România TV, derapaje fără precedent. Postul a primit amenzi uriaşe pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului

Cele mai noi evenimente desfășurate în Ucraina, dar nu numai, au dus la spirite încinse și noi derapaje în rândul mai multor instituții de presă. Astfel, postul de televiziune România TV s-a ales cu amenzi uriașe, după mai multe derapaje remarcate de către CNA. Încălcarea prevederilor legii audiovizualului a a atras sancțiuni aspre din partea Consiliului.

Postul România TV, amendat după derapaje care încalcă legea audiovizualului

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, în urma unei ședințe publice, care a avut loc joi, 3 martie, postul de televiziune România TV, dar și alte instituții de presă, pentru încălcarea mai multor articole din legislația audiovizualului. Astfel, televiziunea s-a ales cu două amenzi usturătoare, după ce, printre informațiile transmise, a apărut o știre în care este pus la îndoială faptul că Mihai Șora ar mai trăi.

România TV a fost sancționată cu două amenzi, de 50.000 de lei și respectiv de 5.000 de lei, pentru pentru încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului. În mare parte este vorba despre probleme privind informarea corectă a publicului. Un comunicat al CNA remarcă neregulile observate în cadrul postului de televiziune. Amenda în valoare de 50.000 de lei a fost stabilită în urma analizei mai multor emisiuni în cadrul cărora au fost aduse acuzații de spionaj la adresa jurnalistei Emilia Șercan, precum și publicației PressOne.

Nereguli grave, pe burtierele de la România TV

Dintre titlurile afişate pe ecran sunt menționate: „Contraspionajul românesc, în alertă maximă”, „Informaţii din anchetă: miliardar din România, agent rus”; „Campanie sălbatică împotriva ţării şi a premierului” („România de poveste” din 22.01.2022), „Anchetă-bombă despre destabilizarea României”; „Contraspionajul românesc i-a prins pe rezişti” („România te vede” din 30.01.2022).

Totodată, în emisiunea din 30.01.2022 a fost prezentat un material video înregistrat (pe ecran partajat), în cadrul căruia s-au menţionat implicaţiile partidului USR, a altor persoane sau servicii şi suma de bani investită pentru presupusa campanie împotriva premierului. De asemenea, secvențe audio din declarațiile jurnalistului Cristian Tudor Popescu, de la Digi24, au fost preluate fără precizarea sursei, inducându-se ideea că acesta ar fi fost invitat în direct.

Pe de altă parte, sancțiunea de 5.000 de lei pentru postul România TV a fost stabilită pentru că au fost încălcate dispozițiile art. 30 şi ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România de poveste”, ediţia din 06.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o ştire în care se pune la îndoială faptul că Mihai Şora ar mai trăi şi în care s-au făcut afirmaţii precum „Eu cred că el nu trăieşte şi că ea scrie în numele lui şi-i ia şi pensia”, mai spun membrii CNA.

Ce alte instituții de presă au fost sancționate de CNA

În plus, Realitatea Plus a primit somație publică pentru ediția din 04.11.2021 a emisiunii „Culisele statului paralel”, în cadrul căreia s-au făcut comentarii în studio, după difuzarea declaraţiei fostului ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă. În cazul acesteia a fost încălcat art. 66 din Codul audiovizualului, conform căruia:

„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.”

De asemenea, o somație publică a fost adresată și pentru postul Gold FM, după ce au fost încălcate dispozițiile art. 122 alin. (3) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Ce-i în Guşă şi-n căpuşă” din data de 02.11.2021. În cadrul acesteia s-a dezbătut subiectul referitor la tratamentul cu Arbidol împotriva Covid-19.

„În programele audiovizuale nu pot fi recomandate medicamente identificate prin marcă sau denumire comercială, tratamente medicale, farmacii, cabinete medicale şi medico-dentare.”

O altă somație publică a fost transmisă și postului Radio Guerrilla pentru emisiunea matinală din data de 23.11.2021, în cadrul căreia au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.