se întâmplă cu învățământul online? Va mai putea fi o alternativă?

Ministrul Educației spune că după această perioadă va trebui reevaluat întreg procesul de predare online. Acesta a precizat că acreditările pentru Universitățile care organizează învățământ de la distanță vor fi reanalizate.

“Pentru viitor, va trebui să gândim modalitatea în care se realizează acreditarea, pentru a se putea organiza cursuri online. Dar asta va presupune cu siguranță evaluări ale resursei umane, ale infrastructurii fizice și IT, proceduri“, a declarat Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Ministrul dă asigurări în comunicatul de astăzi că Universitățile vor avea timp să se organizeze pentru reluarea cursurilor în format clasic.

Ministerul Educației a emis o Notă conform căreia, începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. În situația în care acest lucru nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc.), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea.” a declarat Sorin Câmpeanu astăzi.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.