Rolul chirurgiei în bolile hepatice

Bolile ficatului evoluează de obicei silențios, cu o simptome minime, neglijabile, ce uneori nu semnalează  necesitatea prezentării la medic. Astfel, diagnosticul afecțiunilor hepatice se stabilește adesea când boala deja a avansat și o parte semnificativă a țesutului hepatic este deteriorată.

<!–->

Printre semnele tipice care semnalează o afectare hepatică importantă, se numără: icter (îngălbenirea pielii și a sclerelor) însoțit sau nu de prurit (senzație de mâncărime), oboseală accentuată, mărirea de volum a abdomenului, greață, dureri în partea dreapta a abdomenului, apariția unor vânătăi spontane, etc.

Varietatea, multitudinea și complexitatea afecțiunilor hepatice influențează alegerea tratamentului, unele fiind tratate de către gastroenterolog, însă în cazul tumorilor de ficat, tratamentul adecvat se realizează prin intervenție chirurgicală. Bolile hepatice cu indicație de tratament chirurgical se împart în două categorii – benigne și maligne. Cele mai frecvent rezecate tumori hepatice benigne sunt adenoamele, hemangioamele, sau chistele de natură infecțioasă sau rezultate în urma unor traumatisme hepatice.

<!–->

În cazul tumorilor maligne, chirurgia hepatică reprezintă singura variantă de tratament cu potențial curativ, în astfel de cazuri operația care se realizează fiind hepatectomia (rezecția hepatică).

Prin operația de hepatectomie se excizează o parte din ficat și se poate realiza atât clasic (deschis) cât și minim invaziv (laparoscopic sau robotic). Tipul de intervenție se alege în cadrul comisiei multidisciplinare (tumor board) din care fac parte medici din diferite specialități, precum chirurgie hepatică, radiologie și imagistică medicală, oncologie, etc.

Având în vedere complexitatea anatomică a ficatului, rezecțiile hepatice sunt intervenții laborioase, de mare tehnicitate și trebuie realizate de către un chirurg cu experiență și cu pregătire specială. Chirurgia hepatică este o supraspecializare a chirurgiei generale și implică utilizarea unor tehnici operatorii de mare finețe pentru conservarea funcționalității, vascularizației și integrității ficatului.

Deși rezecțiile hepatice majore pot prezenta riscuri mari, experiența Centrului de Excelență în Boli Hepatice SANADOR și a echipelor anestezico-chirurgicale asigură standardizarea practicilor acestor intervenții și realizarea lor în condiții de maximă siguranță pentru pacient.

În cadrul Centrului de Excelență în Boli Hepatice SANADOR pacienții beneficiază de o abordare multidisciplinară și de echipe medicale supraspecializate în patologia hepatică, precum și de o monitorizare atentă a bolilor hepatice, în vederea prevenirii agravării bolii.

La SANADOR, în februarie 2020, Echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în boli hepatice, condusă de dl.Prof.Dr.Irinel Popescu și dl.Prof.Dr.Vladislav Brașoveanu, a efectuat primul transplant hepatic cu hemificat de la donator viu, într-o unitate sanitară privată.

Pe parcursul anului 2021 încă două transplanturi au fost realizate de către aceeași echipă chirurgicală. Transplantul hepatic efectuat în iunie 2021 a fost premieră națională în domeniul transplantului, recoltarea hemificatului de la donatorul viu fiind asistată laparoscopic.

Știre preluata de la STIRIPESURSE.RO

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.