Renate Weber dă în judecată Parlamentul României, după decizia de revocare din fruntea instituţiei Avocatului Poporului

Renate Weber a făcut o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Camera Deputaților și Senatul României, data înregistrării dosarului fiind 17 iunie, la Curtea de Apel București.

„Fostul Avocat al Poporului, doamna Renate Weber, dă în judecată Parlamentul. Doamna Renate Weber face o cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu Camera Deputaţilor şi Senatul României. Ştiţi foarte bine care este speţa. Parlamentul României a votat demiterea domniei sale, neexistând motive legale. Ştiţi foarte bine scrisoarea trimisă de către cel care este preşedintele Comisiei de la Veneţia. Mulţi consideră că ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Weber este un abuz absolut”, a anunţat Mihai Gâdea, luni.

Renate Weber, despre demiterea din funcţia de Avocat al Poporului: „Eu spun că de la faptul că am atacat ordonanţa care dădea acces spitalelor private la fondurile publice”

„Eu spun, în continuare, că, de fapt, am intrat în coliziune, în calitatea de Avocat al Poporului, cu Guvernul, atunci când am atacat la CCR o ordonanţă de urgență, din alea 25 adoptate într-o seară, prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, dar un acces care nu era controlat decât de ministru, prin simpla lui semnătură pusă pe solicitare. Ori asta, pe termen mediu şi lung, ducea, evident, la o scădere a capacităţii spitalelor publice de a se ocupa de servicii de calitate.

Atunci, am atacat la CCR. Cu unanimitate, CCR mi-a dat dreptate, dar înţeleg că exact acum se discută o nouă ordonanţă de urgenţă pe aceeaşi linie. Eu sunt convinsă că, de fapt, de acolo a plecat această dorinţă nestăvilită de a scăpa de un Avocat al Poporului care a înţeles să îşi ia în serios menirea, competențele”, declara Renate Weber, pe 16 iunie, în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.

CCR dezbate marţi sesizarea de neconstituţionalitate făcută de PSD în legătură cu revocarea lui Renate Weber

Judecătorii CCR vor dezbate pe data de 29 iunie sesizarea de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului, depusă de PSD.

Amintim că social-democraii au depus, joi, la CCR, o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului.

„Din analiza procedurii desfășurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcție a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite și au propus, fără a avea această competență, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă și din Raportul întocmit în urma ședinței celor două Comisii: În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent”, potrivit sesizării.

Social-democrații apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.

„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiții cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activității Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului și nu a dovedit încălcarea Constituției și a legilor țării”, menționează social-democrații.

Potrivit PSD, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalității și a art. 58 alin. (1) din Constituție privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu, în aşteptarea votului pe moţiunea de cenzură: „Nu mă bazez pe luptele interne din coaliţie, că nu pleacă câinele de lângă grătar”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.