Se înăspresc condiţiile de creditare pentru imobiliare. Prea puţini români îşi vor putea permite un asemenea avans

Vești proaste pentru românii care doresc să acceseze credite imobiliare. Banca Națională a României (BNR) vrea să înăspărească condițiile de acordare a acestor împrumuturi. Conform unui proiect de regulament, reprezentanții băncii au decis să crească avansul pentru o serie de credite imobiliare. Iată cu cât crește acesta.

Crește avansul pentru unele credite imobiliare

Românii care vor dori să acceseze credite imobiliare pentru a achiziționa imobile pe care nu le vor folosi ca locuință proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, se arată în documentul publicat de BNR.

Acest lucru înseamnă că valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Potrivit celor de la economedia.ro, noile modificări arată că avansul va crește la 25% pentru creditele ipotecare de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro, iar pentru cele în alte valute avansul se majorează la nu mai puțin de 50%.

Creste avansul pentru unele credite imobiliare

Cum justifică BNR noile modificări

Reprezentanții BNR susțin că noile reguli sunt necesare pentru a contracara inflația galopantă. De altfel, aceștia anunță că ar trebui să ne așteptăm și la creșterea dobânzilor din piață, ceea ce ar îngreuna și mai mult situația împrumutaților.

De asemenea, Banca Națională susține că modificările vin în contextul în care dobânda cheie a fost majorată pentru prima dată. Reprezentanții spun că aceasta ar mai putea să crească cel puțin o dată în acest an.

„Pentru acordarea creditelor vizate de prevederile prezentului articol, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.”, se mai arată în documentul publicat de BNR.

Mai mult, rata inflației riscă să ajungă la 8% până la finalul acestui an. Procentul depășește cu mult estimările analiștilor economici. BNR le atrage atenția românilor că majorarea preţurilor la energie ar putea duce la falimentele firmelor, la scumpirea alimentelor, a energiei şi combustibililor. Tot acest dezastru se va răsfrânge asupra inflației.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.