Sâmbătă, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sf. PARASCHEVA! Se așteaptă ca la locul pelerinajului să fie prezenți circa 350.000 de credincioși, într-un șir lung de 3 kilometri.

Sâmbătă, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sf. PARASCHEVA! Se așteaptă ca la locul pelerinajului să fie prezenți circa 350.000 de credincioși, într-un șir lung de 3 kilometri.

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. 

Sărbătoarea este trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie și este una dintre cele mai importante pentru poporul român.

Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze cu o săptămână înainte de sărbătoare. Sute de oameni așteaptă la rând la Catedrala Mitropolitană din Iași..

Oamenii s-au așezat la rând pentru a ajunge la racla în care se află moaștele Sfintei, la Catedrala Mitropolitană, cu câteva zile înainte.

            Cozi uriaşe de pelerini la racla cu moaşte.

Pentru atingerea moaștelor de către credincioși,  timpii de așteptare sunt estimați la  16-20 de ore!

O familie din București împodobește cu flori de 20 de ani baldachinul pe care sunt așezate sfintele moaște.

Pentru că autoritățile se așteaptă la un număr de aproximativ 350.000 de participanți la pelerinaj, foarte multe persoane au preferat să vină deja la Iași.

Mulți dintre ei spun că au ales să vină la racla Sfintei înainte de pelerinaj, pentru a evita aglomerația.

Astfel organizatorii estimează că în ziua sărbătorii se va forma un şir de oameni de peste trei kilometri lungime, iar timpul  de aşteptare va fi cuprins între 16 şi 20 de ore.

               Ce nu este bine să faci de Sfânta Parascheva 2023?  

  • În ziua închinată Sfintei Parascheva, tradiția interzice femeilor să facă treburi în gospodărie, să calce ori să coasă. Se spune că femeile care nu vor ține cont de aceste reguli se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi; 

  • Pe 14 octombrie, femeile nu au voie să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini; 

  • Nici bărbații nu au voie să muncească de praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva. În cazul în care muncesc, locuința le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindină; 

  • De Sfânta Paraschiva credincioșii nu au voie să se certe sau să râdă de cineva; 

  • Cei ce merg în pelerinaj la Iași, pentru a se închina la Sfintele Moaște, nu trebuie să se certe cu oamenii care stau la coadă. Aceștia trebuie să respecte rândul, chiar dacă asta înseamnă să piardă mai mult timp; 

  • În ziua de sărbătoare nu se spală rufe la mână sau la mașină. Se spune că fetele care cos sau spală în această zi rămân nemăritate; 

           Ce se mânâncă și ce nu, de Sfânta Parascheva

 Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri, este fata bogată care și-a dedicat viața credinței , fiind considerată ocrotitoarea Moldovei.

 Trecută cu cruce roșie în calendar, sărbătoarea are câteva particularități, printre care și câteva alimente ce nu trebuie consumate în această zi.

În această zi se poate mânca plăcinte, colaci, precum și alte produse de patiserie. Pe de altă parte, mustul nu trebuie să lipsească de pe mese.

Conform tradiției, aceasta este o băutură care simbolizează belșugul și bogăția.

Credincioșilor le este interzis însă să mănânce până la ora 12.00, când se termină în cele mai multe biserici slujba dedicată Sfintei Parascheva.

Se spune că cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare sau pepene roșu, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.

Creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri legate de ziua de 14 octombrie. Aceștia țin cont să mânânce anumite alimente, care se dau și de pomană pentru sufletele celor dragi care au încetat din viață.

Articolul Sâmbătă, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sf. PARASCHEVA! Se așteaptă ca la locul pelerinajului să fie prezenți circa 350.000 de credincioși, într-un șir lung de 3 kilometri. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva.  Sărbătoarea este trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie și este una dintre cele mai importante pentru poporul român. Cozile la Sf. Parascheva au început să se formeze cu o săptămână înainte de sărbătoare. Sute de oameni așteaptă la rând […]

Articolul Sâmbătă, 14 octombrie, creștinii o sărbătoresc pe Sf. PARASCHEVA! Se așteaptă ca la locul pelerinajului să fie prezenți circa 350.000 de credincioși, într-un șir lung de 3 kilometri. apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sambata-14-octombrie-crestinii-o-sarbatoresc-pe-sf-parascheva-se-asteapta-ca-la-locul-pelerinajului-sa-fie-prezenti-circa-350-000-de-credinciosi-intr-un-sir-lung-de-3-kilometri/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 14 octombrie 2023 13:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.