Egiptul Antic continuă să exercite o fascinanţie aparte atât pentru specialişti cât şi pentru publicul larg. Deşi pare una dintre civilizaţiile antice cunoscute, Egiptul faraonilor ascunde numeroase secrete iar istoria sa este departe de a fi cunoscută în toate detaliile sale.
În anul 2021, Egiptul Antic şi-a mai dezvăluit unul dintre secrete, probabil unul dintre cele mai strălucitoare şi uimitoare din ultimii ani.
Pe scurt, o echipă de cercetători egipteni conduşi de cunoscutul egiptolog Zahi Hawass, au descoperit „Oraşul de Aur”, cea mai luxoasă reşedinţă a Egiptului Imperiul şi unul dintre cele mai mari şi importante oraşe egiptene antice de pe latura vestică a Luxor-ului.
Cunoscuta publicaţie „Archaeology magazine” consideră găsirea „Oraşului de Aur” drept cea mai importantă descoperire arheologică a anului 2021 iar alţi specialişti spun că este vorba despre una dintre cele mai importante descoperiri antice din ultima sută de ani.
„Descoperirea acestui oraş pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică după cea a găsirii mormântului lui Tutankhamon”, a precizat Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea din Baltimore.
O capsulă a timpului
În luna septembrie a anului 2020, o echipă de cercetători egipteni conduşi de Zahi Hawass au început cercetările arheologice în preajma Văii Regilor. Aceştia căutau, de fapt, templul mortuar al lui Tutankhamon, faraonul-adolescent mort în condiţii misterioase.
Mormântul acestuia descoperit intact de Howard Carter la începutul secolului XX, a fost prima mare descoperire de senzaţie din ultima sută de ani, legată de Egiptul Antic. Hawass spera să găsească templul lui Tutankhamon în această zonă, mai ales că anterior au fost descoperit şi cele ale lui Horemheb, dar şi al lui Ay, marele vizir din timpul faraonului-adolescent, bănuit de altfel de implicarea în uciderea lui Tutankhamon. În locul templului, arheologii au început să descopere peste tot cărămizi de lut arse şi urmele unor structuri.
Pe măsură ce săpăturile avansau, cercetătorii şi-au dat seama că au dat peste un oraş întreg. Şi nu orice fel de oraş, ci o aşezare urbană de mari dimensiuni, cu un inventar bine păstrat. Mai precis, în clădiri au fost descoperite numeroase bijuterii, obiecte din viaţa de zi cu zi a egiptenilor, obiecte destinate aristocraţiei, inscripţii hieroglifice, piese de artă, ceramică şi obiecte de lux.
Zahi Hawass crede că este vorba despre o reşedinţă imperială egipteană, un adevărat oraş al aurului numit Aten. Această reşedinţă imperială rivaliza cu marea capitală Teba şi era înconjurată, aşa cum bănuiesc specialiştii, cu ziduri înalte de trei metri.
Secretele oraşului imperial
Reflectorul de Sud