Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România„Noi lucrăm 7 nopți și…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

„Noi lucrăm 7 nopți și suntem plătiți doar pentru 3! Este corect?!”

Când există această impresie ea poate fi determinată de o încălcare a prevederilor legale.
D…ar nu în modalitatea în care sunteți plătiți dvs.

Aceasta este o problemă de înțelegere: pentru lucrul în timpul nopții se acordă sporul de tură (care înlocuiește sporul de noapte, fiind mai avantajos pentru salariat). Sporul de tură se acordă pentru lucrul sistematic în ture.
Credința că „Noi lucrăm 7 (6,8…) nopți și suntem plătite doar 3!” este generată de insuficienta explicare a cadrului legal și de absența unei proceduri de repartizare a angajaților în ture.

Explicația
Prevederea legală care constituie izvorul în materie este art. 7, alin. 3 din OMS 870/2004, acestea stabilind:
„Personalul din unităţile publice cu paturi din sectorul sanitar, care lucrează în locurile de muncă unde activitatea se desfăşoară în 3 ture, pentru a beneficia de sporul prevăzut pentru activitatea desfăşurată în 3 ture are obligaţia de a presta lunar un număr egal de zile în tura a 2-a şi tura a 3-a. Numărul de zile în care îşi desfăşoară activitatea în tura a 2-a şi a 3-a va fi stabilit de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi publice sanitare, pe bază de grafice lunare, în aşa fel încât să se asigure continuitatea activităţii.”

Noi lucrăm 7 nopți și suntem plătiți doar 3

Pentru o bună înțelegerea situației în drept trebuie reținute și prevederile art. nr. 1, alin. 1, al Cap. II din Anexa nr. II a legii 153/2017:
„În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, prevăzut la art. 20 din prezenta lege, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.” Cu alte cuvinte, în sporul de tură înlocuiește sporul de noapte.

Pentru a face față diversității situațiilor la nivelul situațiilor se practică stabilirea unei limite minime a numărului de ture de noapte de la care începe acordarea sporului de tură. De obicei în Regulamentele interne ale unităților este prevăzut faptul că sporul de tură se acordă pentru MINIM 3 nopți efectuate într-o lună.
Această limită minimă a fost prevăzută pentru a nu nedreptăți salariații aflați în diferite situații care-i împiedică să lucreze în ture și pentru a nu-i da angajatorului un mecanism pe baza căruia să comită abuzuri (cum ar fi acela că dacă nu lucrezi în toate zilele în sistemul de ture – spre exemplu dacă ai mai multe dimineți – atunci nu beneficiezi de sporul de ture).

Există situații în care unele persoane abuzează de acest mecanism de protecție (de obicei și de funcția pe care o dețin sau de prietenia cu persoanele care dețin funcții), punându-și doar trei ture de noapte pentru a beneficia de sporul de tură.
O interpretare corectă a legii arată clar că în astfel de situații nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru a acorda sporul de tură deoarece persoana nu lucrează sistematic în ture.
Evident, astfel de abuzuri creează sentimentul (corect) al unei nedreptăți pentru salariații care lucrează în mod curent în ture, ajungând să efectueze – firesc – un număr mai mare de ture de noapte. De aici ia naștere sentimentul angajaților că sunt plătiți doar pentru 3 ture de noapte.

Pentru a elimina astfel de situații, în articolul nr. 119 al Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a prevăzut obligația negocierii (în termen de 6 luni) a Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture. Chiar dacă pandemia a împiedicat realizarea acestui lucru, proiectul propus de FSSR (ce poate fi găsit aici: https://tinyurl.com/FSSRCcmTura) constituie un standard de referință în domeniu, fiind recomandată aplicarea lui.

NOTE:
I. Pentru a evita neînțelegerile adiționale precizăm următoarele:
A. Sporul de noapte este de 25%, însă se acordă doar pentru orele de noapte lucrate (se raportează la sumele din salariul de bază ce revin orelor lucrate noaptea).
B. Sporul de tură este 15%, însă se raportează la întregul salariul de bază (la toate orele lucrate de-a lungul unei luni, indiferent de tura în care au fost lucrate

II. Înlocuirea sporului de noapte cu sporul de tură este mai avantajoasă pentru salariați până la nivelul a cca. 10 nopți lucrate. După depășirea acestui număr este mai avantajos sporul de noapte.
Sporul de noapte are avantajul generării unei percepții de corectitudine etică: fiecare primește proporțional cu timpul lucrat.
Sindicatele au avut de ales între:
(1) Acordarea doar a sporului de noapte. Aceasta înseamnă a oferi un avantaj pentru toți salariații care lucrează mai puțin de 10 nopți/lună (lucrează în ture; sporul include și absența stabilității programului de lucru). Problema este că acest avantaj este acordat în mod identic tuturor angajaților, indiferent de numărul de nopți lucrate (aceasta este efectul negativ al părții bune).
(2) Acordarea sporului de tură, care înseamnă a oferi un avantaj proporțional cu timpul lucrat angajaților (un tratament egal pentru situații identice și diferit pentru cele diferite). Această variantă are însă două probleme:
a) Toți angajații care lucrează mai puțin de 10 nopți pierd (chiar dacă pierderea este invers proporțională cu numărul nopților lucrate).
b) Lipsește recompensa pentru lucrul în ture.

Noi am ales varianta nr. 2 (sporul de tură).
Dacă dvs. considerați că este mai avantajoasă varianta nr. 1 puteți solicita aplicarea ei!
Vă recomandăm însă să citiți cu atenție explicațiile pentru a înțelege ce vă avantajează mai mult!

#CELMS
#MSSRVD
#sporuldetură
#sporuldenoapte

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.