Secretarul adjunct al NATO: „Alianța pregătește consolidarea Flancului Estic. Vorbim în acest moment de 40.000 de trupe aliate, de sute de avioane, sute de nave”

Pe fondul continuării atacurilor ruse în Ucraina, secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre planurile Alianței în perioada următoare. Oficialul a precizat că mai multe țări din zona de est urmează să primească grupuri de luptă, alături de numeroase alte mobilizări de echipamente militare de ultimă generație. România se regăsește printre statele Flancului Estic care urmează să fie consolidate.

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, despre consolidarea Flancului Estic

Războiul din Ucraina a generat o mobilizare de forțe la nivel european, statele aflate la granița conflictului fiind cele care au solicitat NATO mai mult sprijin. Astfel, Alianța Nord-Atlantică a anunțat că urmează să pregătească mai multe decizii pentru „următorul deceniu”, astfel încât să fie consolidată prezența aliaților din zona Flancului Estic, care se simt amenințați de Rusia.

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit recent, în cadrul interviurilor Digi 24, despre măsurile pe care Alianța urmează să le stabilească în perioada următoare. Acesta a precizat că vor exista mai multe grupuri de luptă pentru statele aflate în fața amenințărilor ruse, precum și un sistem antirachetă de ultimă generație, care are capacitatea de a respinge orice rachetă a Rusiei. În ciuda solicitărilor oficialilor de la Kremlin, ca NATO să revină la dimensiunile din 1997, liderii Alianței exclud această variantă.

„Pregătim decizii de mai lungă durată, ceea ce înseamnă o prezență a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România mult mai robustă. Vorbim în acest moment de 40.000 de trupe aliate, de sute de avioane, sute de nave. Nu vom reveni la starea anterioară, pentru că ceea ce face Rusia astăzi reprezintă și o asimetrie strategică la nivel european. Săptămâna viitoare, la summit-ul de la Madrid vom lua măsuri pentru următorul deceniu, care privesc și România”, a spus Mircea Geoană.

România va beneficia de tehnologie militară de ultimă generație

Se întărește defensiva Alianței în Est. „Continuă pregătirea noului grup de luptă din România”

Pe de altă parte, Mircea Geoană a precizat că „din punct de vedere al cotei de piață strategice, România este o ancoră strategică de prim-rang”. Cât despre pregătirile care au loc pentru consolidarea Flancului Estic, oficialul NATO a precizat că un nou grup de luptă va fi mobilizat în țara noastră, iar Franța și alți aliați și-au anunțat deja participarea. Grupul multinațional se va regăsi, de altfel, în mai multe state, precum Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Totuși, România ar beneficia de cel mai avansat din punct de vedere tehnic, susține oficialul.

„În primul rând, în timp ce noi discutăm, continuă pregătirea noului grup de luptă din România, condus de Franța și la care mai mulți aliați și-au anunțat participarea. Va fi un grup multinațional. Vom mai avea unul în Bulgaria, unul în Slovacia, unul în Ungaria. Cel din România este cel mai avansat. Acest lucru este uniformizarea strategică a Flancului estic”, a explicat el.

Echipamentele de ultimă generație și sistemele de apărare se vor concentra să intimideze orice încercare de atac neprevăzut al Rusiei, în zona Flancului Estic al NATO.

„O să avem prezență mai numeroasă, o să avem, ca volum și calitate, un alt nivel, o să avem echipamente prepoziționate și un sistem de apărare antirachetă mult mai coerent. Intrăm într-o altă logică. Vom avea sisteme de apărare antirachetă integrată mult mai avansate decât acum și vom merge la vârful tehnologiei la nivel occidental. Vom avea interceptoare de ultimă generație care vor face față oricărui tip de armament al Rusiei”, a mai spus Geoană.

Deocamdată, mai mulți oficiali internaționali au transmis mesaje care îndeamnă la pace și la încetarea focului în Ucraina, direcționând conflictul la masa negocierilor.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.