Rusia a redirecționat cărbunele refuzat de UE în China și India

În luna iulie, volumul de cărbune rusesc eliminat din cauza sancțiunilor UE din exporturile către țările europene a fost trimis în China și India. Prin urmare, livrările peste hotare au rămas neschimbate până în luna iunie, se arată în raportul experților Centrului de Dezvoltare Energetică (CRE) din Rusia, analizat de Vedomosti.

Potrivit estimărilor CRE, livrările de cărbune rusesc în iulie ar fi putut scădea cu aproximativ 3 milioane de tone, dar ”scăderea a fost compensată, în principal, de redirecționarea cantităților spre Est – în India și China”. Studiul care citează datele agenției de analiză Kpler, subliniază că livrările de cărbune în China și India au crescut, în iulie, cu 42% și, respectiv, 60%. În China s-au livrat, pe mare, 6,7 milioane de tone, în India – 2 milioane de tone.

Către Asia, cărbunele se livrează, de regulă, pe mare: potrivit datelor Asociației porturilor comerciale maritime, în 2021 în porturi au fost descărcate 202,7 milioane de tone, iar întreg exportul de cărbune s-a ridicat, potrivit datelor Ministerului Energiei al Rusiei, la 223 milioane tone.

Raportul CRE subliniază, de asemneea, că discountul pentru cărbunele rusesc a continuat, în iulie, să rămână ridicat. Potrivit experților, indiferent de destinație, cărbunele rusesc se tranzacționează cu un discount de peste 200 de dolari/tona (cu 45-50% mai ieftin). Această reducere este de aproape 10 ori mai mare decât până să înceapă operațiunea specială a Rusiei în Ucraina.

Embargoul asupra cărbunelului rusesc a intrat în pachetul cinci de sancțiuni al UE. Interdicția de import a intrat în vigoare, în Uniunea Europeană, la 1 august. Pe fondul restricțiilor la livrările de cărbune rusesc, țările UE au sporit importurile de cărbune din Kazahstan: în ianuarie – mai acest volum a depășit indicatorii pentru întreg anul 2021.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.