Se apropie cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei: Sfântul Dumitru

Se apropie cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei: Sfântul Dumitru

Cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creştin ortodox are loc, fără doar și poate, pe 26 octombrie, atunci când este celebrat Sfântul Dumitru. Moaştele Sfântului Dumitru se află în Tesalonic, Grecia, iar pentru că din moaştele sale a curs şi curge mir, a primit şi numele de Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Aşa cum se întâmplă cu fiecare sărbătoare mare, ortodocşii români ţin seama de tradiţiile zilei.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu sosirea iernii şi a frigului, scrie Click!

Conform datinei, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor. La această dată, căldura intră în pământ şi gerilă începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

Un alt obicei al zilei de Sfântul Dumitru se întâlneşte în Dobrogea. Mai mulţi flăcăi se întrunesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere şi cavale. Între ei se află şi un fecior îmbrăcat ca o cadâncă. Astfel capătă bacşişuri. Obiceiul se mai numeşte şi “datina Saiegiilor”.

Tot de Sfântul Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. Se spune că în această zi nu ai voie să foloseşti pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri şi primejdii.

Toţi cei care au datorii, ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a le merge bine tot anul viitor.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, sau Sâmedru, există şi superstiţii legate de vreme şi de iarna ce va urma, dintre care:

– Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină şi cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină şi cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

– Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând şi se termină repede.

– În noaptea de Sfântu Dumitru ciobanii pândesc unde dorm oile şi, dacă dimineaţa se va scula întâi o oaie albă şi va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră şi va pleca în sus, iarna va fi uşoară. (www.realitatea.net)

Cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creştin ortodox are loc, fără doar și poate, pe 26 octombrie, atunci


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/se-apropie-cea-mai-mare-sarbatoare-religioasa-a-toamnei-sfantul-dumitru/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 23 octombrie 2023 13:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.